Jou­lu­ruo­ka alkaa pipareista

Pipareista kannattaa aloittaa. Säilytysrasiaan pakattuna piparit kestävät viikkoja. Hyvällä valmistautumisellakin aattoaamuun jää vielä laatikoiden paistaminen ja kinkun koristelu.Pipareista kannattaa aloittaa. Säilytysrasiaan pakattuna piparit kestävät viikkoja. Hyvällä valmistautumisellakin aattoaamuun jää vielä laatikoiden paistaminen ja kinkun koristelu.

Jou­luk­si val­mis­te­taan mones­sa kodis­sa val­ta­va ruo­ka­vuo­ri. Urak­ka hel­pot­tuu, kun tie­tää, mit­kä jou­lu­her­kut sopii val­mis­taa jo hyvis­sä ajoin val­miik­si. Ajois­sa aloit­ta­mi­nen vähen­tää jou­lustres­siä eikä aika­tau­lu­kaan pää­se pettämään.

Jou­lu­ruo­kien val­mis­ta­mi­nen kan­nat­taa aloit­taa lei­von­nai­sis­ta. Pipa­rit voi lei­poa jo muu­ta­ma viik­ko ennen jou­lua. Pipa­rit säi­ly­vät par­hai­ten kui­vas­sa, esi­mer­kik­si perin­tei­ses­sä pel­ti­ses­sä pipa­ri­ra­sias­sa. Ilma­tii­viis­ti herk­ku­ja ei kan­na­ta pakata.

Myös kui­va­ka­kut kan­nat­taa lei­poa ajois­sa. Kui­va­ka­kut ja täy­te­kak­ku­jen poh­jat kan­nat­taa kui­ten­kin pakas­taa, jos ne val­mis­taa jopa viik­ko­ja ennen jou­lua. Pakas­tet­ta­vat kakut pitää paka­ta ilma­tii­viis­ti, jot­ta ne eivät ota maku­ja pak­ka­ses­ta. Kui­va­kak­ku ja kak­ku­poh­ja kan­nat­taa paka­ta vaik­ka­pa kel­muun ja sen jäl­keen pah­vi­laa­tik­koon, jot­ta kakut eivät rusen­nu pak­ka­ses­sa. Muis­ta ottaa kui­va­ka­kut ja kak­ku­poh­jat ajois­sa sula­maan pakas­ti­mes­ta. Ota täy­te­kak­ku­poh­ja sula­maan aato­naa­ton aamu­na ja tee lop­puun aato­naat­to­na. Anna täy­te­ka­kun vetäy­tyä kyl­mäs­sä yön yli, jol­loin se mehevöityy.

Yhä useam­pi val­mis­taa jou­luk­si omia makei­sia kuten kon­veh­te­ja. Resep­tis­tä riip­puen useim­mat makei­set voi pakas­taa tai säi­lyt­tää jää­kaa­pis­sa, jol­loin ne säi­ly­vät hyvin jopa viikkoja.

Jos lei­vot jou­lu­lim­put itse, kan­nat­taa työ teh­dä jou­lu­na­lus­vii­kol­la. Jos lei­vät pakas­te­taan, voi tämän­kin työn teh­dä jo aiem­min. Kun lei­vät val­mis­taa ker­ta­käyt­töi­seen, pah­vi­kan­nel­li­seen folio­vuo­kaan, onnis­tuu pakas­ta­mi­nen­kin hel­pos­ti. Usein lei­pä­tai­ki­nan voi myös pakas­taa nos­ta­tuk­sen jäl­keen raa­ka­na, jol­loin tuo­ret­ta lei­pää on hel­pos­ti saa­ta­vil­la läpi joulun.

Myös laa­ti­kot voi pakas­taa. Ne voi joko pais­taa val­miik­si ja pakas­taa tai pakas­taa raa­ka­raas­tee­na. Raa­ka­na pakas­tet­tu laa­tik­ko pitää muis­taa ottaa ajois­sa sula­maan, jot­ta pais­ta­mi­sel­le­kin jää vie­lä aikaa.

Perin­tei­sen käsi­tyk­sen mukaan kin­kus­ta tulee mehuk­kain, kun sen sisä­läm­pö­ti­la uuniin lai­tet­taes­sa on lähel­lä kym­men­tä plusas­tet­ta. Sula­mi­sen tuli­si tapah­tua hil­jaa ja tasai­ses­ti, ei ker­ta­hei­tol­la. Sulat­ta­mi­sen voi hoi­taa ulko­na­kin, jos sää on sopiva

Jos jou­lu­vii­kol­la on pie­ni pak­ka­nen, kink­ku kan­nat­taa vie­dä par­vek­keel­le tai auton perään aina­kin viik­koa ennen jou­lua, hyvin pakat­tu­na. Noin vii­den asteen pak­ka­ses­sa pakas­te­kin­kun läm­pö­ti­la nousee vii­des­sä päi­väs­sä — 5 asteen paik­keil­le. Kol­me päi­vää ennen pais­toa kink­ku siir­re­tään jää­kaap­piin, jol­loin kin­kun läm­pö­ti­la nousee hitaas­ti plus­san puo­lel­le. Kink­ku ote­taan huo­neen­läm­pöön aato­naat­to­na aamul­la. Ympä­ril­lä ole­va pak­kaus ava­taan. Näin kink­ku pysyy raik­kaam­pa­na ja illal­la se on sisäl­tä­kin läm­men­nyt lähel­le 10 astet­ta ja on val­mis yök­si uuniin.

Jos kink­ku ote­taan suo­raan pakas­tees­ta, on sil­le sil­ti varat­ta­va sula­mi­sai­kaa jää­kaa­pis­sa muu­ta­ma päi­vä, kin­kun koos­ta riip­puen. Suu­ren kin­kun sula­mi­nen voi kes­tää usei­ta päiviä.

Graa­vi­ka­lat kan­nat­taa val­mis­taa vas­ta aato­naat­to­na. Lohi graa­vaan­tuu jää­kaa­pis­sa vuo­ro­kau­des­sa, sii­ka jo 8 tun­nis­sa. Graa­vaan­tu­va kala kää­ri­tään lei­vin- tai voi­pa­pe­riin ja pääl­le lai­te­taan tuo­re­kel­mua. Halu­tes­saan kalan pääl­le voi lait­taa pai­noa. Pai­non alla kala suo­laan­tuu hitaam­min, mut­ta sii­tä tulee kiin­teäm­pi, jol­loin sitä on help­po leikata.

Myös rosol­liai­nek­set kan­nat­taa lei­ka­ta vas­ta aato­naat­to­na. Ainek­set säi­ly­te­tään jää­kaa­pis­sa tii­viin tuo­re­kel­mun alla.

Paras­kaan etu­kä­teis­val­mis­te­lu ei täy­sin vapau­ta ruo­an­lai­tol­ta aat­to­na. Viher­sa­laat­tien ainek­set voi lei­ka­ta etu­kä­teen, mut­ta ne yhdis­te­tään vas­ta juu­ri ennen esillelaittoa.

Jou­lu­laa­ti­kot pais­te­taan vas­ta aat­to­na, heti kun kink­ku on saa­tu ulos uunis­ta. Jou­lu­aat­toon kuu­luu myös jou­lu­kin­kun koris­te­lu ja kuorrutus.

Läh­de: Suomalainenjoulu.fi

 

Mitä lohen eri­lai­set leik­kuut tarkoittavat?

 

Lohen myy­mi­nen esi­mer­kik­si A- tai C‑leikattuna on tut­tu jut­tu, mut­ta mitä eri­lai­set leik­kuut todel­la tar­koit­ta­vat? Aak­ko­sin mer­ki­tyt, eri­lai­set leik­kuut on kehi­tet­ty pel­käs­tään kau­pal­li­siin tar­koi­tuk­siin, joten eri kaup­piail­la saat­taa olla hie­man toi­sis­taan poik­kea­vat käsi­tyk­set koo­dien merkityksestä.

Pro Kala Ry:n käsi­tyk­sen mukaan A‑leikattu lohi- ja kir­jo­lo­hi­fi­le tar­koit­taa kalaa, jos­ta on pois­tet­tu sel­kä­ruo­to ja kyl­ki­ruo­dot sekä kidus­luu. File sopii jo täl­lai­se­naan peri­aat­tees­sa kaik­keen kyp­sen­tä­mi­seen, mut­ta ei paloi­tel­tu­na käy­tet­tä­väk­si kuten esi­mer­kik­si kalakeittoon.

B‑leikatusta filees­tä on edel­lis­ten lisäk­si pois­tet­tu vie­lä kaik­ki evät ja evä­ruo­dot. Lisäk­si vat­sa- ja sel­kä­ras­vaa on poistettu.

C‑leikkuussa edel­lis­ten lisäk­si pois­te­taan vie­lä pys­ty­ruo­to lähes sata­pro­sent­ti­ses­ti. C‑leikattu file sopii jo lähes kaik­keen ruo­an­lait­toon, kos­ka vii­mei­sis­tä­kin ruo­dois­ta on pääs­ty eroon. Veit­sen­kä­sit­te­ly­tai­toa sil­ti vie­lä vaa­di­taan, jos val­mis­tet­ta­va ruo­ka vaa­tii nahan poistamista.

D‑leikkuu ei tuo pal­jon lisä­ar­voa. Edel­lis­ten lisäk­si ainoas­taan pyrs­tö­pa­la lei­ka­taan pois.

E‑leikkuu on kor­kein filee­nä myy­tä­vän kalan jalos­tusas­te. Sii­nä pois­te­taan edel­lis­ten lisäk­si vie­lä kalan nah­ka. Tämän jäl­keen file sopii vaik­ka keit­toon paloiteltavaksi.

Val­miik­si pakat­tu­na myy­tä­vä lohi­fi­le on har­voin jalos­tet­tu C‑leikkuuta pidem­mäl­le. D- ja E‑leikkuun saa­dak­seen asia­kas jou­tuu usein pis­täy­ty­mään kala­tis­kil­lä tai aidon kala­kaup­pi­aan luo­na tai opet­te­le­maan tai­don itse.

Läh­de: Pro Kala Ry

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.