– Niin kauan kuin muistan, aina on ollut pula rahasta ja säästää on pitänyt. Olipa sitten kyse valtion, kuntien, kaupunkien tai nyt Pohteen järjestämistä palveluista. Muutokset yhteiskunnassa ovat jatkuvia, sanoi Oulun kaupunginvaltuutettu, Pohteen aluevaltuutettu ja aluehallituksen jäsen Anne Huotari, joka toimi kolme kautta myös vasemmistoliiton kansanedustajana. Huotari oli Haukiputaan Eläkeläisten torstain porinakerhon vieraana Heiton talolla kertomassa ajankohtaisista kuulumisista viikko sitten.
Rahapulan ohella kärsitään monilla aloilla työvoimapulasta. Työelämä on jatkuvassa muutoksessa. Pätkätyömaailma on todellisuutta vakituisten pitkäaikaisten työsuhteiden sijaan. On myös kohtaamisongelmaa, kun työ ja tekijät eivät kohtaa.
Suuri kaikkia koskeva muutos on yhteiskunnan digitalisoituminen, mikä edellyttää kansalaisilta uuden oppimista ja on haaste etenkin ikäihmisille. Monien tärkeiden arkipäivän asioiden hoitaminen edellyttää tänä päivänä digitaitojen hallintaa.
Porinakerhossa otettiinkin innostuneena vastaan tarjous digiopastuksen saamisesta torstaikerhoon jonakin kokoontumiskertana kevään kevään mittaan. Oulun työväen eläkeläisistä paikalla ollut Juha Haapala kertoi, että myös Oulussa Aleksinkulmassa digiopastus Pohteen asioiden hoitamiseen jatkuu toukokuun loppuun saakka maanantaisin kello 10.30–12.
– Kaikesta huolimatta, kun katsomme maailmantilannetta ja sotia eri puolilla, meillä täällä Suomessa asiat ovat kutakuinkin hyvin, Anne Huotari muistutti.
Tällä hetkellä erityisesti tapetilla ovat Pohteen säästösuunnitelmat ja muutokset palveluihin. Nyt uusien laajojen hyvinvointialueiden myötä kukkaronnyörit säätää valtio. Hyvinvointialueilla kuten Pohteellakin joudutaan kattamaan alijäämiä ja karsimaan menoja. Kautta aikojen menoja on alibudjetoitu. Pohteelle vaade on vähintään 90 miljoonan euron säästöt vuoteen 2026 mennessä.
Pohteen toimintaan ja palvelurakenteeseen tehdään leikkauksia kauttaaltaan, mutta samalla on tarkoitus kehittää palveluita. Helmikuussa julkistetusta säästöohjelmasta ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.
Haukiputaalla selvittäneen pienin muutoksin, mitä tulee Haukiputaan hyvinvointikeskuksen toimintaan (jatkossa nimeltään Haukiputaan sosiaali- ja terveyskeskus), mutta samassa yhteydessä toimivan 12-paikkaisen vuorohoitoyksikön Hannankodin mahdollinen lakkauttaminen huolestuttaa ja ihmetyttääkin.
Kyseessä on aikoinaan Hannah Martinin testamenttivaroin perustettu yksikkö, joka kuuluu nyt Pohteelle. Martinin testamenttirahastoa hallinnoi Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut. Rahastosta myönnetään avustuksia ikäihmisten hyvinvointia tukevaan toimintaan Haukiputaan ja Kellon alueen ikäihmisten yksiköihin.
Päivänpolttava kysymys Haukiputaalla on, voidaanko Hannankoti noin vain lakkauttaa. Paikat osoitettaisiin jatkossa Rajakylän Severinkodista. Tähän kysymykseen ei ole saatu vielä vastauksia.
Huotarin mukaan yksityiskohtaiset palveluja koskevat päätökset tehdään hallintosäännön mukaan viranhaltijapäätöksinä. Hallintosääntöä esitettiin muutettavaksi tältä osin viime aluevaltuustossa, mutta esitys ei saanut enemmistön kannatusta. Säästösuunnitelmaa tosin on käsitelty niin aluevaltuustossa kuin ‑hallituksessakin.
Ikäihmisten palveluiden saatavuus ja riittävyys on haaste Pohteenkin alueella, sillä väestö ikääntyy ja palvelutarve kasvaa. Ikäihmisten ympärivuorokautisia laitos- ja hoivapaikkoja vähennetään kauttaaltaan koko maassa. Kotona asumista tuetaan ja kotiin annettavia palveluita lisätään kotisairaanhoitoa, kotisairaalaa ja saattohoitoa myöten. Myös kuntoutusyksiköiden paikkoja lisätään. Haasteena tulee olemaan henkilöstön saatavuus ja riittävyys.
Yleisesti kotiin saataviin palveluihin oltiin tyytyväisiä Haukiputaalla, kun niiden piiriin oli päästy. Keskusteluissa nousi esille huoli omaishoitajien jaksamisesta ja riittävän tuen tarpeesta.
Anne Huotari sanoi, että yksin asuvien ikäihmisten yksinäisyys on merkittävä haaste hyvinvoinnille. Eläkeläisjärjestöillä ja muilla toimijoilla on keskeinen rooli yksinäisyyden torjunnassa ja sosiaalisten kontaktien ylläpitämisessä.
– Sekin tosin on hyväksyttävä, että jotkut haluavat olla ja viihtyvät yksin.
Tällä hetkellä erityisten vaikea Huotarin mukaan on lasten ja nuorten tilanne Pohteenkin alueella. Osa nuorista voi pahoin ja apua tarvitaan. Pohde käytti lastensuojeluun ja lasten ja nuorten mielenterveyspalveluihin 400 miljoonaa euroa pelkästään yksityisiltä hankittavina ostopalveluina.
Tilanne voi tuntua toivottomalta, mutta pienilläkin teoilla lähipiirissä voi olla suuri merkitys lasten ja nuorten arkeen ja hyvinvointiin.
– Teillä isovanhemmillakin on tärkeä ja iso rooli lastenlasten elämässä. Kysykää mitä heille kuuluu ja antakaa aikaa, Huotari vinkkasi.
Keskusteluissa nostettiin esille perheiden arkikiireet työn, kotielämän ja harrastusten puristuksessa. Myös taloudelliset huolet puristavat monissa perheissä. Riittääkö lapsille tarpeeksi aikaa, huomiota ja voimavaroja?