Pateniemi-Seura ry:n suunnitelmissa on ollut jo pidemmän aikaa sahamuistomerkin pystyttäminen. Nyt siihen tuli konkreettinen mahdollisuus, koska Oulun kaupunki lähti mukaan hankkeeseen. Osaltaan muistomerkin saamista oli vauhdittamassa Martinniemeen ensi syksynä tuleva Sanna Koiviston suunnittelema sahanmuistomerkki.
Seura pystytti viime lauantaina sahan raamin muistuttamaan jälkipolvia Pateniemen sahalaitoksen (1873–1990) toiminnasta ja J.G. Bergbomin (1818–1893) historiasta. Sahan raami on siihen erittäin toimiva ratkaisu. J.G. Bergbomilta ei löydy Oulusta edes muistolaattaa, vaikka hän ollut mukana muun muassa 10 sahassa, kolmessa rautaruukissa ja kauppahuone on omistanut parhaimmillaan 30 suurta purjealusta, joista 13 on tehty Pateniemessä. Pateniemen saha toimi 117 vuotta vuoteen 1990, ollen aikoinaan Euroopan suurin saha yhdeksällä raamillaan. Haukiputaan kunnassa sijaitsi aikoinaan viisi suursahaa, joista Pateniemen saha oli suurin työllistäen parhaimmillaan 1300 työtekijää.
Pateniemen sahalla olleet Bolinderin raamit olisivat olleet erittäin suurikokoisia, joten sellaisen pystyttäminen olisi ollut vaativaa. Pienempi raami hoitaa saman asian. Tällainen löytyi Hailuodosta. Sen omisti hailuotolainen Tapio Piekkola. Raami on Lahden rautateollisuuden valmistama, mallia A12 vuodelta 1919, ja tuotu Hailuotoon vuonna 1945, joten se on hyväkuntoinen ja todennäköisesti vielä toimivakin. Raami nostettiin betonialustalle. Paikaksi valittiin Pateniemen sahamuseon läheinen nurmikko, joka ei vaadi suuria raivauksia eikä maatöitä.
Oulun kaupunki vastasi alustan teosta, osallistui opastetaulun jalustaan ja rakentaa ympärille puiston puineen ja kukkaistutuksineen. Muistomerkin suunnittelu alkoi hyvissä ajoin jo viime vuonna. Oulun kaupungin puutarhuri Heikki Pulkkinen kutsui ensimmäisen kerran 7.9.2022 Pateniemi-Seuran palaveriin, jossa käytiin lävitse muistomerkkiä ja sen paikkaa. Myöhemmissä palavereissa tarkennettiin suunnitelmia. Vastaavia muistomerkkejä on pystytetty aikaisemminkin. Muun muassa Pertunmaalta ja Ruotsin Seskarön puolelta löytyvät Bolinderin raamit, joihin oli käyty tutustumassakin. Suunnittelutyötyhmässä ovat Pateniemi-Seuran puolelta olleet puheenjohtaja Seppo Barck, Olavi Karvonen ja taiteilija, seuran sihteeri Kari Holma, joka on vastannut muistomerkin rakennesuunnittelusta. Entavision Oy on vastannut alustan suunnittelusta.
Muistomerkin paljastustilaisuudessa Pateniemi-Seuran puheenjohtaja Seppo Barck esitteli lyhyesti muistomerkin taustan ja kertoi paikalla olleille siitä, miten raami on käytännössä toiminut. Hän kertoi, että Pateniemellä on ollut työntäyteinen menneisyys, johon satama oli tuonut oman kansainvälisen leimansa ja totesi lopuksi, että kansakunnalla, jolla ei ole menneisyyttä, ei ole tulevaisuuttakaan.
Antero Mikkonen kertoi siitä, kuinka hän oli löytänyt raamin Hailuodosta ja alusta asti mukana projektissa ollut Pohjois-Pohjanmaan Museon johtaja Pasi Kovalainen toi Oulun kaupungin tervehdyksen. Oulu-Seuran puolesta tervehdyksen toi Terttu Välikangas. Pateniemen yhtenäisperuskoulun eli Pateniemen koulun opettaja Tommi Skytte kertoi Pateniemen Raittiin liitettävästä opastetaulusta. Aikaisemmin 4,5 kilometrin mittaisella Raitilla on ollut jo 12 opastetaulua, joita koulun opettajat yhdessä oppilaiden kanssa ovat olleet työstämässä. Idean isänä on alun perin toiminut rehtori Matti Kuivamäki.
Opastetaulusta löytyy kuusi qr-koodia, joiden avulla voidaan tutustua J.G.Bergbomin historian ohella muun muassa siihen, mitä on raamisaha, mikä on sahan merkitys ja millaista on ollut sahan toiminta. Pateniemi-Seuran työryhmä oli tehnyt pohjatyön, jota koulun opettajat olivat jatkojalostaneet. Aikaisemmin opastetaulujen näkyvien osien suunnittelussa mukana ollut Eija Sarastamo oli tehnyt taulun näkyvän osan työryhmän esityksen pohjalta. Honkapirtillä jatkuneessa juhlassa saatiin kuulla tarkemmin raamin tarinaa Seppo Barckin kuvallisen esityksen pohjalta. Raamin saaminen nykyiseen paikkaansa oli vaatinut monta mielenkiintoista vaihetta.
Kuultiin myös J. G. Bergbomin tarina työryhmän koostamien kuvien avulla. Saatiin nähdä kuvia purjelaivoista, sahoista ja rautaruukeistakin. Juhani Myllylä ja Seppo Barck kommentoivat esitystä. Pateniemen eläkeläiset olivat koristaneet salin ja tarjoilivat kakkukahvit haitarimusiikin kera. Tunnelma toi mieleen ajat, jolloin sahan työläiset kokoontuivat yhteisiin juhliinsa. Kokonaisuudessaan tapaus oli ikimuistettava Pateniemen historiassa ja kunnioitti ennen kaikkea sitä työtä, jolla sahalaiset ja heidän esi-isänsä olivat tätä maata rakentaneet.