Kiiminkijokisuistossa Haukiputaalla sijaitsee hieno luontokohde ja suosittu lähivirkistyspaikka Iso-Miehikkään saari. Nyt paikallisesti on herännyt innostus kehittää saarta vielä nykyisestäänkin paremmaksi, kaikkien yhteiseksi luontokohteeksi, kertoo Siikaputaan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Osmo Sarajärvi.
Asukasyhdistys kutsui Metsähallituksen Luontopalvelujen Keijo Mildin tutustumaan lähemmin saareen. Maanantaina toteutuneessa katselmuksessa oli mukana asukasyhdistyksen väkeä ja Haukiputaan jakokunnan puheenjohtaja Kari Kaleva. Iso-Miehikäs on Metsähallituksen eli valtion omistama alue ja suojeltu luontokohde.
Sarajärven ja Kalevan mukaan tapaamisen anti oli hyvin myönteinen ja lupaava. Metsähallituksella on halua pitää huolta ja kehittää kohdetta, mutta mukaan tarvitaan myös paikallisia toimijoita ja yhteistä tahtotilaa. Saaressa on Metsähallituksen ylläpitämä laavu nuotiopaikkoineen ja asukasyhdistyksen hankkima pöytä ja penkit, jotka kaikki uusitaan kevään kuluessa. Metsähallitukselta saadaan tarvikkeet kunnostamiseen. Metsähallitus vastaa nuotiopuiden hankinnasta tekemällä sopimuksen paikallisen toimijan kanssa.
Kautta aikojen Iso-Miehikkä on ollut ulkoilijoiden suosiossa kaikkina vuodenaikoina. Se on merkityksellinen virkistyskohde kaiken ikäisten keskuudessa hyvän sijaintinsa ja saavutettavuutensa ansiosta. Saari sijaitsee Martinniemen Onganrantaa vastapäätä ja kirkonkylän puolelta Santaholman ja Ämmönnokan edustalla. Siikasaaren venerannasta ja kirkkorannasta matkaa saareen on jäätä pitkin pari kolme kilometriä. Vuosikymmeniä sitten Kiiminkijoen uiton aikana saari oli tärkeä tukikohta.
Iso-Miehikään kehittämiseen ja ideoimiseen kutsutaan nyt mukaan Siikaputaan asukasyhdistyksen, jakokunnan ja Metsähallituksen kanssa myös muita paikallisia toimijoita. Niistä monet jo tekevät alueella hyvää työtä ulkoilu‑, liikunta- ja virkistysmahdollisuuksien ja ympäristön parantamiseksi. Kevään mittaan Metsähallitus suunnittelee kutsuvansa koolle saareen foorumin, jossa yhdessä voidaan pohtia näkymiä ja suunnitella tulevaa. Mukaan kutsutaan kylätoimijoiden lisäksi esimerkiksi moottorikelkkailijoita, veneilijöitä ja muita harrastusyhteisöjen edustajia.
Kari Kaleva kertoo, että jakokunnan omistuksessa on Iso-Miehikkään viereisiä alueita, joihin voitaisiin tehdä tulistelu- ja oleskelupaikkoja ja vaikka sijaa telttailuun raivaamalla kasvustoa. Selvitettäväksi tulee, missä määrin pusikoita voidaan siistiä ja mitä suojelumääräysten puitteissa myös Iso-Miehikkään saaren hiekkaiselle rantavyöhykkeelle voidaan suunnitella.
Koska Iso-Miehikäs on suojelualuetta, saaren kasvustoa ei saa turmella eikä siellä saa ajella kelkoilla tai mönkijöillä. Jatkossa Metsähallituksen taholta selvitettäneen myös saaren biologisia luonto-oloja. Huomioitavaa on myös, että saaressa ei ole jätehuoltoa ja kävijöiden on kuljetettava sieltä pois tuomansa roskat, joita ei voi polttaa nuotiossa.
Jokisuistossa on Iso-Miehikkään lähialueilla muitakin suosittuja virkistyspaikkoja ja siistittyjä ranta-alueita, joita ylläpitävät ja hoitavat esimerkiksi Martinniemen kyläyhdistys, jakokunta ja Onganranta-Vahtolanlahti ry. Tänäkin talvena asukasyhdistykset ja monet yksityiset vapaaehtoiset ovat vetäneet hiihtolatuja ja reittejä maastoon ja jääalueille, mistä on tullut käyttäjiltä paljon kiitosta. Haukiputaan Moottorikelkkailijat huolehtii ajourista maastossa.
Häyrysenniemen suunnalla on merkattuja hiihtolatuja ja suunnitelmissa tehdä uraa myös kelkkailuun, kertoo Kari Kaleva.
Kiiminkijokisuiston jääalueella Haukiputaan kirkonkylästä Halkokarin kohdalle on voimassa kielto moottoriajoneuvoille paitsi moottorikelkoille, joille on merkattu ajoura joen keskelle liittymineen. Ympäirstökeskuksen 25 vuotta sitten tekemä rajoitus on herättänyt keskustelua muun muassa siitä, eikö joelta löydy kävelijöiden, hiihtäjien ja kelkkailijoiden ohella tilaa myös mönkijöille, tai missä kohtaa voi “läskipyöräillä”, sillä nämä lajit ovat nykyisin myös suosiossa.
– Hyvä tilaisuus olisi keskustella tästäkin asiasta kun kokoonnutaan porukalla Iso-Miehikkään kehittämisen merkeissä, sanoo Kaleva. Rajoituksiin on mahdollista hakea muutosta.
Kari Kaleva ja Osmo Sarjajärvi toivovat, että yhteistä intoa ja tahtoa löytyy Iso-Miehikkään kehittämiseen, ja toivon mukaan tilaa ja sopua löytyy kaikille jäällä ja luonnossa liikkumiseen.