Heli Meriläinen on tehnyt isästään Reino Meriläisestä (s. 1933, k. 2005) kuva- ja muistelmakirjan “Isäni Rekke — rakennusinsinööri. Sen kokoamisen hän aloitti pian isänsä poismenon jälkeen ja haasteeseen häntä rohkaisi kellolainen historioitsija Martti Asunmaa.
Muistelmakirjaan Heli Meriläinen on haastatellut sukulaisia ja isänsä vanhoja koulu- ja työkavereita sekä koonnut valokuvia ja muuta materiaalia. Urakka oli iso, ja monta kertaa Heli löi hanskat tiskiin, mutta niinpä kirja valmistui syyskuussa. Aineistoa kootessaan ja haastatteluja tehdessään tytär vakuuttui siitä, että isä oli paitsi insinööri ja yrittäjä, myös rohkea visionääri.
Insinööri, toimitusjohtaja Reino Meriläinen syntyi Haukiputaan Kellossa Heikki ja Aili Meriläisen 5‑lapsisen perheen esikoiseksi. Kotitilalla oli karjaa ja työnsyrjään piti tarttua jo lapsena. Kun isä Heikki oli sodassa, Reino oli 10-vuotias ja teki kotitilalla olleen venäläisen vangin Mikon (Michel) kanssa heinätyöt. Kesä opetti pojalle työn tekemien tärkeyden. Metsätyötkin tulivat myöhemmin tutuiksi kun poika pistettiin sinne miettimään Oulun Lyseon lukion keskeyttämistä hänen kyllästyttyään venäjän kielen opiskeluun.
Reino Meriläinen valmistui 1960-luvun alussa insinööriksi Turun teknillisestä opistosta. Tuolloin hän oli jo avioitunut Sinikan (os. Penttilän) kanssa ja vanhin tytär Heli (s. 1959) oli syntynyt. Myöhemmin syntyi Minna 1965 perheen asuessa Oulussa.
Idearikas insinööri perusti monia yrityksiä, joista ensimmäinen oli Insinööriteho Oy (myöhemmin Insinöörirakentajat Oy), sitä seurasivat elektroniikka-alan Insele Oy ja elementtitehdas Puupäät Oy. Hän vaikutti myös Finnbotnia Oy:n syntymiseen ja Kostamuksen rakentamiseen. Meriläinen ryhtyi kehittämään Ylläksen ja Iso-Syötteen matkailua ja oli myös Saariselän matkailukohteen ensimmäisiä rakentajia.
Toiminta ja elinpiiri laajeni Etelä-Suomeen ja Ranskaan 1980-luvun alussa, jolloin hän osti Perniöstä suuren maa-alueen ja Teijon Kartanon sekä Ranskasta Roumaren linnan. Meri-Teijoa hän kehitti moderniksi vapaa-ajan keskukseksi vanhan ruukin maisemissa ja Ranskan linnaa alettiin restauroida. Hevosharrastus ja ratsastus oli myös perheelle läheistä. Reino Meriläinen perusti Tuomarinkylään tallin kilpahevosille. Tytär Minna oli junioreiden Euroopan mestari esteratsastuksessa.
Elämän varrelle mahtui ylä- ja alamäkiä. 1990-alun lama iski rajusti Meriläisen projekteihin. Elämää oli jatkettava konkurssin jälkeen ja edessä oli muutto Ouluun. Laman ja konkurssin jälkeistä pyykkiä pestiin oikeudessa asti pankkikriisi seurauksena perustetun Arsenalin kanssa. Pesäero oli tullut myös vaimon Sinikan kanssa. Toisen avioliiton hän solmi Maarit Lakotievan kanssa. Oli aika jäädä eläkkeelle.
Reino Meriläinen kuoli 72-vuotiaana aivoverenvuotoon Helsingissä 2005. Hänet on haudattu Haukiputaalle.
– Kun kaikki rikkaudet poistuivat elämästäni, elämän rikkaudet tulivat tilalle, totesi Meriläinen, joka ei menettänyt valoisaa olemustaan vaikeinakaan hetkinä, kirjoitti Tytti Isohookana-Asunmaa Helsingin Sanomissa julkaistussa Reino Meriläisen muistokirjoituksessa. Asunmaat olivat Meriläisen lapsuuden kodin naapureita.
Ryhtyessään kokoamaan kirjaa isästään mottona tyttärellä oli “yrittäjyys periytyy”. Reinon isä Heikki (Pikku-Heikaksi kutsuttu) omisti kuorma-autoja, viljeli maata ja metsää ja nosti jäkälää. Aili-mummilla oli Laina-tädin kanssa kanabisnestä. Munilla rahoitettiin vaatteita ja muita tarvikkeita.
Insinöörirakentajat Oy:n toimitusjohtajana Reino Meriläinen totesi toiminnan perustuvan pohjois-suomalaiseen osaamiseen ja toimintatapaan, jossa henkilökunta tuntee hyvin alueensa ja sen tarpeet. Tuntemus auttaa yritystä luomaan luottamukselliset suhteet rakennuttajiin ja poliittisiin päättäjiin. Rakentaminen jos mikä, on yhteiskunnallista toimintaa.
Omassa kouluaineessaan Reino on kuvaillut kotiseutunsa Kellon elinkeinoja, jotka olivat maatalous ja kalastus. Jos maalaistaloissa oli liikaa työvoimaa, ansiotyötä tarjosivat sahalaitokset. “Jokaisen terveen ihmisen velvollisuus on hankkia toimeentulo itselleen ja läheisilleen. Hänen omassa valinnassaan on, minkälaisella työllä hän leipänsä hankkii”.
Kuva- ja muistelmakirjan Heli Meriläinen on tehnyt Ifolorin kuvapalvelussa. Ulkoasultaan kirja on kaunis ja helposti luettava ja katseltava teksteineen ja kuvineen.
Idea on hyvä, sillä suvun ja perheen historiaa ja tarinoita nimineen ja vuosilukuineen kannattaa kerätä ja tallentaa. Tutut ja itsestään selvältä tuntuvat asiat unohtuvat ja häviävät ajan saatossa. Nähtäväksi jää, miten nykyisin tietokoneen ja puhelimen muisteihin tai pilvipalveluihin tallennetut valokuvat säilyvät tulevaisuuteen.
Heli Meriläinen on tallentanut kirjaan valokuvien ja tarinoiden ohella vanhempien vihkikutsun, kuolinilmoituksia, ainekirjoituksia ja lehtijuttuja. Mirja Hakko kirjoitti Kalevassa Reinon 50-vuotishaastattelussa 29.9.1983: Oululais-teijolaisen toimitusjohtajan Reino Meriläisen kohdalla tulee etsimättä mieleen kulunut sanonta: Siellä roiskuu, missä rapataan. Onhan se kyllä niinkin, että kateus ja pahansuopaisuus aina tahtovat seurata menevää, ja mikä pahinta, menestyvää miestä. Oli miten oli, työtä hän on ainakin oppinut tekemään, vaikka itse käyttääkin työn sijasta sanaa toiminta.
Haastattelussa ihmetellään miten yksi mies ehtii tehdä kaikkea. Tähän Meriläinen oli todennut, että aikanaan hänenkin kalenterinsa oli täynnä merkintöjä, kunnes kerran kalenteri hävisi. Aluksi se oli katastrofi, mutta huomasi sitten, ettei tarvitse kalenteria lainkaan. Tärkeät asiat muistaa, ja loput voi huoletta unohtaa.
Heli Meriläinen, 61 asuu nykyisin Oulussa ja on kolmen aikuisen Helsingissä asuvan lapsen äiti ja isoäitinä “Oulun mamma”. Aikoinaan hän valmistui Oulun yliopistosta kemian aineenopettajaksi, oli kotiäitinä ja toimi opettajana. Hän harrastaa käsitöitä, valokuvausta, kylästelyä, on kummina useille Oulussa asuville ulkomaalaisille. Innostus käsitöihin on äidin perintöä. Kirjoittaminen on erityisen mieluista. Hän kirjoittaa muun muassa elämäntarinoita Naisten ääni–Suomi ‑sarjaan. Jatkossa hän suunnittelee ehkä ryhtyvänsä tekemään muistelmakirjoja myös muille.
Isäni Rekke ‑kirjan teossa kuvien käsittelyssä ja skannauksessa apuna oli Keijo Laitala ja oikoluvussa ja kustannustoimittajana Jaana Manninen. Eila Isohookana oli merkittävänä tietolähteenä kirjanteossa. 120-sivuista muistelmakirjaa on painettu sata kappaletta ja postikuluineen Heli Meriläinen myy sitä 25 eurolla. (heli.merilainen__01>gmail.com).