Haukiputaalaisen Leskelän perheen neljä jäsentä työskentelee poliisina Oulun poliisilaitoksella, mikä on harvinaista. Ammatinvalinnassa isä Jorman jalanjäljillä ovat pojat Riku ja Jussi sekä tytär Katariina.
– Ketään lapsista ei ole erityisesti houkuteltu hakeutumaan alalle, vaan kaikille se on ollut vasta muiden ammattien opiskelun jälkeen täysin omaehtoinen valinta, vakuuttaa Jorma Leskelä.
Saman allekirjoittavat myös Riku, Jussi ja Katariina. Isän ammatilla ja esimerkillä on totta kai ollut jotakin vaikutusta ammatinvalintaan.
Rikostutkijana Haukiputaan yksikössä työskentelevälle Jorma Leskelälle tulee nyt maaliskuussa työvuosia täyteen pyöreät 30. Kipinä poliisin ammattiin hänellä syttyi varusmiespalveluksessa Sodankylän Jääkäriprikaatissa, missä hän oli alokkaana jääkärikomppaniassa ja sai myöhemmin palveluksessa tuntumaa poliisin työhön sotilaspoliisiryhmänjohtajana.
– Tehtävä tuntui kiinnostavalta ja mielekkäältä, niinpä heti armeijan jälkeen hain poliisikouluun ja pääsin sisään ensiyrittämällä.
Aikoinaan hän ei varmastikaan osannut aavistaa, että perheen kolme lasta päätyvät samalle alalle.
Kun perhe on koolla, ammattiasiat eivät ole keskusteluissa useinkaan päällimmäisinä.
– Kokonaan näitä ”keikanajo- keskusteluja” ei tietenkään pystytä välttämään. Kokemuksia, ajatuksia ja jopa neuvoja tulee jaettua myös puhelimitse, jos niitä kysytään, naurahtaa Jorma Leskelä.
Neljän perheenjäsenen työskentely yhtä aikaa poliisin tehtävissä ja samalla polisiilaitoksella on harvinaista koko maan mittakaavassa ja historiassakin. Jorma Leskelä ei ole törmännyt vastaavaan.
Poliisin ammattikunnassa on toki tavallista kuten muillakin aloilla, että lapsi on jomman kumman vanhemman jalanjäljillä ja ammatit voivat “periytyä” ylisukupolvisesti.
– Minullakaan ei ole tiedossa, että neljä perheenjäsentä olisi ollut yhtä aikaa poliiseina. Kahden ja kolmen henkilön vahvuuksia kylläkin on, kertoo rikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta.
– Oulun poliisilaitoksellakin on useita tällaisia tilanteita, joissa isä on poliisi ja joko poika tai tytär on opiskellut myös poliisiksi. Tällä hetkellä on niinkin, että molemmat ovat vielä viroissa.
Poliisin ammatti ei ole niitä helpoimpia, sillä työssä vastaan tulee ihmiselämän koko kirjo ja raskaitakin asioita. Kaikille nuorille uraa aloittaville poliiseille Jorma Leskelä antaisi neuvoksi, että asioista kannattaa keskustella työyhteisön sisällä.
– Tähän on kehitetty poliisissa hyviä menetelmiä ja työkaluja, jotka varmasti auttavat jaksamaan. Vapaa-ajalla on hyvä olla mielekkäitä harrastuksia ja työkavereiden ohella muitakin sosiaalisia kontakteja, jotta saa muitakin ajatuksia ja tekemistä työn oheen.
Pitkä työura on antanut Leskelälle mahdollisuuden hyvin erilaisiin työtehtäviin oman mielenkiinnon ja halukkuuden mukaan, mikä on ollut hänen mielestään parasta työssä. Haastavinta nykyisin ovat valtavat jutturuuhkat tutkinnassa.
– Tähän on kehitetty poliisissa hyviä menetelmiä ja työkaluja, jotka varmasti auttavat jaksamaan. Vapaa-ajalla on hyvä olla mielekkäitä harrastuksia ja työkavereiden ohella muitakin sosiaalisia kontakteja, jotta saa muitakin ajatuksia ja tekemistä työn oheen.
Pitkä työura on antanut Leskelälle mahdollisuuden hyvin erilaisiin työtehtäviin oman mielenkiinnon ja halukkuuden mukaan, mikä on ollut hänen mielestään parasta työssä. Haastavinta nykyisin ovat valtavat jutturuuhkat tutkinnassa.
Tällä hetkellä huolestuttavinta on lasten ja nuorten pahoinvointi. Samoin asioiden kärjistäminen, vastakkainasettelu ja keskustelun puute: ei kuulla, mitä toisella on sanottavaa.
– Toisesta tehdään herkästi rikosilmoitus sähköisessä järjestelmässä keskustelun ja neuvottelun sijaan, kun “loukkaannutaan” nettikeskustelussa tai naapureiden välisissä riidoissa.
Positiivista on liikenneturvallisuuden parantuminen vuosikymmenten saatossa. Ennen esimerkiksi kuolemaan johtaneita liikenneonnettomuuksia oli huomattavasti enemmän kuin nykyisin.
Suurin muutos poliisin toimintaympäristössä työntekijän kannalta on ollut siirtyminen pienistä yksiköistä (nimismiespiirit) suuriin poliisilaitoksiin.
– Samalla on menetetty tietyllä tapaa paikallistuntemusta ja kosketusta ihmisiin. Isoissa jutuissa taas suuremmassa yksikössä saa tukea ja resursseja eri tehtäviin, Leskelä summaa.
Ammatti on vastannut odotuksia
Riku Leskelä, 29 on virkauraltaankin vanhin poliisina työskentelevistä Leskelän sisaruksista.Tällä hetkellä hän toimii vanhempana konstaapelina valvonta- ja hälytyssektorilla Oulun poliisilaitoksella.
Jo pikkupojasta asti hänellä kulki mukana ajatus ryhtyä isona joko poliisiksi tai palomieheksi.
– Isän kautta tuli ehkä jonkinlaista tietoa poliisin ammatista, mutta se ei ollut kuitenkaan ratkaisevin tekijä, että päädyin poliisiksi. Ennen poliisin ammattia kerkesin ajaa hieman vajaa kolme vuotta rekkaa.
– Olen tykännyt työstäni tähän mennessä ja ammatti on melkolailla vastannut odotuksiani. Jotakin pienempiä yllätyksiä varmasti matkan varrelle aina mahtuu alalla kuin alalla.
Nykyinen tehtäväkenttä on Rikusta kiinnostava ja sellainen, jossa hän tällä hetkellä haluaa työskennellä, eikä hänellä ole mitään muuta tiettyä poliisityön tehtävää, johon pitäisi pyrkiä.
– Ennemminkin menen sillä ajatuksella, että työskentelen siellä mikä kiinnostaa.
Jussi Leskelä, 26 suorittaa tällä hetkellä harjoittelua Oulun poliisilaitoksella. Hänellä on opiskeltuna kaksi muutakin ammattia ja ehti työskennellä niiden tiimoilta useissa eri työtehtävissä, ennen kuin päätti aloittaa poliisiopinnot.
– Poliisin ammatti oli jo aika nuorena mielessä, mihin isän esimerkillä oli varmastikin vaikutusta, mutta itsestään selvää se ei kuitenkaan ollut. Koen, että kotona poliisin ammatti näyttäytyi yhtenä mielenkiintoisena vaihtoehtona ja olen saanut rauhassa punnita muitakin uramahdollisuuksia.
Tähän mennessä poliisin työ on vastannut odotuksia.
– Olen meistä nuorin poliisi virkaiältäni, joten aika hyvän ja kattavan kuvan olen saanut siltäkin pohjalta.
Katariina Leskelä, 24 on nuorempi konstaapeli ja hän työskentelee tällä hetkellä Oulun poliisilaitoksen Raahen poliisiasemalla rikostorjunnassa. Harjoittelun Raahessa hän aloitti viime vuoden keväällä. Harjoittelu päättyi tammikuussa 2024, jonka jälkeen hän jäi suoraan töihin Raaheen.
Katariina kertoo, että hänellä on aina ollut kipinä alalle. Ensiksi hän kuitenkin opiskeli lukion ja lääkealan perustutkinnon ja työskenteli useamman vuoden apteekissa. Sen jälkeen oli poliisiopintojen vuoro.
– Jo lapsena huomasin isän työn kautta, kuinka tärkeää poliisin työ on. Esimerkkiä olen saanut isästä ja sen jälkeen isoveljestä. Rikun opiskelun myötä itselleni tuli täysi varmuus siitä, että minä myös haluan poliisiksi.
Uravalintaansa Katariinan ole tarvinnut pettyä, sillä hän on tykännyt kovasti työstään. Mitään kovin yllättäviä asioita ei ainakaan näin alkuvaiheessa ole tullut eteen. Työpäivät ja ‑tehtävät ovat monipuolisia ja koskaan ei ole samanlaista päivää. Työssä pääsee kokemaan ja näkemään elämän ilot ja surut.
– Jo harjoittelussa pääsin tutustumaan poliisityön eri osa-alueisiin, muun muassa rikostorjuntaan, valvonta- ja hälytystoimintaan, liikenteenvalvontaan, tekniseen tutkintaan ja asiakaspalveluun. Tällä hetkellä tykkään olla tutkinnassa Raahessa, mutta aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan.
– Työ Raahessa on monipuolista ja pääsen tutkimaan monenlaisia rikoksia. Ainakaan vielä ei ole kiire muualle, Katariina summaa.
Haukiputaan poliisiasema tyhjenee ensi vuoden aikana
Haukiputaan poliisiaseman piha-alueella olevista putka- ja kiinniottotiloista Oulun poliisilaitos joutuu luopumaan 22.2. 2025 mennessä.
– Muilta osin Haukiputaan poliisiaseman toiminnot lakkaavat asteittain ja koko poliisiaseman kaikkinensa on tyhjänä heinäkuuhun 2025 mennessä, kertoo rikosylikomisario Markus Kiiskinen Oulun poliisilaitokselta.
Tämän jälkeen Haukiputaan Niemeläntörmällä ei ole mitään poliisin palveluita. Poliisilaitos luopuu koko kiinteistöstä laitoksen muuttaessa uuteen Ruskoon valmistumassa olevaan poliisitaloon.
Senaatti-kiinteistöt rakennuttaa uuden pääpoliisiaseman ja vankilan Oulun Ruskonselkään. Kyseessä on ensimmäinen Suomessa samalle tontille rakennettava poliisin ja vankilan yhteishanke. Sen kokonaiskustannusarvio on noin 130 miljoonaa euroa. Poliisin lupapalvelut jäävät Oulun keskustaan myös jatkossa uuden poliisitalon valmistuttua.