Tarkkaavainen paikallinen uimari oli huomannut Oulun seudun ympäristötoimen kesäkuun puolivälissä ottamista uimavesinäytetuloksista Inkonnokan uimarannan kohdalta E.coli ‑bakteerilukeman, joka herätti huolta ja kysymyksiä. Lukema näytti olevan korkeampi kuin muilla uimarannoilla.
Asista syntyi kohu somessa, missä epäiltiin vedessä olevan myös suolistoperäisiä bakteereita ja ryhdyttiin arvuuttelemaan mistä tämä kaikki johtuu.
Kemisti Seija Karjalainen Oulun seudun ympäristötoimesta katkaisee luuloilta ja huhuilta siivet.
– Ei pidä paikkaansa. Veden laatu saattoi tällä näytteenottokerralla näyttää huonommalta E.coli ‑bateerien osalta. Indikaattoribakteeripitoisuudet olivat 86 pmy/ml E.coli, eikä suolistoperäisiä enterokokkeja todettu lainkaan.
– Tuloshan on ihan hyvä, kun katsoo uimavesiasetuksen rajoja. Ne ovat rannikon vesille E.colin osalta 400 pmy/100 ml ja suolistoperäisille enterokokeille 200 pmy/ml).
Uimiseen Inkonnokan uimarannalla kuten ei muillekaan yleisille uimarannoille ole määrätty uintikieltoa.
Monilla muillakin merenrannikon rannoilla on havaittavissa tätä samaa ilmiötä, että aika ajoin indikaattoribakteeripitoisuudet ovat koholla jopa niin paljon, että joudutaan antamaan lyhytaikainen uimakielto ja tarkistamaan tilanne uusilla näytteillä, selventää Seija Karjalainen.
– Tällaisia ovat Meriniemi, Pateniemi, Rajahauta ja Nallikari. Myös Oulun eteläpuolella merenrantauimarannoilla on ajoittain todettu kohonneita indikaattoribakteeripitoisuuksia.
– Inkonnokka ei todellakaan ole huonoin eikä millään tavalla poikkea muista merenrantojen uimapaikoista, vakuuttaa Karjalainen.
Ympäristötoimessa on olemassa vuosien ja jopa kymmenien vuosien tilastot kaikkien yleisten uimarantojen uimavesien laadusta.
– Nyt on noussut häly ihan turhasta Inkonnokan osalta. Tosin kesäkuun aikana on Inkonnokan uimarannan läheisyydestä haettu pois kaksi hylkeenraatoa. Nämä ovat saattaneet hetkellisesti vaikuttaa vedenlaatuun. Itse näkisin, ettei Inkonnokan uimaveden laatu olisi sen huonompaa kuin muidenkaan meidän merenrantauimarantojen. Tällä kerralla tulos sattui Inkonnokan kohdalle.
Tähän mennessä uimaveden laatu on ollut kaikilla Oulun alueen uimarannalla uintikelpoista. Mikäli jotakin poikkeavaa löytyy, siitä tiedotetaan.
Seuraavan kerran uimavesinäytteet yleisiltä uimarannoilta otetaan parin viikon kuluttua. Yleisten uimarantojen vedenlaatua seurataan uimakauden (15.6.–31.8) aikana säännöllisesti. Lisäksi EU-uimarannoiksi luokitelluilta uimarannoilta otetaan näytteet erikseen. Inkonnokan uimaranta ei kuulu EU-rantoihin.
Haukiputaan yleiset uimarannat ovat: Asemakylä, Inkonnokka, Kiviniemi, Meriniemi ja Niemeläntörmä. Tietoa kaikista Oulun kaupungin alueen yleisistä uimarannoista ja uimavesituloksista löytyy osoitteesta: https://www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat.
EU-direktiivin mukaisia uimarantoja ovat Lämsänjärven, Valkiasjärven, Tuiran, Jäälin montun ja Papinjärven uimarannat. Näiltä uimarannoilta otettiin näytteet 29.6. ja tulokset täyttävät uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Rannoilla ei havaittu sinilevää.
– Kun menee uimaan yleiselle uimarannalle, kannattaa katsoa ensiksi siellä oleva ilmoitustaulu, mistä löytyvät viimeisimmät tiedot uimaveden laadusta ja jos jotakin kieltoja on, siitä tiedotetaan eri kanavissa ja kerrotaan myös ilmoitustaululla, sanoo Karjalainen.
Sinilevää ei ole tähän mennessä esiintynyt millään uimarannalla. Sinilevätilannetta tarkkaillaan ja sen mahdollisesta esiintymisestä tiedotetaan.
– Sinileviä on tuhansia eri lajeja ja on vaikea ennustaa, miten kukintoja kehittyy. Toiset lajit edellyttävät lämpöä, toiset kylmää. Yhteistä sinileville on, että ne tarvitsevat kehittyäkseen valoa, selventää Seija Karjalainen.
Martinniemen Laitakarin rannasta löytyi sunnuntaina aamulla hylkeenraato, joka oli ajautunut rantaan. Tämä oli siis ainakin kolmas kuollut hylkeenraato Haukiputaan edustalla tänä kesänä.
Ervastinrannan pumppaamoalueen romut ihmetyttävät
Rantapohjan toimitukseen yhteyttä ottanut haukiputaalainen asukas kertoo ihmettelevänsä miten entisestä Ervastinrannan jätevesipuhdistamon alueesta näyttää tulleen romuttamo. Alueella toimii nykyisin Oulun Veden pumppaamo ja tasoitusallas. Piha-alueella ja ympäristössä on havaittu olevan kaikenlaista roinaa. Onko alue muualta kaupungin yksiköistä poistetun romun varastoalueeksi, hän ihmettelee, ja pelkää toiminnasta aiheutuvan haittaa ympäristölle. Ilmiö on hänen mukaansa tuttu jo Haukiputaan kunnan ajoilta lähtien.
Rantapohja kysyi Oulun Veden johtajalta Jouni Lähdemäeltä, mikä on tilanne. Aiotaanko asialle tehdä jotakin?
– Ervastinrannan pumppaamoalue on vain Oulun Veden käytössä. Pumppaamon tiloja on äskettäin saneerattu varastokäyttöön sopiviksi. Siksi osa tavaroista on väliaikaisesti pihalla ja aluetta tullaan siistimään urakan jäljiltä. Vesihuollon kunnossapidolle tarpeellisten tarvikkeiden ja laitteiden varastointia on välttämätöntä jatkaa alueella, toteaa Lähdemäki.
Valuuko pumppaamoalueelta jätevettä mereen?
Viime päivinä Inkonnokan uimarannan veden laatu on puhuttanut sosiaalisen median kanavilla. Pohdittu on myös, onko Ervastinrannan pumppaamolla ja tasausaltaalla vaikutusta merialueen vesistöön ja pääseekö sieltä viemäreistä laskuojia pitkin jätevettä mereen?
Haukiputaan kunnan aikana Ervastinrannalla toimi jätevesipuhdistamo, mistä johdettiin jätevettä purkuputkea pitkin mereen. Vuodesta 2013 jätevedet on johdettu siirtoviemäriä pitkin Haukiputaalta ja laajemminkin Oulun Taskilan puhdistamolle. Meressä oleva purkuputki on paikoillaan harvinaisten poikkeustilanteiden varalta.
Jouni Lähdemäen mukaan huoli on turha.
– Seuraamme jätevesiverkoston toimintaa jatkuvasti ja ylivuototilanteita ei ole Ervastinrannan pumppaamolla ja yleisemminkään Haukiputaan alueella ollut pitkiin aikoihin. Ervastinrannan pumppaamon purkuputkea ei ole tarvinnut käyttää kertaakaan vuoden 2013 jälkeen ja sen perusteella bakteeripitoisuudet Inkoonrannan näytteissä eivät johdu jätevesien johtamisesta mereen. Haukiputaan jätevedet johdetaan Taskilan seudulliseen keskuspuhdistamoon, jossa puhdistettu jätevesi myös desinfioidaan uintikauden aikana ennen mereen johtamista, selvenetää Lähdemäki.