Inkon­no­kan uima­ve­den laa­dus­ta nousi tur­ha häly

YleisillŠä uimarannoilla on ilmoitustaulu, jossa kerrotaan viimeisimmistŠä uimavesinŠytteiden tuloksista ja mahdollisista uintikielloista. Oulun kaupungin virallisilla uimarannoilla vedet ovat uintikelpoisia.

Tark­kaa­vai­nen pai­kal­li­nen uima­ri oli huo­man­nut Oulun seu­dun ympä­ris­tö­toi­men kesä­kuun puo­li­vä­lis­sä otta­mis­ta uima­ve­si­näy­te­tu­lok­sis­ta Inkon­no­kan uima­ran­nan koh­dal­ta E.coli ‑bak­tee­ri­lu­ke­man, joka herät­ti huol­ta ja kysy­myk­siä. Luke­ma näyt­ti ole­van kor­keam­pi kuin muil­la uimarannoilla.

Asis­ta syn­tyi kohu somes­sa, mis­sä epäil­tiin vedes­sä ole­van myös suo­lis­to­pe­räi­siä bak­tee­rei­ta ja ryh­dyt­tiin arvuut­te­le­maan mis­tä tämä kaik­ki johtuu.

Kemis­ti Sei­ja Kar­ja­lai­nen Oulun seu­dun ympä­ris­tö­toi­mes­ta kat­kai­see luu­loil­ta ja huhuil­ta siivet.

– Ei pidä paik­kaan­sa. Veden laa­tu saat­toi täl­lä näyt­teen­ot­to­ker­ral­la näyt­tää huo­nom­mal­ta E.coli ‑batee­rien osal­ta. Indi­kaat­to­ri­bak­tee­ri­pi­toi­suu­det oli­vat 86 pmy/ml E.coli, eikä suo­lis­to­pe­räi­siä ente­ro­kok­ke­ja todet­tu lainkaan.

– Tulos­han on ihan hyvä, kun kat­soo uima­ve­sia­se­tuk­sen rajo­ja. Ne ovat ran­ni­kon vesil­le E.colin osal­ta 400 pmy/100 ml ja suo­lis­to­pe­räi­sil­le ente­ro­ko­keil­le 200 pmy/ml).

Uimi­seen Inkon­no­kan uima­ran­nal­la kuten ei muil­le­kaan ylei­sil­le uima­ran­noil­le ole mää­rät­ty uintikieltoa.

Monil­la muil­la­kin meren­ran­ni­kon ran­noil­la on havait­ta­vis­sa tätä samaa ilmiö­tä, että aika ajoin indi­kaat­to­ri­bak­tee­ri­pi­toi­suu­det ovat kohol­la jopa niin pal­jon, että jou­du­taan anta­maan lyhy­tai­kai­nen uima­kiel­to ja tar­kis­ta­maan tilan­ne uusil­la näyt­teil­lä, sel­ven­tää Sei­ja Karjalainen.

– Täl­lai­sia ovat Meri­nie­mi, Pate­nie­mi, Raja­hau­ta ja Nal­li­ka­ri. Myös Oulun ete­lä­puo­lel­la meren­ran­taui­ma­ran­noil­la on ajoit­tain todet­tu kohon­nei­ta indikaattoribakteeripitoisuuksia.

– Inkon­nok­ka ei todel­la­kaan ole huo­noin eikä mil­lään taval­la poik­kea muis­ta meren­ran­to­jen uima­pai­kois­ta, vakuut­taa Karjalainen.

Ympä­ris­tö­toi­mes­sa on ole­mas­sa vuo­sien ja jopa kym­me­nien vuo­sien tilas­tot kaik­kien yleis­ten uima­ran­to­jen uima­ve­sien laadusta.

– Nyt on nous­sut häly ihan tur­has­ta Inkon­no­kan osal­ta. Tosin kesä­kuun aika­na on Inkon­no­kan uima­ran­nan lähei­syy­des­tä haet­tu pois kak­si hyl­keen­raa­toa. Nämä ovat saat­ta­neet het­kel­li­ses­ti vai­kut­taa veden­laa­tuun. Itse näki­sin, ettei Inkon­no­kan uima­ve­den laa­tu oli­si sen huo­nom­paa kuin mui­den­kaan mei­dän meren­ran­taui­ma­ran­to­jen. Täl­lä ker­ral­la tulos sat­tui Inkon­no­kan kohdalle.

Tähän men­nes­sä uima­ve­den laa­tu on ollut kai­kil­la Oulun alu­een uima­ran­nal­la uin­ti­kel­pois­ta. Mikä­li jota­kin poik­kea­vaa löy­tyy, sii­tä tiedotetaan.

Seu­raa­van ker­ran uima­ve­si­näyt­teet ylei­sil­tä uima­ran­noil­ta ote­taan parin vii­kon kulut­tua. Yleis­ten uima­ran­to­jen veden­laa­tua seu­ra­taan uima­kau­den (15.6.–31.8) aika­na sään­nöl­li­ses­ti. Lisäk­si EU-uima­ran­noik­si luo­ki­tel­luil­ta uima­ran­noil­ta ote­taan näyt­teet erik­seen. Inkon­no­kan uima­ran­ta ei kuu­lu EU-rantoihin.

Hau­ki­pu­taan ylei­set uima­ran­nat ovat: Ase­ma­ky­lä, Inkon­nok­ka, Kivi­nie­mi, Meri­nie­mi ja Nie­me­län­tör­mä. Tie­toa kai­kis­ta Oulun kau­pun­gin alu­een ylei­sis­tä uima­ran­nois­ta ja uima­ve­si­tu­lok­sis­ta löy­tyy osoit­tees­ta: https://www.ouka.fi/oulu/liikunta-ja-ulkoilu/uimarannat.

EU-direk­tii­vin mukai­sia uima­ran­to­ja ovat Läm­sän­jär­ven, Val­kias­jär­ven, Tui­ran, Jää­lin mon­tun ja Papin­jär­ven uima­ran­nat. Näil­tä uima­ran­noil­ta otet­tiin näyt­teet 29.6. ja tulok­set täyt­tä­vät uima­ve­del­le ase­te­tut laa­tu­vaa­ti­muk­set. Ran­noil­la ei havait­tu sinilevää.

– Kun menee uimaan ylei­sel­le uima­ran­nal­le, kan­nat­taa kat­soa ensik­si siel­lä ole­va ilmoi­tus­tau­lu, mis­tä löy­ty­vät vii­mei­sim­mät tie­dot uima­ve­den laa­dus­ta ja jos jota­kin kiel­to­ja on, sii­tä tie­do­te­taan eri kana­vis­sa ja ker­ro­taan myös ilmoi­tus­tau­lul­la, sanoo Karjalainen.

Sini­le­vää ei ole tähän men­nes­sä esiin­ty­nyt mil­lään uima­ran­nal­la. Sini­le­vä­ti­lan­net­ta tark­kail­laan ja sen mah­dol­li­ses­ta esiin­ty­mi­ses­tä tiedotetaan.

– Sini­le­viä on tuhan­sia eri laje­ja ja on vai­kea ennus­taa, miten kukin­to­ja kehit­tyy. Toi­set lajit edel­lyt­tä­vät läm­pöä, toi­set kyl­mää. Yhteis­tä sini­le­vil­le on, että ne tar­vit­se­vat kehit­tyäk­seen valoa, sel­ven­tää Sei­ja Karjalainen.

Mar­tin­nie­men Lai­ta­ka­rin ran­nas­ta löy­tyi sun­nun­tai­na aamul­la hyl­keen­raa­to, joka oli ajau­tu­nut ran­taan. Tämä oli siis aina­kin kol­mas kuol­lut hyl­keen­raa­to Hau­ki­pu­taan edus­tal­la tänä kesänä.

 

Ervas­tin­ran­nan pump­paa­moa­lu­een romut ihmetyttävät

Ran­ta­poh­jan toi­mi­tuk­seen yhteyt­tä otta­nut hau­ki­pu­taa­lai­nen asu­kas ker­too ihmet­te­le­vän­sä miten enti­ses­tä Ervas­tin­ran­nan jäte­ve­si­puh­dis­ta­mon alu­ees­ta näyt­tää tul­leen romut­ta­mo. Alu­eel­la toi­mii nykyi­sin Oulun Veden pump­paa­mo ja tasoi­tusal­las. Piha-alu­eel­la ja ympä­ris­tös­sä on havait­tu ole­van kai­ken­lais­ta roi­naa. Onko alue muu­al­ta kau­pun­gin yksi­köis­tä pois­te­tun romun varas­toa­lu­eek­si, hän ihmet­te­lee, ja pel­kää toi­min­nas­ta aiheu­tu­van hait­taa ympä­ris­töl­le. Ilmiö on hänen mukaan­sa tut­tu jo Hau­ki­pu­taan kun­nan ajoil­ta lähtien.

Ran­ta­poh­ja kysyi Oulun Veden joh­ta­jal­ta Jou­ni Läh­de­mäel­tä, mikä on tilan­ne. Aio­taan­ko asial­le teh­dä jotakin?

– Ervas­tin­ran­nan pump­paa­moa­lue on vain Oulun Veden käy­tös­sä. Pump­paa­mon tilo­ja on äsket­täin sanee­rat­tu varas­to­käyt­töön sopi­vik­si. Sik­si osa tava­rois­ta on väliai­kai­ses­ti pihal­la ja aluet­ta tul­laan siis­ti­mään ura­kan jäl­jil­tä. Vesi­huol­lon kun­nos­sa­pi­dol­le tar­peel­lis­ten tar­vik­kei­den ja lait­tei­den varas­toin­tia on vält­tä­mä­tön­tä jat­kaa alu­eel­la, tote­aa Lähdemäki.

Valuu­ko pump­paa­moa­lu­eel­ta jäte­vet­tä mereen?

Vii­me päi­vi­nä Inkon­no­kan uima­ran­nan veden laa­tu on puhut­ta­nut sosi­aa­li­sen median kana­vil­la. Poh­dit­tu on myös, onko Ervas­tin­ran­nan pump­paa­mol­la ja tasausal­taal­la vai­ku­tus­ta meria­lu­een vesis­töön ja pää­see­kö siel­tä vie­mä­reis­tä las­kuo­jia pit­kin jäte­vet­tä mereen?

Hau­ki­pu­taan kun­nan aika­na Ervas­tin­ran­nal­la toi­mi jäte­ve­si­puh­dis­ta­mo, mis­tä joh­det­tiin jäte­vet­tä pur­ku­put­kea pit­kin mereen. Vuo­des­ta 2013 jäte­ve­det on joh­det­tu siir­to­vie­mä­riä pit­kin Hau­ki­pu­taal­ta ja laa­jem­min­kin Oulun Tas­ki­lan puh­dis­ta­mol­le. Meres­sä ole­va pur­ku­put­ki on pai­koil­laan har­vi­nais­ten poik­keus­ti­lan­tei­den varalta.

Jou­ni Läh­de­mäen mukaan huo­li on turha.

– Seu­raam­me jäte­ve­si­ver­kos­ton toi­min­taa jat­ku­vas­ti ja yli­vuo­to­ti­lan­tei­ta ei ole Ervas­tin­ran­nan pump­paa­mol­la ja ylei­sem­min­kään Hau­ki­pu­taan alu­eel­la ollut pit­kiin aikoi­hin. Ervas­tin­ran­nan pump­paa­mon pur­ku­put­kea ei ole tar­vin­nut käyt­tää ker­taa­kaan vuo­den 2013 jäl­keen ja sen perus­teel­la bak­tee­ri­pi­toi­suu­det Inkoon­ran­nan näyt­teis­sä eivät joh­du jäte­ve­sien joh­ta­mi­ses­ta mereen. Hau­ki­pu­taan jäte­ve­det joh­de­taan Tas­ki­lan seu­dul­li­seen kes­kus­puh­dis­ta­moon, jos­sa puh­dis­tet­tu jäte­ve­si myös desin­fioi­daan uin­ti­kau­den aika­na ennen mereen joh­ta­mis­ta, sel­ve­ne­tää Lähdemäki.

Ervas­tin­ran­nan pump­paa­moa­lu­eel­le varas­toi­daan vesi­huol­lon tar­vik­kei­ta jatkossakin.