Hyvo­nin Teh­taan Tytöt tapaa­vat jälleen

Tehtaan tytöt kokoontuivat aikoinaan vapaalla monen yhteisen toiminnan merkeissä. Arkistojen kätköistä löytyneessä kuvassa Tuula Arolaakso (oik.), Armi Laine, Maire Lepistö ja Maire Mäkelä ja tuotantoon kuulunut verryttelypuku.Tehtaan tytöt kokoontuivat aikoinaan vapaalla monen yhteisen toiminnan merkeissä. Arkistojen kätköistä löytyneessä kuvassa Tuula Arolaakso (oik.), Armi Laine, Maire Lepistö ja Maire Mäkelä ja tuotantoon kuulunut verryttelypuku.

Monet muis­ta­vat vie­lä Hau­ki­pu­taal­la toi­mi­neet Hyvon Kude­neu­le Oy:n, joka työl­lis­ti sato­ja pai­kal­li­sia ja kau­em­paa Hau­ki­pu­taal­le muut­ta­nei­ta nai­sia. Hyvo­nin tulo käyn­nis­ti uuden teol­lis­ta­mis­kau­den ja kehi­tyk­sen Haukiputaalla.

Hyvon Kude­neu­le käyn­nis­ti hen­ki­lös­tön kou­lu­tuk­sen ja tuo­tan­non Mar­tin­nie­men työ­väen­ta­lol­la kevääl­lä 1970, kun­nes Ukon­kai­vok­sel­le val­mis­tui uudet suu­ret teh­das­ti­lat Hau­ki­pu­taan kun­nan myö­tä­vai­ku­tuk­sel­la. Har­jan­nos­ta­jai­sia pääs­tiin viet­tä­mään jo sama­na syk­sy­nä. Työn­te­ki­jöi­tä oli 350 ja pian teh­das­ta oli tar­vet­ta laa­jen­taa uusil­le tuo­tan­to­lin­joil­le. Vien­ti Venä­jäl­le veti. Teh­taan toi­sen raken­nus­vai­heen perus­ki­veä oli muu­raa­mas­sa pre­si­dent­ti Urho Kek­ko­nen hei­nä­kuus­sa 1971.

Teks­tii­li­teh­taan tulo antoi sysäyk­sen myös päi­vä­ko­ti­ver­kos­ton luo­mi­sel­le, asun­to­tuo­tan­nol­le ja pal­ve­lui­den kehit­tä­mi­sel­le Hau­ki­pu­taal­la. Ostos­kes­kus raken­net­tiin Väli­tien var­teen, ravin­to­la Samant­ta perus­tet­tiin ja rivi­ta­lo­ja raken­net­tiin esi­mer­kik­si Ran­nan­tien varteen.

Hyvon jou­tui kui­ten­kin talous­vai­keuk­siin ja ajau­tui kon­kurs­siin jo vuon­na 1976. Kon­kurs­si­hal­lin­to vuo­kra­si teol­li­suus­hal­lis­ta tilo­ja Hau­ki-Tex Oy:lle, Rus­ka­texil­le, Inse­lel­le ja ammat­ti­kou­lul­le. Lop­pu onkin his­to­ri­aa, sil­lä Ukon­kai­vok­sen teol­li­suusa­lu­eel­la siir­ryt­tiin tuo­tan­nois­sa sit­tem­min tri­kois­ta Nokian pii­ri­le­vyi­hin ja muu­hun yritystoimintaan.

Hyvo­nin kon­kurs­si jät­ti sato­ja ihmi­siä työt­tö­mik­si. Teks­tii­li­tuo­tan­toa jat­ka­nut Hau­ki-Tex lopet­ti vuon­na 1987.

– Kai­pa­sim­me enti­siä työ­ka­ve­rei­ta, sil­lä olim­me tii­vis työyh­tei­sö, joka piti vapaa-ajal­laan yhteyt­tä. Vuon­na 1988 Työ­väen­opis­ton tuel­la perus­tim­me ker­hon Teh­taan Tytöt. Sen puit­teis­sa oli monen­lais­ta toi­min­taa koko kevään ja kesän ajan. Sit­ten poruk­ka alkoi hajaan­tua kukin tahoil­leen opis­ke­le­maan ja uusiin työ­paik­koi­hin, muis­te­lee Mai­re Mäke­lä.

Mäke­lä oli muut­ta­nut 18-vuo­ti­aa­na Ruot­siin töi­hin hit­saa­maan Vol­vo­ja. Kuu­den vuo­den jäl­keen hänel­le paluu­muut­ta­ja­na tar­jou­tui sopi­vas­ti töi­tä Hyvonilta.

Työ­tah­ti teh­taal­la oli kova, sil­lä urak­ka­vauh­dil­la ommel­tiin poi­kien ja mies­ten alusa­su­ja ja Neu­vos­to­lii­ton mark­ki­noil­le villahousuja.

Tuu­la Aro­laak­so oli vyö­tä­rö­ku­mi­nau­ho­jen ompe­lus­sa nopein haka, hänel­le ei kukaan pär­jän­nyt, muis­te­lee Mäkelä.

Kun vil­la­housu­jen vien­ti Venä­jäl­le hii­pui, val­mis­tus ja tuo­te­va­li­koi­ma Hau­ki­pu­taal­la laa­je­ni olo- ja yöasui­hin, T‑paitoihin ja puseroihin.

– Nyt 35 vuo­den jäl­keen mei­dän muu­ta­mien entis­ten Teh­taan tyt­tö­jen kes­ken herä­si aja­tus, että oli­si muka­va näh­dä, muis­tel­la men­nei­tä ja vaih­taa kuu­lu­mi­sia. Teh­taan tyt­tö­jen tapaa­mi­nen jär­jes­te­tään 26.4. Nyy­man­nis­sa Hau­ki­pu­taal­la kel­lo 14 alkaen, Mai­ja Mäke­lä ker­too suunnitelmista.

Tar­kem­paa tie­toa tapaa­mi­ses­ta ja ilmoit­tau­tu­mis­ta toi­vo­taan: Armi L: p. 040 8384606, Sirk­ka S: 040 841 2311, Toi­ni J: 040 828 9820 tai Mai­re M: 040 013 9025.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.