Voi niitä aikoja, muisteltiin Tehtaan Tyttöjen lämminhenkisessä ja iloisessa tapaamisessa 35 vuoden jälkeen Nyymannissa Haukiputaalla.
Hyvonin tekstiilitehtaalla Ukonkaivoksen teollisuusalueella ommeltiin alusasuja vuosina 1970–76. Vaikka Hyvonin elinkaari oli suhteellisen lyhyt, se loi pohjaa Haukiputaan uudelle teolliselle nousulle sahojen hiipuessa ja koko paikkakunnan kehitykselle. Väkiluku nousi 1 600 asukkaalla. Tehdas tarjosi työtä sadoille oman paikkakunnan ja lähiseudun naisille. Hyvonin joustavat ja värikkäät alusasut mullistivat alusvaatemarkkinat koko valtakunnassa.
– Meidän muutamien entisten Tehtaan Tyttöjen kesken heräsi ajatus, että olisipa mukava muistella menneitä ja vaihtaa kuulumisia. Me olimme aikoinaan tiivis työyhteisö, muisteli Maire Mäkelä.
Koolla oli liki 40 entistä, iältään 63–86-vuotiasta hyvonilaista. Osallistujia oli Haukiputaan ohella Iistä, Kiimingistä, Ylikiimingistä, Oulusta, Kuusamosta, Sievistä ja Ylivieskasta. Mukaan oli kutsuttu myös Haukiputaan entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja ja kunnanjohtaja Heikki Seppälä yhdessä Sirkka-puolisonsa kanssa. Alkujaan Seppälät olivat tulleet Haukiputaalle opettajan tehtäviin.
– Te entiset hyvonilaiset olette työn sankareita. Nostitte omalta osaltanne nukkuvan Haukiputaan kunnan eloon, Seppälä kiitteli.
Haukiputaalle Hyvonin tulo oli kuin lottovoitto, sillä ihmisiä oli muuttanut työn perässä Ruotsiin satamäärin ja Pateniemen liittäminen Ouluun pudotti asukasluvun 9000:ään. Kiiminkiläissyntyisellä vuorineuvos Aarne Karjalaisella oli sympatioita Oulun seudulle, niinpä hän päätti perustaa Hyvon Kudenneule Oy:n uuden tekstiilitehtaan Haukiputaalle paikallisten kunnanisien ja päättäjien myötävaikutuksella.
Henkilöstön koulutus ja tuotanto käynnistyi keväällä 1970 Martinniemen työväentalolla ja tarkastamon ja pakkaamon osalta Santaholman sahalla. Ukonkaivokselle valmistuivat uudet suuret tehdastilat loppuvuonna 1970.
Tehtaalla ommeltiin urakkavauhdilla poikien ja miesten alusasuja sekä Neuvostoliiton markkinoille villahousuja. Kun villahousujen vienti hiipui, valmistus ja tuotevalikoima laajeni olo- ja yöasuihin, T‑paitoihin ja puseroihin.
Maire Mäkelä oli muuttanut 18-vuotiaana Ruotsiin töihin hitsaamaan Volvoja. Kuuden vuoden jälkeen hänelle paluumuuttajana tarjoutui sopivasti töitä Hyvonilta. Sittemmin hän lähti opiskelemaan hoitoalalle.
Ylivieskalainen Hilkka Lund aloitti Hyvonilla kokoamalla pakkauslaatikoita ja työskenteli sitten ryhmävastaavana. Kun työt loppuivat, hän muutti Ylivieskaan, perusti perheen ja työskenteli 30 vuotta kotikylän postissa.
– Vieläkin on tallella Hyvonin pahvilaatikko, jossa säilytetään suvun kastemekkoa. Sitä laatikkoa ei hävitetä koskaan, Lund vakuutti.
Posiolta lähtöisin oleva Onerva Tuomivaara työskenteli Hyvonilla, sitten Hauki-Texissä ja myöhemmin Nokialla ja Sanminalla eläkeikään saakka. Toini Jaskari meni Hyvonin ja Hauki-Texin jälkeen Kuivaksen leipomoon töihin ja sitten Lihapolarille. Siihen aikaan työpaikkoja oli jo paremmin tarjolla.
Tehtaan Tyttöjen kohtaamisessa suunniteltiin jo seuraavaa tapaamista.
– Jos ollaan suinkin kuosissa, niin neljän vuoden päästä tavataan, suunnitteli Maire Mäkelä.
Hyvonin tehtaan värikkäät vaiheet
Hyvonin rakennuttamassa tehdashallissa Ukonkaivoksessa oli työntekijöitä alkuun 350. Pian tehdasta oli tarvetta laajentaa uusille tuotantolinjoille. Vienti Venäjälle veti. Tehtaan toisen rakennusvaiheen peruskiveä oli muuraamassa presidentti Urho Kekkonen heinäkuussa 1971.
Haukiputaan valtuusto oli myöntynyt lahjoittamaan Hyvonille 50 hehtaarin maa-alueet sekä arvokkaan ranta-tontin Kiiminkijoen varrelta, jonne yritys rakensi edustussaunan. Kyseinen hirsirakennus siirrettiin sittemmin Virpiniemen liikuntaopiston tiloiksi. Vuorineuvos Karjalaisen vaatimukseen saada myös Miehikän saaret ei suostuttu, eikä voitukaan, sillä saaret olivat valtion omistuksessa.
Hyvon joutui talousvaikeuksiin ja ajautui konkurssiin vuonna 1976. Maa-alueet saatiin lopulta ostettua konkurssipesältä varsin kohtuullisella hinnalla kunnan omistukseen.
– Tilanne oli vaikea, jäljellä olivat isot tyhjät tehdashallit, Seppälä muisteli. Se johti kuitenkin merkittävään Keran, Haukiputaan kunnan ja Reino Meriläisen Inselen perustamaan Haukiputaan Teollisuuskiinteistöt Oy:hyn.
Ensimmäisenä tyhjissä tehdastiloissa aloitti Edvin Mattilan puusepänverstas, joka toimii edelleen toisessa polvessa. Tiloissa toimivat Hauki-Tex, Ruskatex, ammattikoulun osasto ja Insele.
Jatko onkin historiaa Nokian tehtaan tulon myötä. Aluksi Nokialla oli katsottavana tyhjät tehdastilat Holstinmäellä, mutta ne eivät kelvanneet. Salainen Nokian ja Haukiputaan kunnanisien välinen neuvottelu tilojen vuokraamisesta Ukonkaivoksesta käytiin Samanttan kokoustilassa, Heikki Seppälä muisteli. Ratkaisevaa Nokian tuloon oli myös, että Haukiputaalla on työvoimaa, asuntoja ja päiväkoteja. Nokian vaatimuksesta Haukiputaalle oli myöhemmin perustettava myös vakinainen palokunta.
Nokia kuitenkin poistui Haukiputaalta ja yhtiön viimeisillä yhteisöverotuloilla Haukiputaalle saatiin uimahalli, jonka rakentamisesta valtuustossa syntyi päätös yhden äänen enemmistöllä.
Nykyisin Ukonkaivoksen teollisuusalueella toimivassa Sanminan toimipaikassa valmistetaan elektroniikkaa viestinnän, teollisuuden ja terveydenhoidon toimialoille. Tehdasalueella toimii myös muita yrityksiä.
Haukipudas-seura on julkaissut kattavan historiakirjan henkilötarinoineen “Hyvon yllä hyvon olla – Hyvonin tehtaan vaiheista” vuonna 2015.