Martinniemen koulun hyvinvointi-iltapäivän paneelikeskustelussa pohdittiin netin ja somen käyttöä ja sen hyviä ja huonoja puolia. Vastauksia etsittiin siihen miten lasten ja nuorten hyvinvointia voitaisiin lisätä vähentämällä nettimaailman mukanaan tuomia haittoja, jotka ovat yhä nuorempien lasten ulottuvilla.
Avainasemassa ovat tieto ja valistus sekä yhteiset keskustelut ja arjen rutiineista sopiminen vanhempien ja nuorten kesken. Vanhempien kannattaa olla perillä myös missä nettimaailmassa lapset ja nuoret liikkuvat ja mitä sovelluksia käyttävät.
Paneelin avasi suosittu tiktokkaaja, somevaikuttaja ja Oulun kaupungin nuoriso-ohjaaja Laura Huhta. Oulun nuokkari alkoi ensimmäisenä Suomessa käyttää TikTok-sovellusta tavoittaakseen nuoret. Lisäksi Huhdalla on oma henkilökohtainen tili nimellä Laurahoo, jossa hän julkaisee positiivissävytteisiä ja huumoripitoisia videoita omasta elämästään ja tanssivideoita. Seuraajia hänellä on yli 90 000.
Lauran neuvo nuorille oli, että somessa kannattaa varmistaa aina kenen kanssa on yhteyksissä. Kun itse julkaisee kuvia tai videoita, pitää muistaa, että ne voivat poistamisen jälkeenkin säilyä vekon syövereissä. Ennen kuin julkaisee itse jotakin tai kommentoi toisia, kannattaa ensiksi harkita kahdesti. Jos jokin asia netti- ja somemaailmassa mietityttää tai joutuu kiusauksen kohteeksi, kannattaa aina jutella vanhempien tai jonkun aikuisen kanssa.
– Itse saan pääasiassa positiivisia kommentteja, mutta myös negatiivista palautetta tulee esimerkiksi ulkonäöstä tai vaatetuksesta. Haukkumisia ei kannata ottaa henkilökohtaisesti. Ilkeät viestit kuvastavat usein sitä, että kommentoijalla itsellään on paha olo.
Paneeliin osallistuivat Suomen Vanhempainliitosta Aslak Rantakokko (vas.) ja Sami Rousu, sosiaalisen median käytön vaikutuksia hyvinvointiin tutkiva Krista Hylkilä (istumassa vas.) Oulun yliopistosta, erityisopettaja Satu-Maaria Toppinen ja koulupoliisi Jarkko Kähkönen.
Keskustelussa todettiin, että netti ja some tuovat paljon hyvää, kuten lisäävät yhteisöllisyyttä, yhteydenpitoa ja tiedonvälitystä. Netin kautta voi saada uusia ystäviä ja vertaistukea. Nurjalla puolella ovat lasten ja nuorten ulottuvilla olevat haitalliset sisällöt, nettikiusaaminen ja vakavimpina ilmiöinä esimerkiksi häirintä, kunnianloukkaukset, rikokseen yllyttäminen sekä grooming eli lasten ja nuorten seksuaalinen hyväksikäyttö. Poliisi joutuu selvittämään ja tutkimaan tapauksia laajalla rikosnimikkeiden skaalalla, joissa lähes kaikissa netti ja some ovat mukana.
Jarkko Kähkösen mukaan poliisilla on onneksi hyvät edellytykset selvittää tekijät. Esimerkiksi äskettäisten verkossa tehtyjen koulu-uhkausten tekijät pysyttiin jäljittämään nopeasti.
– Vanhempien on hyvä tietää mitä lapset ja nuoret netissä tekevät ja mitä sovelluksia käyttävät. Laitteiden someasetukset kannattaa myös laittaa yksityisiksi niin, etteivät tiedot ole julkisia ja kaikkien nähtävillä, neuvoi Kähkönen.
Kokemusasiantuntijana toimiva Sami Rousu kertoi olleensa itse koulukiusattu ja haluaa antaa nyt tukea ja neuvoja, jotta kukaan ei joutuisi kokemaan samaa.
– Kun kiusaamista tapahtuu nykyisin netin kautta, on lapselle ja nuorelle varmasti hirveän raskasta, koska kiusaaja on aina läsnä, sillä puhelin kulkee mukana aina.
Noin 10 prosentille käyttäjistä netti, some ja pelaaminen aiheuttavat ongelmia. Ongelmakäytöksi luokitellaan, kun koulun- tai työssäkäynti häiriintyy, esiintyy riippuvuutta, mielenterveysongelmia, masennusta, ahdistusta ja fyysisiä vaivoja, kertoi Krista Hylkilä.
Paneelissa todettiin, että lasten ja nuorten kanssa kannattaa keskustella yhdessä ja sopia arjen säännöistä. Voitaisiin sopia esimerkiksi milloin ollaan kokonaan ilman puhelinta ja tehtäisiin jotakin muuta, mihin aikaan illalla pistetään puhelin parkkiin ja mennään nukkumaan. Ruutuajan rajaaminen koskee yhtä lailla myös aikuisia.
Satu-Maaria Toppinen kertoi, että Oulun kaupunki on julkaisemassa netin käytön turvataito- ja kasvatusohjeet verkossa. Asiantuntija-apua on saatavilla monista kanavista. Yksin ei pidä jäädä.
– Hyvinvointia ja turvallista netinkäyttöä lisäävien keinojen ja työkalujen käyttö ei maksa mitään eikä vaadi lisää resursseja, rohkaisi Aslak Rantakokko.
On ihanaa jakaa iloa!
Martinniemen koulun hyvinvointi-iltapäivä kokosi koulun väen, oppilaat, vanhemmat ja paikallisia urheiluseuroja ja muita toimijoita runsaslukuisesti yhteen tiistaina. Tapahtuman teemana oli hyvinvointi, jonka puitteissa järjestettiin toimintaa ja jaettiin tietoa.
Koulun rehtori Mika Marjeta oli tyytyväinen päivän onnistumiseen. Koululla vieraili useita kymmeniä vanhempia, ja heitä oli mukana myös järjestelyissä. Seuroilla ja yhdistyksillä oli esiteltävänä monenlaisia harrastuksia ja liikuntamuotoja.
Äidit Kati Perander ja Tiia Hirvonen olivat 6‑luokkalaisten kanssa myymässä herkkuja ja keräämässä varoja kevään luokkaretkeen.
– Tällainen iso yhteisöllinen tapahtuma on aivan mahtava, vaikka varmasti opettajille iso rutistus. On hienoa päästä tänne mukaan.
Oppilaat olivat myös innoissaan tapahtumapäivästä. Oppilaat jakoivat osallistujille muun muassa lappusia, joissa oli postiivinen viesti saajalle.
– On ihanaa jakaa iloa! huikkasi yksi viestinviejistä ja kiteytti näin päivän tunnelmia.
Mika Marjeta kertoi, että jatkossa pyritään kehittelemään yhteistä toimintaa ja yhteisöllisyyttä ehkä laajemmassakin mittakaavassa Martinniemen, Asemakylän ja Haukiputaan koulujen kanssa.
Hyvinvointi-illan päätteeksi saattoi osallistua Jukka Takalon Twiittijoki-kiertueen esitykseen Martinniemen kirjastossa. Lämminhenkisessä illassa kuultiin lauluja ja tarinoita twiittien takaa.