Miten on mahdollista, että suomalainen terveysbyrokratia ei kykene vuosien kokemuksienkaan jälkeen järjestämään koronarokotuksia asianmukaisella tavalla edes erityisryhmille. Rokotusaikoja ei pääse puhelimitse varaamaan ruuhkien tai muiden syiden vuoksi. Myös nettivaraussivustot ovat tukkeutuneet. Ja toisaalta, monellako ensi vaiheessa rokotettavien ryhmään kuuluvalla ikääntyneellä ihmisellä on tietokone tai älypuhelin, jolla nettivarauksen tekeminen edes olisi mahdollista. Ja voi olla, että sellaiseen toimeen ei ole taitojakaan.
Rokotettavien määrä on varmasti terveysbyrokraattien tiedossa aikaisempien rokotuskierrosten perusteella. Resurssipulaa valitetaan, mutta saatiinpa rokotukset tehtyä jopa hyvin aiempinakin vuosina. Sosiaali- ja terveyministeriöstä ei ole kuulunut asiasta oikein mitään rakentavaa. Eri viranomaistahot vaikuttavat pompottavan pulmaa toisilleen. Ministeriö kehottaa kääntämään katsetta THL:n puoleen. THL puolestaan saattaa kuvailla ongelmaa hyvinvointialueiden syyksi ja niin edespäin.
Luultavasti käy niin, että koronarokotustöpeksintä tulee näkymään sairaaloiden teho-osastoilla. Ja tunnetusti sehän se vasta kallista ja resursseja sitovaa onkin.
Rantapohjassa ja lehden nettisivulla (www.rantapohja.fi/nuoret) julkaistaan torstaisin alueen koululaisten tuottamaa aineistoa. Lehden yhteistyö koulujen kanssa on jatkunut hyvin tuloksin jo vuosia. Harvassa ovat ne lehdet, jotka ovat luoneet näin suoran kanavan lapsille ja nuorille. Kiitos yhteistyöstä kouluille ja erityisesti koululaisille.
Nuorten osion tekstejä kannattaa aikuistenkin lukea. Esimerkiksi tänään Yli-Iin koulun 8. luokan oppilas Essi Karvonen tekee analyysin sosiaalisen median hyödyistä ja haitoista nuorille. Kiia Kuivala Haukiputaan koulun 8 C luokalta puolestaan ottaa esiin aiheen, jota puidaan varmasti vuosittain Opetushallitusta myöten. Kiian mielestä koulupäivät alkavat liian aikaisin.