Rantapohja uutisoi 29.6. ruotsalaisyhtiö Arctic Minerals Exploration AB:n hakevan malminetsisntälupaa Kiiminkiin. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto sekä Oulun kaupunki kuuluttivat lupahakemuksesta kesäkuussa. Martimo1-alueeksi kutustun lupa-hakemusalueen pinta-ala on 44.55 neliökilometriä, ja se sijoittuu Hannusperän ja Arkalan välille Kuusamontien molemmin puolin. Lupa-hakemusalueen sisälle sijoittuvat OuluZone-moottoriurheilukeskus sekä Natura-suojelun alaiset vesistö- ja suoalueet on rajattu lupahakemuksen ulkopuolelle.
Malminetsintähanketta vastustamaan on nyt perustettu kansalaisryhmä Pro Kiiminkijoen vesistöalue. Ryhmää edustavat Eva Heiman ja Tarja Nahkiaisoja kertovat, että ryhmä perustettiin heinäkuussa Ylikiimingin Joloskylällä pidetyssä kokoontumisessa, jonne saapui paikan päälle reilut kymmenen ihmistä.
– Tapaaminen meni tosi hyvin, ja löysimme yhteisen perustan lähteä ajamaan asiaamme. Oikeastaan siitä ei edes tarvinnut keskustella, lähdetäänkö hanketta puoltamaan vai vastustamaan: kaikille oli itsestään selvää, että vastustamme, Heiman kertoo.
Tapaamisen painopiste oli Nahkiaisojan mukaan yhteismuistutuksen laatimisessa Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle.
– Kokosimme argumentit, joilla pystymme vastustamaan malminetsinnän ja kaivostoiminnan aloittamista tällä alueella, Nahkiaisoja kertoo.
Ryhmän tavoitteena on Heimanin ja Nahkiaisojan mukaan tällä hetkellä erityisesti saada ihmiset huomaamaan malminetsintähankkeen olemassaolo.
– Kaikki eivät asiasta tiedä, ja on tärkeää, että tieto leviäisi. Haluamme herättää ihmiset toimittamaan Tukesiin muistutuksia ja mielipiteitä asiasta, Heiman kertoo.
Nahkiaisoja muistuttaa, että kuka tahansa voi jättää Tukesille mielipiteen malminetsintälupahakemuksesta. Muistutuksia taas voivat jättää lupahakemusalueen maanomistajat. Alun perin muistutusten ja mielipiteiden viimeinen jättöpäivä Martimo1-lupahakemuksesta oli jo 12.7., mutta Nahkiaisojan mukaan määräaikaa on nyt venytetty elokuun puolelle.
– Emme aluksi tavoittaneet Tukesilta ketään muistutuksiin ja mielipiteisiin liittyen, ja hallintolain nojalla saimme lisäaikaa muistutusten jättämiselle 10.8. asti.
Nahkiaisoja korostaa, että vaikka tässä vaiheessa lupaa haetaan vain malmin etsimiselle, voi hanke pitkällä tähtäimellä johtaa kaivostoimintaan alueella.
– Arctic Minerals Exploration on verkkosivuillaan ilmaissut pitävänsä Suomea lupaavana ja haluavansa laajentaa toimintaa myös meidän leveyksillämme, Nahkiaisoja kertoo.
– Ihmiset voivat vähätellä koeporauksien ja etsinnän vaikutuksia. Kiiminkiin kaavaillulla malminetsintäalueella on kuitenkin useita pohjavesialueita sekä natura-alueita, ja niiden läheisyydestä aiotaan nyt hakea näitä myrkyllisiä metalleja, Heiman täydentää.
Heiman ja Nahkiaisoja kertovat, että Pro Kiiminkijoen vesistöalue ‑ryhmä kokoontuu seuraavan kerran tämän viikon perjantaina Kiimingissä. Paikalle toivotetaan tervetulleeksi myös uudet asiasta kiinnostuneet, jotka eivät ensimmäisessä tapaamisessa olleet paikalla.
– Meillä on myös Facebookissa oma ryhmä, ja siellä on jo yli 400 jäsentä ympäri Suomen. Kiiminkijoki on sydänasia monille sellaisillekin, joilla on vain pieniä kytköksiä siihen tai jotka ovat vaikkapa muuttaneet joen varrelta muualle Suomeen asumaan.
Arctic Minerals Exploration AB:n tutkimuspäällikkö Risto Pietilä kertoo, että yhtiöllä ymmärretään paikallisten huoli malminetsintälupahakemuksen suhteen. Pietilä kertoo, että mikäli malminetsintälupa myönnetään, tullaan Martimo1-lupa-alueella ottamaan moreeninäytteitä kevyellä porauskalustolla maaperästä tai kallion pinnasta noin 4–15 metrin syvyydeltä.
– Näytteenoton vaikutukset ympäristöön ovat hyvin pienet. Näytteenotossa ei käytetä vettä, jolloin mitään valumia ei pääse syntymään. Tällä toiminnalla ei ole mitään vaikutuksia Kiiminkijokeen, muihin vesistöihin tai pohjaveteen, kommentoi Pietilä.
Pietilän mukaan malminetsintäsuunnitelmasta on tiedotettu Oulun kaupunkia jo toukokuun aikana. Mikäli malminetsintälupa myönnetään, tullaan Martimo1-alueen maanomistajien kanssa keskustelemaan sekä suoraan että yleisötilaisuudessa.
– Martimo1 lupa-alue sisältää noin 350 eri tilaa, mutta näytteenotto koskee vain pientä osaa kyseisistä maa-alueista. Näytteenottoon liittyvissä vahinkotapauksissa korvaamme aina maanomistajalle aiheutuneet kulut täysimääräisinä.
Pietilän mukaan Arctic Minerals Exploration AB pitää Haukiputaan ja Kiimingin aluetta hyvin malmikriittisenä muun muassa akkumineraalien näkökulmasta. Pietilä kertoo, että yhtiö on tutustunut Kiimingin ja Haukiputaan alueisiin jo olemassa olevan tutkimusaineiston kautta. Muun muassa Geologian Tutkimuskeskus on arvioinut alueiden mineraalivarojen esiintymistä.
– Arctic Minerals Exploration AB on perehtynyt vanhaan tutkimusmateriaaliin sekä tehnyt omia geologisia havaintojaan, joiden perusteella Martimo1 on valikoitunut tarkempien tutkimusten kohteeksi, Pietilä selventää.
Pietilä korostaa, että malminetsintä on aina hyvin riskialtista ja pitkäjänteistä toimintaa, sillä hyvin harva etsintäkohde johtaa kaivostoimintaan.
– Malminetsintäluvan hakemiseen on oltava erittäin painavat perusteet vaikka kyseessä on vasta projektin alkuvaihe. Tällä hetkellä olemme Kiimingin suhteen hyvin optimistisia.
Pietilä kertoo, että vaikka Martimo1-lupa-hakemusalue on toistaiseksi tarkempien tutkimusten kohteena, jatkaa Arctic Minerals perustyötä muillakin alueilla. Tarkempia alueita hän ei kuitenkaan nimeä.