- Honkapirtin suojelukatselmustilaisuudessa 19.3. 2025 Pateniemi-Seuran puheenjohtaja Seppo Barck, keskellä, kertoi Honkapirtin historiasta. Honkapirtin uusi omistaja Tapio Helisten oli suunnitellut rakennukselle vastaavanlaista yhteisötoimintaa kuin talossa on aikaisemminkin harrastettu. Vasemmalla Pateniemi-Seuran johtokunnan jäsen Jari Kauppinen.
- Honkapirtissä on alakerran juhlasalin lisäksi toisessa kerroksessa hyvän kokoinen urheilusali, jossa on otettu monet painimatsit, voimisteltu, pelattu koripalloa ja lentopalloakin. Salissa aloitettiin toiminta heti perustamisen jälkeen vuonna 1951. Urheiluseuroista tilan ahkeria käyttäjiä olivat mm. Pateniemen Vesa, Pateniemen Urheilijat ja Pateniemen Naisvoimistelijat.
- Pateniemi-Seuran puolesta Honkapirtin suojeluesityksen tehnyt Paula Himanen oli kokenut Honkapirtin katselmuksen rakentavana, toiveita herättävänä tilaisuutena.
Pateniemi-Seura esitti 25.7.2024 Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskukselle, että Pateniemen Honkapirtti määrättäisiin rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain (498/2010) nojalla suojeltavaksi. Ennen suojeluaseman ratkaisemista ELY-keskus oli varannut saman lain 7 §:n mukaisesti mahdollisuuden laissa tarkoitetuille sekä muille hallintolain 11 §:ssä tarkoitetuille asianosaisille tilaisuuden tulla kuulluksi.
Tältä pohjalta ELY-keskus järjesti 19.3.2025 hallintolain 38 §:n mukaisen katselmuksen Honkapirtillä.
Paikalle oli kutsuttu ELY-keskuksen edustajien lisäksi edustajat museovirastosta, Pohjois-Pohjanmaan museosta, Oulun kaupungilta, Pohjois-Pohjanmaan liitosta ja Pateniemi-Seurasta. Paikalla oli myös Pateniemen Eläkeläisiä ja Pateniemi-Seuran jäseniä sekä Honkapirtin nykyinen omistaja.
Tilaisuuden avauksen ja läsnä olevien esittäytymisen jälkeen suoritettiin rakennuksen katselmus sisältä ja ulkoa. Lopuksi kerrottiin suojeluasian etenemisprosessista. Taustalla oli kutsutuille etukäteen lähetetyt dokumentit Pateniemi-Seuran suojeluesityksestä ja Caverionin tekemästä sisäilmatutkimuksesta. Honkapirtille oli tehty aikaisemmin myös laajat kuntotutkimukset Kiwa Inspectan toimesta kesällä 2023. Rakennus suljettiin syyskuun alussa 2023 sisäilmaongelmien vuoksi.
Pateniemi-Seuran johtokunnan jäsen Paula Himanen oli tehnyt seikkaperäisen suojeluesityksen, jossa käsiteltiin mm. Honkapirtin historiaa, Honkapirtin sijoittumista entiseen ja nykyiseen, valtakunnallisesti arvotettuun, rakennettuun kulttuuriympäristöön Pateniemen sahayhdyskunnassa, rakennuksen nykyistä tilaa sekä perusteita suojeluhakemukselle. Honkapirtti on arvotettu valtakunnallisesti arvokkaaksi rakennukseksi Pohjois-Pohjanmaan maakuntakaavassa.
Lain rakennusperinnön suojelemisesta tavoitteena on turvata rakennetun kulttuuriympäristön ajallinen ja alueellinen monimuotoisuus, vaalia sen ominaisluonnetta ja erityispiirteitä sekä edistää sen kulttuurillisesti kestävää hoitoa ja käyttöä. Rakennettua kulttuuriympäristöä kutsutaan rakennusperinnöksi.
Suomen vanhimpiin kuuluneen, vuosina 1873–1990 toimineen Pateniemen entisen höyrysahan nykyinen yhdyskunta koostuu paristakymmenestä eri-ikäisistä konttori‑, kokoontumis- ja asuinrakennuksista. Honkapirtti muodostaa Porilan talojen kanssa oman kokonaisuutensa. Alueella sijaitsee myös Suomen ensimmäinen, vuonna 1989 perustettu sahamuseo, 1850-luvulla rakennetussa nikkaripirtissä.
Honkapirtti rakennettiin entisen työväentalon paikalle vuonna 1951 Pateniemen sahan ja alueen muiden asukkaiden harrastus- ja kokoontumistiloiksi. Rakennuksen suunnitteli vuonna 1950 arkkitehti Uki Heikkinen. Vuoden 1950 Hakkeista saamme lukea mm. seuraavaa: ”Uuteen valistustaloon tulee kaksi erillistä siipirakennusta. Toiseen valmistuu juhlasali, jota käytetään myös elokuvateatterina. Kaikkia vaatimuksia vastaava elokuvakonehuone liittyy tähän siipeen, samoin kuin tarpeelliset tilat puhenäyttämöä varten. Juhlasaliin tulee 300 istumapaikkaa… Rakennuksen toisesta osasta tulee kaksikerroksinen, alempi kerros tiilistä ja ylempi puusta… Kirjasto saa myös oman huoneensa. Kerroksen toiseen päähän tulee sauna- pesu- ja pukeutumishuoneet urheilijoita varten. Toinen kerros käsittää tilavan sisäurheilusalin voimistelua, pallopelejä, painia, ym. varten”.
Elokuvatoiminnan lisäksi Pateniemen Urheilijat järjestivät monenlaisia juhlailtamia, ja Honkapirtissä konsertoivat ja esiintyivät Suomen tunnetuimmat taiteilijat. Honkapirtti toimi edelläkävijänä monikulttuurillisen tarjonnan mahdollistajana. Viime aikoina vuosittainen kävijämäärä oli liki 30 000 ja tiloissa toimi kolmisenkymmentä ryhmää tai yhdistystä.
Vuosien varrella Honkapirttiä on kunnostettu useaan otteeseen. Peruskorjaukset tehtiin 1986 ja 1992. Viimeisimpiä korjauksia tehtiin vuonna 2022. Kiwa Inspectan vuonna 2023 tekemän kuntotutkimuksen tuloksena todettiin rakenteissa olleen laaja-alaisia mikrobivaurioita, minkä vuoksi rakennus meni käyttökieltoon.
Caverionin tekemässä sisäilmatutkimuksissa todetaan mm., että sisäilman kokonaismikrobipitoisuudet eivät ole poikkeavan korkeita, mutta kuitenkin seitsemässä näytteessä yhdeksästä todettiin viite mikrobilähteestä. Rakenteista pääsee yhä sisäilmaan mikrobeja, jotka heikentävät sisäilman laatua.
Suojeluhakemuksen tehnyt Paula Himanen toteaa, että, kun otetaan huomioon lukuisat korjaustoimenpiteet kymmenien vuosien aikana sekä sen tosiasian, että rakennuksen alapohjaa ei ole avattu eikä salaojaremonttia tehty, on rakennus varmasti asianmukaisilla korjaustoimenpiteillä korjattavissa turvalliseen käyttöön.
Samaa mieltä oli rakennuksen uuden omistajan, helsinkiläisen APITEK OY: n toimitusjohtaja, Tapio Helisten.
– Ehkä tässä on hieman ylireagoitu näiden tutkimusten osalta, hän huomautti.
Hän oli huomannut Oulun kaupungin ilmoituksen rakennuksen huutokaupasta ja huutanut sen 1 500 eurolla. APITEK on talotekniikkaan erikoistunut rakennusliike. Niinpä hänellä oli suunnitelmissa ensi töikseen salaojaremontin teko. Rakennukseen voisi asentaa myös muutama ilmalämpöpumppu ja vaikkapa aurinkopaneelit.
Mitään radikaaleja muutoksia ei ole suunnitelmissa. Ajatuksena olisi saada rakennus samantapaiseen, yleishyödylliseen käyttöön, kuten aikaisemminkin. Mahdollinen suojelupäätös vaikuttaa luonnollisesti siihen, millaisia muutoksia tai korjauksia voidaan tehdä.
Kierroksen lopuksi ELY-keskuksen Taina Törmikoski valotti jatkosuunnitelmia. ELY pyytää lausunnot kaupungilta, Museovirastolta ja uudelta omistajalta. Päätös mahdollisesta suojelusta pyritään saamaan vuoden loppuun mennessä ennen tulevaa hallintouudistusta.
Yhtenä mahdollisuutena hän väläytti myös suojelua asemakaavalla. Jatkossa voidaan myöntää myös avustuksia maakunnallisesti arvokkaan kiinteistön kunnostamiseksi. Tosin ei puhuta suurista summista, koska käytettävissä olevaa rahaa on vähän.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.