Jaloista on tärkeä huolehtia ympäri vuoden, mutta varsinkin kesän koittaessa varpaiden paljastuessa kengistä ja sukista, huomio kohdistuu jalkoihin. Jalkojen hoitamisesta kannattaa tehdä säännöllinen rutiini, sillä hoidetuissa ja terveissä jaloissa on hyvä olla. Jalkojen hyvinvointi vaikuttaa myös kokonaisvaltaisesti yleiseen hyvinvointiin.
Jos kotikonstit eivät riitä tai itse ei kykene hoitamaan jalkojaan, apua ja neuvoja saa ammattitaitoiselta jalkahoitajalta. Vaikka mitään varsinaista jalkaongelmaa ei olisikaan, hoitohetki ja jalkojen tarkistus aika ajoin kuuluu monilla säännöllisesti ohjelmaan. Hoito rentouttaa, tuo hyvää oloa ja ennaltaehkäisee pulmien syntymistä.
Jalkojen hoito tarkoittaa jalkaterveyden ylläpitämistä ja jo olemassa olevien jalkavaivojen hoitoa, kiteyttää Haukiputaalla vastikään jalkahoitolan Jaloista jaloin avannut sairaanhoitaja-jalkahoitaja Karin Björnholm.
Jalkojenhoidolla pystytään ylläpitämään jalkaterveyttä, ehkäisemään jalkakipuja, jalkojen väymistä, puutumista ja turvotusta. Säännöllinen jalkahoito ja jalkojen kunnon tarkistaminen on tärkeää esimerkiksi diabeetikoille ja reumaatikoille.
Neuvoja ja opastusta voi saada myös jalkojen omahoitoon, tukisukkien hankintaan ja käyttöön, pohjallisista ja esimerkiksi varpaiden silikonisuojista sekä jalkojen hoitotuotteista.
Omahoidossa kannattaa muistaa muutama perusasia, joista tärkein on päivittäinen puhtaus, muistuttaa Karin Björnholm. Kylvyn jälkeen on tärkeää kuivata jalat huolellisesti ja erityisesti varpaanvälit. Näin voidaan ennaltaehkäistä jalkaongelmia. Mikäli jalat eivät ole kunnossa, voi myös yleisistä tiloista tarttua herkemmin infektioita.
Sukkiin kannattaa myös kiinnittää huomiota, sillä päivittäisessä käytössä täyspuuvillasukat eivät ole parhaita. Sukat, joissa on puuvillan lisäksi käytetty muuta sekoitemateriaalia, hengittävät paremmin.
Björnholm ei suosittele jalkojen raspausta vaan rasvausta. Voimakas raspaus kiihdyttää uuden kovettuman muodostumista. Jalkahoitaja poistaa ja tasoittaa tarvittaessa kovettumia sekä hoitaa halkeamia ja haavoja.
Jalkojen rasvauksella voi ennaltaehkäistä kovettumien ja känsien syntymistä. Jalkoihin kannattaa käyttää perusrasvoja voimakkaampia paksumpia ja kosteutta hyvin sitovia jalkarasvoja, sillä jalkapohjien iho on muuta ihoa paksumpaa. Kosteuttavissa ja pehmentävissä jalkarasvoissa hoitavina ainesosina on karabamidia ja ureaa.
Jalkahoitola muutti Iistä Haukiputaalle
Karin Björnholmille kevät toi suuren elämänmuutoksen, kun hän jätti vakituisen työnsä sairaanhoitajana yksityisellä sektorilla ja ryhtyi täysipäiviseksi yrittäjäksi. Hänellä oli ollut oma jalkahoitola Jaloista Jaloin Iissä vuodesta 2020. Kun Haukiputaalla Revontie 2:ssa vapautui sopivat jalkahoitolan tilat Anita Erkkilältä, oli otollinen aika tehdä isompi liikku.
– Sairaanhoitajana työskentelin liki kolme vuosikymmentä ja päätin, että nyt voisin muuttaa elämän suuntaa ja ottaa isomman askeleen itsenäisenä yrittäjänä. Asiakastyö ja vastaanottotoiminta on jo ennestään tuttua, mutta yrittäjyys tuo omaa itsenäistä vapautta, mutta myös vastuuta.
Toukokuun alussa avatun hoitolan toiminta on lähtenyt mukavasti käyntiin ja varauskirja alkanut täyttyä.
– Haukipudas on entuudestaan sikäli tuttu paikka, sillä aikoinaan asuimme Kellon Kiviniemessä. Nyt on hyvä mahdollisuus tutustua laajemmin Haukiputaaseen alueena ja tietenkin asukkaisiin. Myös Iistä asiakkaitani on jo tullut tänne Haukiputaalle hoitolaan, iloitsee Björnholm.
Vinkkejä jalkojen omahoitoon
• Päivittäinen puhtaus ja rasvaus
• Pesuun pesuainetta, jossa matala ph
• Suihkun jälkeen kuivaa huolellisesti, etenkin varpaanvälit
• Rasvana jalkoihin tarkoitettua jalkarasvaa
• Kynsien leikkaus kannattaa tehdä pehmeisiin kynsiin kylvyn jälkeen
• Sukat riittävän väljät. Kengissä 1 cm:n käyntivara ja tilaa varpaiden liikkua
• Pohjalliset antavat iskunvaimennusta
• Jalat kannattavat sinua koko elämäsi — niistä kannattaa pitää huolta!