105-vuotiasta Suomea juhlistettiin Haukiputaalla perinteisesti, mutta nyt juhlassa oli erityistä merkitystä ja syvyyttä. Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on osoittanut, että itsenäisyys ei ole itsestäänselvyys.
Juhlapuheen seurakuntakeskuksessa järjestetyssä juhlassa pitänyt kunnallisneuvos Heikki Seppälä sanoi, että pienen maan voima on yhteistyössä. Talvisodan henkeä tarvitaan tulevissakin koitoksissa.
Sota Ukrainassa mielettömyydessään saa meidät kauhun valtaan, eikä sodalle näy loppua. Historia ei opeta mitään, sillä kautta aikojen on käyty sotia tuhoten kansoja, kyliä ja kaupunkeja sanoi Seppälä.
Hän itse oli kahden kuukauden ikäinen talvisodan syttyessä 83 vuotta sitten.
– Isä lähti rintamalle. Jatkosodan ja Lapin sodan ajalta minulla on joitakin muistikuvia. Syntymäkotini oli kirkon vieressä, ja me lapset seisoimme kirkon kiviaidan päällä ja ihmeissämme seurasimme, kun sankarivainajia haudattiin ja mustapukuinen saattoväki suri nuorten poikiensa ja miestensä menetystä. Tämä kaikki toistuu nyt Ukrainassa.
400 000 Karjalan evakkoa asutettiin. Eteläpohjanmaalla kaksi kulttuuria kohtasivat toisensa. Evakot otettiin myönteisesti vastaan, vaikka alussa ihmeteltiin karjalaisten vilkkautta ja ruokailutapoja. Lapinsodan aikana Seppälä muistaa kuinka mummolan pienen tuvan peräkamariin majoitettiin viisihenkinen evakkoperhe ja ruokapöydässä oli 19 henkeä, mutta sopu antoi sijaa.
Sodan jälkeen alkoi jälleenrakennustyö ja maksettiin suuret sotakorvaukset. Kaiken tuon tekivät sodan käyneet ja kokeneet miehet ja naiset. Alkoi hyvinvointivaltion rakentaminen, josta saamme nyt nauttia. Sodan veteraaneja ja kotirintaman naisia ei ole enää monia keskuudessamme, mutta heidän muistonsa elää ja sitä muistoa meidän tulee vaalia ja pitää yllä nuortemme keskuudessa. Veteraanien perintö velvoittaa tulevia sukupolvia hakemaan rauhaa ja välttämään sodan kauheuksia, muistutti Seppälä.
Suomen liittyminen Natoon on Seppälän mukana jatkumoa yhteistyön maailmaan.
– Vaikka maailma on muuttunut, motoksi sopii edelleen “Itsenäinen kansa – yhteistyön maailma”, kuten peruskoulun “isä”, kouluhallituksen pääjohtaja Reino Oittinen totesi 1950-luvulla.
– Me elämme maassa, missä puutteista huolimatta asiat ovat hyvin. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion mottona voisi olla myös Veikko Lavin laulun sanat: ”Jokainen ihminen on laulun arvoinen”.
Seppälän mukaan yhteiskunnan on huolehdittava, että kaikki pysyvät mukana muuttuvassa maailmassa, jossa digitaalistuus aiheuttaa ikäihmisille lisää harmaita hiuksia, avuttomuutta ja syrjäytymistä.
Itsenäisyysjuhlan hienot musiikkiesitykset nostivat yleisössä tunteet pintaan. Musiikista vastasivat baritoni Reijo Alatalo Tiina Kukkulan pianosäestyksellä ja Pekka Mannisen johtama Haukiputaan Mieskuoro. Maammelaulu kajahti lopussa pontevasti mieskuoron ja yleisön yhteislauluna Hannu Niemelän urkusäestyksellä.
Haukiputaalla päätettiin jatkaa omaa itsenäisyyspäivän ja kaatuneitten muistopäivän juhlaperinnettä Ouluun liittymisen jälkeen 10 vuotta sitten. Juhlien järjestämisestä vastaavat LC-Haukipudas/Kello, Haukiputaan Rintamaveteraanit ja Haukiputaan seurakunta. Myös Oulun kaupungin seppele lasketaan muistomerkille.
– Tänä itsenäisyyspäivän aamuna salkoon nostettu siniristilippu herätti aivan erityistä kiitollisuutta. Meillä on oma tahto ja vapaus, sanoi juhlan avannut Hannu Liljamo LC-Haukipudas/Kellosta.
Tutustu Rantapohjan tilaustarjouksiin tästä.