Haukiputaalaisia nuoria äitejä lapsineen kokoontuu torstaisin Lomakoti Onnelan perhepäivään. Päivän ohjelmaan kuuluu myös ruokailu, jossa tarjoillaan Prikka kiertoon ‑hankkeen puitteissa toimitetusta hävikkiruuasta Onnelan keittiössä valmistettuja aterioita. Perhepäivän osallistujille ateria on ilmainen, kuten myös torstaisin Onnelassa ruokailemassa käyville yksin asuville ikäihmisille.
– Ruoka on ollut aina tosi maittavaa ja erinomaista, kehuivat äidit Ellen Syri, Cira Heikkinen ja Saara Peura, jotka ovat pienokaistensa Eevin, Adessan ja Toivon kanssa Onnelan perhepäivän vakiokävijöitä. Perhepäivän ohjelmassa on vapaata yhdessäoloa ja toimintaa sekä usein luentoja ajakohtaisista aiheista.
Viime torstaina kuultiin Prikka kiertoon ‑hankkeessa, josta oli kertomassa projektikoordinaattori Tiina Nokela Oulun seurakuntayhtymästä. Seurakuntayhtymä on mukana vuonna 2021 käynnistyneessä hävikkiruuan hyödyntämistä kehittävässä hankkeessa Oulun alueella.
Nuoret äidit kertoivat olevansa hyvin perillä ja tietoisia siitä, kuinka jokainen voi omalta osaltaan vaikuttaa siihen, ettei kotitalouksissa syntyisi ruokahävikkiä tai kuinka tähteeksi jäänyttä ruokaa voi aterioissa hyödyntää.
– Monet asiat ovat tuttuja, kunhan vain muistaa ajatella ja paneutua asiaan arjessa. Ideat ja vinkit ovat aina tarpeen ja tervetulleita. Prikka kiertoon on tosi hyvä hanke, jolla edistetään laajemmin hävikkiruuan hyödyntämistä, summasivat äidit.
Tiina Nokela vastaa hankkeessa yritysyhteistyöstä ja ruoka-avun koordinoinnista. Hän käy tutustumassa myös ruoka-apua jakavissa yhteistyöpaikoissa, joita on nelisenkymmentä. Yksi niistä on Lomakoti Onnela Asemakylässä.
– Monesti hävikkiruoka-sana voidaan mieltää ruuaksi, joka on vanhaa ja syötäväksi kelpaamatonta, siksi puhunkin mielelläni parasta edelleen ‑ruuasta. Kyseessä on kaupoista, tukuista tai muista toimipaikoista jäävästä ylimääräisestä tai lähellä viimeistä myynti- tai käyttöpäivää olevasta ruuasta, joka on edelleen käyttökelpoista ja kelpo syötävää. Hävikkiruoka on kuitenkin nimenä niin vakiintunut, että siitä pidetään kiinni.
Elintarvikkeiden “parasta ennen” ja “viimeinen käyttöpäivä” merkintöjen ero voi kuluttajille jäädä usein epäselväksi. Parasta ennen ‑päivämäärän jälkeenkin ruoka on usein tovin syömäkelpoista, mutta aina kannattaa tietenkin luottaa myös aistinvaraisiin havaintoihin. Jos ei ehdi valmistaa juuri sillä hetkellä ruokaa, pakastamalla saadaan jatkettua tuotteen käyttöikää.
– Kaikki Prikka kiertoon ‑hankkeen toimittama ruoka lajitellaan ja tarkistetaan niin, että se on käyttökelpoista valmistettavaksi ja jaettavaksi edelleen tarvitsijoille. Kylmäketju toimii niin noudossa, Prikka kiertoon logistiikkakeskuksessa Hiukkavaarassa kuten myös jatkojakelu- ja valmistuspaikoissa, vakuutti Nokela.
Prikka kiertoon ‑hanke on vuonna 2021 alkanut hävikkiruuan hyödyntämistä ja kiertotaloutta edistävä keskitetty yhteishanke, jonka puitteissa on saatu paljon aikaan. ESR-rahoitus päättyy toukokuun lopussa. Uutta rahoitusta hankkeelle toivotaan saatavan kesäkuun alusta. Tavoitteena on kehittää pysyvä toimintamalli, joka edistää myös työllistymistä ja yhteisöllisyyttä.
Prikka kiertoon ‑logistiikakeskus toimii Hiukkavaarassa, mistä käsin ylimääräinen lahjoitettu ruoka noudetaan Oulun alueen kaupoista, tukuista ja esimerkiksi koulujen keittiöistä. Keskuksessa ruoka lajitellaan ja toimitetaan edelleen yhteistyökumppaneille sen mukaan, mitä on saatu ja missä tarvitaan mitäkin. Kumppaneina ovat ruoka-apua jakavat Oulun alueen seurakunnat, asukastuvat ja useat eri yhdistykset ja järjestöt. Lisäksi seurakunnat toimivat yhteistyössä esimerkiksi Marttojen ja Maa- ja kotitalousnaisten kanssa, jotka järjestävät yhteisöruokailuja.
– Olemme iloisia, että pääsimme mukaan Prikka kiertoon. Perhepäivän ateria sopii toiminta-ajatukseemme mitä parhaiten, sanoi Lomakoti Onnela ry:n hallituksen puheenjohtaja Pirjo Hätälä.
– Olemme sosiaali- ja terveysalan kansalaisjärjestö, jonka toiminta pohjautuu vapaaehtoistoimintaan. Toiminta sai alkunsa yli 70 vuotta sitten lomien järjestämisestä äideille.
Perhepäivän vapaaehtoisena ohjaajana ja Onnelan hallituksen jäsenenä toimiva Sari Jauhojärvi kertoi, että viime syksynä perhepäivään osallistujien määrä lisääntyi huomattavasti ja mukaan tuli paljon uusia äitejä. Keskimäärin kävijöitä on päivän aikana 25–30 lapset mukaanlukien.
Perhepäivä torstaisin kello 10–14 koetaan mieluisaksi kohtaamispaikaksi, jossa tavataan muita äitejä, on ohjelmaa ja ruokailu. Mukaan voi tulla päivän aikana mihin aikaan vaan oman aikataulun mukaan.
Prikka kiertoon ‑hankkeen perusajatuksena on myös lisätä osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, mikä toteutuu hienosti tapahtumissa ja yhteisöruokailuissa. Kävijät voivat myös saada ideoita siitä, miten hävikkiruokaa ja tähteeksi jäänyttä ruokaa voidaan hyödyntää sen sijaan, että sitä heitettäisiin hukkaan.
Tiina Nokela kertoi, että jatkossa tavoitteena on lisätä neuvontaa ja siinä esimerkiksi martat ja maa- ja kotitalousnaiset voivat olla hyvinä kumppaneina.
Jatkossa toiveena on, että Prikka kierrossa päästään hyödyntämään entistä paremmin myös kouluilta ja laitoksista jäävää ylimääräistä käyttökelpoista ruokaa. Etsinnässä on Hiukkavaaran logistiikkakeskusta korvaava uusi keittiöllinen toimitila, jossa voitaisiin paremmin käsitellä pakkaamatonta laitosruokaa ja sen jakelua.
Tiina Nokelan mukaan kauppojen ja muiden ruokalahjoittajien taholta ollaan oltu tyytyväisiä keskitettyyn ylijäämäruuan hakuun. Tämän ohella kaupat vähentävät hävikkiä myös myymällä viimeistä myyntipäivää lähestyviä tuotteita ale-hintaan.
Prikka kiertoon ‑hanke työllistää hyvän joukon työntekijöitä niin logistiikkakeskuksessa kuin jakelussakin. Työllisyyspolkuja tuetaan työllistämällä nuoria, pitkäaikaistyöttömiä ja osatyökykyisiä kohti työelämää.
Prikan kautta kulkee noin 5000 kiloa hävikkiruokaa viikossa. Ruoka-apua saa noin 2400 ihmistä viikottain.
Prikka kiertoon ‑hanke
• Prikka=tarjotin.
• Hankkeessa kehitetään hävikkiruuan hyödyntämisen keskitettyä mallia Oulussa.
• Kehittää työllisyyttä, osallisuutta ja kiertotaloutta.
• Logistiikkakeskus Hiukkavaarassa.
• Haetaan ja lajitellaan hävikkiruokaa.
• Jaetaan hyötyruokana ruoka-aputoimijoille ja edelleen ruoka-apuna.
• Rahoittajina: Euroopan sosiaalirahasto (ESR), Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö, Diakonia-ammattikorkeakoulu, Oulun Diakonissalaitoksen säätiö, Oulun ev.lut. seurakuntayhtymä ja Oulun kaupunki.