Haukiputaan seurakunnan kirkkoherraehdokkaat Salla Autere ja Lauri Kujala vastasivat kysymyksiin vaalipaneelissa lähes salintäyteiselle yleisölle Haukiputaan seurakuntakeskuksessa viime viikolla. Yleisö halusi kuulla, miten uusi kirkkoherra kehittäisi seurakunnan toimintaa ja miten parannettaisiin yleistä mielikuvaa kirkosta myös Haukiputaan seurakunnan osalta? Jos oman seurakunnan toiminta ei miellytä, pitäisikö olla mahdollisuus valita seurakunta kuten nykyisin voi valita terveyskeskuksenkin?
Isoja näkemyseroja ehdokkaitten välillä ei syntynyt, paitsi kysyttäessä kirkon oven avaamista samaa sukupuolta olevien vihkimiseen ja minkä tyyppisiä konsertteja kirkossa voisi järjestää.
Kumpikin ehdokas pitää messua ja jumalanpalvelusta seurakunnan ydintehtävänä. He kannattavat niiden lisäämistä ja kohdentamista eri kävijäkunnille. Haukiputaan seurakunnan he näkevät toiminnoiltaan hyvin monipuolisena, mutta toimintaa on aina tarpeen tarkastella ja kehittää tarvittaessa. Seurakunta voi jalkautua ja verkostoitua ihmisten pariin, kysyä ja kuulla ihmisten toiveista ja odotuksista. Väkeä voidaan myös kysyä mukaan tekemään yhdessä. Nykyisin etenkin nuorten aikuisten tavoittaminen on kaikkialla koettu haasteelliseksi.
Lauri Kujala sanoi, että osallistuminen ei aina konkreettisesti näy tilastoissa, sillä esimerkiksi virtuaalikirkon ja radion välityksellä tavoitetaan paljon katsojia ja kuulijoita. Salla Autere toivoi, että seurakunnassa tehtävää monipuolista työtä voidaan tuoda myös näkyvämmin esille: tehdään työtä rintaa rottingilla, mennään toreille ja vaikka festareille.
15 000 jäsenen Haukiputaan seurakunta on yksi Oulun seurakuntayhtymän seitsemästä seurakunnasta. Lauri Kujala sanoi, että ihmiset liikkuvat paljon ja käyvät toistenkin seurakuntien tapahtumissa varsinkin kaupunkialueella.
Monen seurakunnan isossa kuntayhtymässä on Lauri Kujalan mukaan haasteena pitää oman seurakunnan puolia, päätöksenteon etääntyminen ja kankeuskin. Kujala ja Autere näkevät yhtymän vahvuutena sen tarjoaman laajan asiantuntemuksen ja tuen.
Aika-ajoin on puhuttu, pitäisikö Oulussa olla vain yksi siso seurakunta. Yleisökysymyksessä seurakuntarajoja moitittiin keinotekoisiksi. Yhden seurakunnan mallista on joskus puhuttu, mutta ajatus on haudattu. Ehdokkaitten mielestä omilla paikallisilla seurakunnilla on tärkeä rooli vastata alueensa tarpeisiin ja vahvistaa paikallisidentiteettiä.
Samaa sukupuolta olevien parien vihkiminen kirkossa puhuttaa ja jakaa kansaa. Kysymykseen, avaisitko kirkkoherrana kirkon oven samaa sukupuolta oleville vihkimiseen, Salla Autere vastasi: Avaisin, kirkon ovien pitää olla avoinna kaikille, kukaan ei saa tulla syrjityksi kirkon piirissä. Rakkaus on kaikille yhtä arvokasta. Toivominen ei tässä asiassa riitä, pitää olla tekoja asian edistämiseksi.
Lauri Kujala: En voisi vihkiä, koska kirkossamme ei ole tehty yhtenäistä päätöstä asiassa, joka olisi pitänyt ratkaista jo kauan aikaa sitten. Olen valmis vihkimään, kun asiasta tehdään yhteinen päätös. Omalta kohdaltani pyrin edistämään asiaa.
Seurakunnan nuorten vaikuttajaryhmän jäsenet kysyivät ehdokkailta, miten nämä aikoisivat edistää nuorisotyötä ja yhdenvertaisuutta. Molemmat vastaajat vakuuttivat olevansa omistautuneita näille asioille ja lupasivat toimia niiden edistämiseksi.
Tilakysymykset puhuttavat Haukiputaalla. Seurakuntayhymä on luopunut säästösyistä ja vähäisen käyttöasteen takia Martinniemen seurakuntakodista ja seuraavaksi lähtölistalla on Kellon seurakuntakoti. Omina tiloina käyttöön jäävät kirkkorannassa sijaitsevat kiinteistöt.
Lauri Kujala sanoi, että päätökset ovat kipeitä, mutta sikäli ymmärrettäviä, jos vaihtoehtona on toiminta ja henkilöstön palkkaaminen tai seinien ylläpitäminen. Samoilla linjoilla oli myös Salla Autere: Tarvittaessa toiminnalle löydetään korvaavia tiloja.
Molemmat ehdokkaat kertoivat, että heillä ei ole sidonnaisuuksia herätysliikkeisiin. Kaikkien kanssa tullaan hyvin toimeen ja yhteistyö sujuu. Lauri Kujalan mukaan kirkon piirissä pitäisi miettiä enemmän mikä yhdistää, kuin mikä erottaa. Salla Autere sanoi, että erilaisuus on rikkaus kirkon piirissäkin.
Keskusteluissa nähtiin kirkkoherran tärkeänä tehtävänä hallinnosta vastaaminen ja henkilökunnan hyvinvoinnista huolehtiminen. Hyvässä työilmapiirissä työn tuloksetkin ovat paremmat. Kirkkoherran toivotaan olevana helposti lähestyttävä ja henkilöstöä kuin seurakuntalaisiakin kuunteleva.
Molemmat ehdokkaat ovat tunnustautuneet musiikin ystäviksi. Haukiputaan seurakunnassa musiikkielämä on vahvaa, mutta tarvittaessa uusiakin avauksia voidaan miettiä.
Salla Autere avaisi kirkkoa monipuolisesti myös erilaisille konserteille. Esimerkiksi Tuomiokirkon hevimessu keräsi satoja kuulijoita. Kati Jurkko kysyi mihin Autere vetäisi rajan.
– Tällä hetkellä en osaa nähdä rajoja siinä, mitä ei voitaisi esittää kirkon tiloissa.
Lauri Kujalalle mieleen nousi gospel-musiikki, jota voitaisiin mahdollisuuksien mukaan edistää Haukiputaallakin.
– Minulla raja voisi mennä jossakin black-metallissa, Kujala pohti.
Yleisökysymyksessä esitetystä väitteestä, ettei Haukiputaan seurakunnassa järjestetä mitään kiinnostavaa muihin seurakuntiin verrattuna, ehdokkaat eivät tunnistaneet Haukiputaan seurakuntaa. Toiminta vaikuttaa päin vastoin monipuoliselta ja vilkkaalta. Aihetta pohtivat myös muutaman kuulijat paneelin jälkeen: Tarjolla on vaikka mitä, on paljon itsestä kiinni, lähteekö mukaan. Nuorten asiat nousivat paneelissa oikeutetusti tärkeinä esille, mutta unohtaa ei pidä ikäihmisiäkään.
Valinta on kahden kauppa
Kirkkoherran virkaan oli kaksi hakijaa, joista ensimmäiselle vaalisijalle hiipppakunnan Tuomiokapituli asetti Lauri Kujalan, 56. Hän on teologian maisteri, rovasti ja Tuiran seurakunnan kappalainen. Toisella vaalisijalla on teologian maisteri ja Oulun tuomiokirkkoseurakunnan kappalainen Salla Autere, 42.
Vaalisijoista huolimatta ehdokkaat ovat äänestyksessä samassa asemassa. Seurakuntalaisten antamat äänet ratkaisevat tuloksen, joka on selvillä sunnuntai-iltana.
Lauri Kujala aloitti työuransa seurakuntapappina 1997 Ruukissa ja Tuiran seurakunnassa vuosituhannen vaihteessa. Hän on toiminut papin perustehtävien ohella nuorisotyön pappina ja koordinoinut rippikouluja sekä toiminut viimeiset 15 vuotta papiston tiimin esihenkilönä ja hoitanut seurakuntahallinnon tehtäviä kirkkoherran avustajana. Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä aikuista lasta. Harrastuksina ovat musiikki, salibandy, kuntosali ja kodin remontti- ja puutyöt.
Kujala on itse arvioinut olevansa kirkkoherrana helposti lähestyttävä ja ihmisiä kuunteleva, ymmärtävä seurakunnan hengellinen johtaja, joka pyrkisi olemaan työssään työntekijöitä rohkaiseva ja kuuleva esihenkilö.
Salla Autere on ennen papiksi tuloa opiskellut sähkötekniikkaa ja työskennellyt kaupan alalla ja markkinointitehtävissä. Pappina hän on työskennellyt yhteensä kymmenen vuotta, Oulun tuomiokirkkoseurakunnassa ja kirkkoherran viransijaisena Pyhäjärven ja Lumijoen seurakunnissa kahden vuoden ajan. Hän on suorittanut seurakuntatyönjohtamisen kurssin, johtamisen erityiskoulutuksen ja opiskelee organisaatiokonsultiksi. Autere toimii myös Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijoiden ohjaajana. Harrastuksiin kuuluvat perheen kanssa talviliikunta ja mökkipuuhat suvun mökillä Savossa. Lähellä sydäntä ovat musiikki ja tasa-arvoasiat.
Hän itse arvioi olevan luonteeltaan valoisa uudistaja, mahdollistava esihenkilö ja muutosjohtaja, joka arvostaa avointa viestintää ja yhteistyötä.
Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 19.5. Haukiputaan kirkossa kello 11–20. Ennakkoäänestys alkoi eilen maanantaina ja jatkuu perjantaihin asti seurakuntakeskuksessa kello 9–18. Ennakkoon voi myös äänestää tänään tiistaina kello 16–18 Martinniemen koululla, keskiviikkona Halpa-Hallissa kello 15–18 ja S‑Market Reimarissa torstaina kello 10–13 ja perjantaina kello 15–8.
Ennakkoon voi äänestää missä tahansa äänestyspaikassa. Äänioikeutettu on Haukiputaan seurakunnan täysi-ikäinen jäsen, joka on merkitty läsnäolevaksi viimeistään 9.3.2024.
Uusi kirkkoherra aloittaa työnsä Haukiputaalla syksyllä. Virka tuli avoimeksi Jaakko Tuiskun tultua valituksi Karjasillan seurakunnan kirkkoherraksi. Tuisku valittiin Haukiputaalle vuonna 2015 kolmen ehdokkaan joukosta. Äänestysprosentti oli 22,1. Odotukset ovat korkealla, että seurakuntalaiset lähtisivät äänestämään nyt aktiivisemmin.