Tiedämme lepakoista vähän, harva on niitä nähnyt, mutta näitä ainoita lentokykyisiä pieniä nisäkkäitä elää keskuudessamme myös Rantapohjan alueella. Tämä on käynyt selväksi valtakunnallisessa Lukiolaiset lepakkotutkijoina ‑projektissa, jossa ovat mukana Haukiputaan ja Iin lukiot yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa. Tähän monitieteelliseen biologian TO2-kurssiin on osallistunut Haukiputaalta 13 ja Iistä 11 toisen ja kolmannen vuosikurssin opiskelijaa.
Projektissa opiskelijat ovat tallentaneet lepakoiden saalistaessa tuottamia ultraääniä puihin kiinnitettyjen AudioMoth-ultraäänidetektoreiden avulla huhti-lokakuun aikana. Tallenteiden avulla tutkijat selvittävät missä päin maatamme lepakoita esiintyy ja mihin aikaan kesästä, sillä lepakoiden ajallisesta ja alueellisesta esiintymisestä on vähän tietoa.
Haukiputaan lukion tutkijaryhmän opiskelijoista vain yksi kertoo varmuudella nähneensä lepakon livenä. Maastosta kerätyn datan perusteella lepakoita on kuitenkin havaittu esiintyvän laajalti. Lepakon ääntä ihminen ei voi korvalla kuulla, mutta laitteeseen tallentuneet äänet saadaan kuuluville muuntamalla äänite. Lepakon ääni on kimeä kirkaisu. Tutkimuslaite tallentaa myös tarkan ajankohdan. Havaintopisteet sijaitsivat viime ja tämän kesän aikana Häyrysenniemessä, Keiska-Siikasaaressa, Jokikylässä, Torpanmäellä, Haapajärvellä, Annalankankaalla ja Kiviniemessä.
– Edellisen kesän jälkeen olemme kehittäneet yhdessä Helsingin yliopiston kanssa projektia niin, että se muodostaa lukiolaisille soveltuvan monitieteellisen tiedekurssin. Suomesta on mukana jo kymmeniä lukioita. Oppilaat pääsevät tiedeprojektissa tekemään oikeaa tieteellistä tutkimusta, keräämään dataa, analysoimaan sitä ja laatimaan tieteellisen tutkimusraportin, kertoo projektia vetävä Haukiputaan lukion biologian ja maantieteen lehtori Tomi Jokivirta.
Tutkimuksessa selvitetään mitä lajeja alueella esiintyy, milloin ne ovat aktiivisia, mihin aikaan ne saalistavat ja miten sää vaikuttaa niiden käyttäytymiseen. Alustavien tuloksien mukaan Rantapohjan alueella on esiintynyt ainoastaan yhtä lajia, pohjanlepakkoa. Yöllisiä saalistusääniä on enimmäkseen havaittu kesäkuusta syyskuulle. Pohjoinen sijainti vaikuttanee saatuihin tuloksiin. Tiedot toimitetaan Helsingin yliopistolle. Alustavien tulosten mukaan lepakkohavaintoja saatiin kaikista pisteistä paitsi Torpanmäeltä.
Maria Bogdanoff Jokikylästä keräsi tietoa Jokikylän havaintopisteeltä. Hän ei ole itse koskaan nähnyt lepakkoa, mutta hänen äidillään on niistä havaintoja Jokikylässä, joten tutkimuslöydös ei yllättänyt. Laite tallensi lepakon ääntä laitteeseen 6.9. kello 19. Tutkimusjaksoon sisältyi laitteen vienti maastoon yhdeksänä viikonloppuna. Kaikki laitteet kerättiin pois lokakuussa sään kylmetessä.
Marian mielestä lepakkotutkimus on ollut hyvin mielenkiintoista ja positiivisesti palkitsevaa, kun tuloksia on saatu ja niitä on voinut tutkia ja tulkita. Kiinnostus biologiaan myös kasvoi.
Yleisesti lepakot herättävät tunteita ja ne voivat jopa pelottaa, vaikka harvoin niitä nähdään.
– Itseäni eivät lepakot mitenkään inhota tai pelota, sanoo Bogdanoff.
Tomi Jokivirta sanoo, että kyllä lepakoita voi helpostikin nähdä, kun istuu alas ja rauhoittuu tarkkailemaan. Lepakot ovat niin nopealiikkeisiä, että niitä luullaan usein linnuiksi.
Iin lukion opiskelijoiden havaintopisteet sijaitsivat keskustassa, Yli-Iissä, Oijärvellä, Jakussa ja Illinsaaressa sekä yksi piste Haukiputaan Santaholmalla, jonne projektia vetävä biologian, maantieteen ja terveystiedon opettaja, vararehtori Henna Anunti sijoitti oman tarkkailupisteen.
Iin lukiossa ei itse analysoitu tallennuslaitteiden tuloksia, vaan tiedostot lähettiin Helsingin yliopiston tutkimusryhmän analysoitavaksi Luonnontieteelliselle keskusmuseolle (Luomus).
– Tuloksia emme ole vielä saaneet. Osallistuimme lepakkotutkimukseen ensimmäistä kertaa, joten ehkä ensi vuonna analysoimme itse kerättyä dataa. Säähavainnot sekä kuvat havaintopaikasta kirjasimme jokaisena havaintoviikonloppuna laji.fi ‑tietokantaan, kertoo Anunti.
Myös Iin lukion ryhmässä lepakkotutkimus on kiinnostanut kovasti.
– Viime kesänä kysyin vapaaehtoisia mukaan kesälomalla tehtävään tutkimukseen. Kaikki hoitivat aineiston keräämiseen liittyvät vastuunsa tunnollisesti ja sitoutuneesti, kiittelee Anunti.
Toisen vuosikurssin opiskelijat saivat korvattua seuraavan syksyn biologian opinnoista Ekologia ja ympäristö ‑kurssin osasuorituksen lepakkotutkimuksella.
– Tutkimusta oli mielenkiintoista ja mukavaa toteuttaa. Oli kiinnostavaa saada tietoa oman alueen lepakkokannasta ja niiden esiintyvyydestä, toteaa Pihla Haanela.
Alisa Tiiro lähti mukaan, koska häntäkin kiinnosti oman alueen lepakkokanta.
– Plussana tutkimukseen osallistuminen helpotti myös huomattavasti syksyn BI2 kurssin käymistä, lisää Tiiro.
– Huippukokemus, kun pääsi vähän perille, minkälaista tutkijan työ on. Vietiin laite aina yhdessä maaston sellaiseen paikkaan, jossa ollaan aiemmin nähty lepakoita, kertovat Benjami ja Viljami Hökkä.
Henna Anuntin mukaan ensimmäistä kertaa Haukiputaan lukion kanssa tehty yhteistyö oli innostavaa.
– Jatkossakin teemme mielellämme yhteisiä projekteja. Lämmin kiitos Tomille ohjeista lepakkotutkimuksen toteutuksessa.
Yhteistyö ja tiedeprojektit yliopistojen ja korkeakoulujen kanssa koetaan antoisina niin Haukiputaan kuin Iin lukioissakin. Iissä aiheina ovat olleet ympäristössä tapahtuvat muutokset eri vuodenaikoina ja kekomuurahaistutkimus. Haukiputaan lukio oli mukana muun muassa geenitutkimuksessa Oulun yliopiston kanssa.
– Projektit antavat opiskelijoille tilaisuuden osallistua oikeisiin tieteellisiin tutkimuksiin ja tutustua tutkijan työhön, ja ne voivat olla merkityksellisiä myös jatko-opintosuunnitelmien suhteen, sanoo Haukiputaan lukion vararehtori Niko Ruuskanen.
– Yhteistyökuviot varmasti jatkuvat, kunhan tästä korona-ajastakin selvitään, uskoo Ruuskanen.
Lepakot lähellämme
• Suomessa tavattu 13 lepakkolajia. Lisääntyvät hitaasti, elävät vanhoiksi. Lajeja Euroopassa 40, maailmalla yli 1300.
• Iin ja Haukiputaan lukion opiskelijoita mukana Helsingin yliopiston tiedeprojektissa. Kohteena pohjoisessa yleisimmät pohjanlepakko ja pikkulepakko.
• Pohjanlepakko: Tumma yleissävy, korvien takana ja selkäpuolella kullanväristä karvaa. Pikkulepakko: Tasaisen rusehtava yleissävy.
• Yöaktiivisia, suunnistavat ultraäänten avulla, saalistavat lennosta tai pinnoilta pääasiassa hyönteisiä. Syö ilmassa tai oksassa riippuen.
• Esiintyy vesistöjen lähistöllä, piha-alueilla, puistoissa ja harvapuustoisilla (vanhoilla) metsäalueille. Kylmällä säällä horroksessa. Lepakkoon ei pidä koskea, voi kantaa viruksia.
• Laji.fi: Suomen lajitietokeskuksen ylläpitämä avoin portaali karttamerkintöineen, jonne kootaan tiedot myös nyt saaduista lepakkoesiintymistä.