Moni varmasti tuntee henkilöitä, joiden sukunimi on Halonen. Nykyään se on sukunimenä hyvinkin yleinen, mutta aina se ei ole sitä ollut. Osa sukunimistä oli aikoinaan erityisesti suojattuja, ja myös Halonen kuului tähän suojattujen sukunimien listaan. Savossa on aina ollut suhteellisen paljon Halosia, mutta toinen suurempi keskittymä on kautta historian sijainnut Pohjois-Pohjanmaalla, tarkemmin ottaen Haukiputaalla. Sijaitseehan siellä myös kylä nimeltään Halosenniemi, josta tämän seudun Halosten voidaan katsoa olevan lähtöisin.
Vasta viimeisten 30 vuoden aikana kylän väestö on kunnolla alkanut vaihtua, kun uudet ihmiset muuttavat tänne pääosin maaseudun rauhan perässä. Luonnollisesti myös vanhempien sukupolvien edustajat vähenevät, ja kun heidän lapsensa ovat muuttaneet useimmiten työn perässä pois Halosenniemestä, niin sen seurauksena väestö on viimeisten vuosikymmenten aikana alkanut vaihtua.
Varsinainen Halosenniemen kylä sijoittuu kartalla aivan Iin pitäjänrajan tuntumaan, vaikkakin nykyisessä postipiirijaossa saman postinumeron alle sijoittuvat myös Parkumäen, Ukkolanperän, Ojalanperän sekä Kalliomäen kylät. Vaikka nämä kaikki sijaitsevatkin korkeintaan kolmen kilometrin päässä toisistaan, niin siitä huolimatta ovat niiden kyläyhteisöt läpi historian eläneet käytännössä toisistaan riippumatonta elämää.
Kyliä toki yhdisti vuodesta 1924 aina vuoteen 2015 saakka toiminnassa ollut Parkumäen koulu, joka 1970-luvun peruskoulu-uudistukseen saakka toimi kansakouluna, jonka jälkeen siellä kävivät koulua 1–4 luokan oppilaat. Usean vuoden ajan 2000-luvulla ei Parkumäen koulussa ollut 3. ja 4. luokan opetusta, mutta vuonna 2012, eli kolmea vuotta ennen koulun lakkauttamista, näidenkin luokka-asteiden oppilaat (kuten myös allekirjoittanut) saivat vielä käydä koulua Parkumäessä.
Koulun tarina loppui vuonna 2015, sen toimittua yhtäjaksoisesti 91 vuoden ajan. Lieneekö lakkauttamispäätökseen vaikuttanut pari vuotta aiemmin tapahtunut suuri kuntaliitos, jolloin Haukiputaan kunta liitettiin osaksi Oulun kaupunkia, sillä samaan aikaan alkoivat erilaiset palvelut vähentyä Haukiputaan kirkonkylältäkin.
Ensin täytyy aloittaa aivan alusta, tai ainakin niin alusta kuin mahdollista.
Vanhoja läänintilejä tutkimalla käy selville, että vuonna 1635 alueella asuu ainakin kolme Halosta, jotka ovat Olli Paulinpoika Halonen, Mikko Ollinpoika Halonen ja Henrik Halonen. Vaikka kyseessä onkin läänintili, eli siis kirjallinen lähde, on mahdotonta tietää tarkasti heidän asumiaan taloja, ja tästä johtuen Henrik Halosen tuolloisen talon paikkaa ei ole saatu selville.
Vaikka tuohon aikaan jo kirjallisia läänintilejä tehtiinkin, ovat niiden sisältämät tiedot useimmiten melko sekavia kokonaisuuksia, ja selkeän jatkumon löytäminen on toisinaan hyvinkin haastavaa. Lisäksi eri nimien kirjoitusasut ovat vaihdelleet melko suuresti, sillä oikeinkirjoitus on tuohon aikaan ollut melko horjuvaa, ja kun lähteiden tekstit ovat vieläpä ruotsiksi, vaatii niiden tulkinta välillä melko pitkää pinnaa. Tämän vuoksi kaikkea teksteissäni olevaa tietoa ei voida pitää täysin vedenpitävänä, sillä selkeän kokonaisuuden ja jatkumon saavuttamiseksi on useimmiten tehtävä erilaisia päätelmiä, jotka perustuvat puhtaaseen logiikkaan.
Haukiputaan Halosten historia ja Halosenniemen ympäristön kehittyminen ovat hyvin laajoja kokonaisuuksia, jotka sisältävät paljon mielenkiintoisia ja yllättäviäkin yksityiskohtia. Näistä yksityiskohdista monet ovat mittakaavaltaan melko pieniäkin, mutta siitä huolimatta ne olisivat tapahtumatta jäädessään saattaneet muuttaa koko kyläyhteisön historian täysin erilaiseksi.
1600-luvulta alkavalla matkalla on mitä mielenkiintoisimpia yksityiskohtia ja tapahtumia, ja mukaan mahtuu tietysti joukko hauskojakin kommelluksia, jonka lisäksi matkassa on luonnollisesti myös vastoinkäymisiä. Mukana ovat totta kai myös sahalaitoksen syntyminen Halosenlahdelle, kylän elinkeinojen ja palveluiden kehittyminen sekä moni muu asia.
Oiva Latvalehto
• Kirjoittaja on haukiputaalainen paikallishistoriasta ja sukututkimuksesta kiinnostunut abiturientti, jonka juuret ovat Halosenniemessä. Hän on kokoamassa ja kirjoittamassa Halosenniemen kylähistoriikkia.
• Rantapohjassa julkaistaan aineistoon pohjautuva juttusarja.