Merivoimien suomenkieliset alokkaat aloittivat varusmiespalveluksensa Kirkkonummen Upinniemessä Rannikkoprikaatissa 6.7.2020. Rannikkoprikaati on rannikkotaisteluihin erikoistunut merivoimien valmiusyhtymä. Suurin osa prikaatin varusmiehistä tulee palvelukseen Etelä-Suomesta, mutta joukossa on myös pitkämatkalaisiakin.
Yksi pitkämatkalaisista on Haukiputaalta kotoisin oleva Santeri Kohonen. Hän suorittaa varusmiespalvelustansa Rannikkoprikaatissa Meritiedustelukomppaniassa.
– Halusin suorittaa varusmiespalvelukseni merivoimissa ja Upinniemessä. Nyt tähtäimessä onkin päästä johtajakoulutukseen, Kohonen kertoo.
Poikkeusolojen aikana varusmiespalvelus suoritetaan eri osastoissa eli kohorteissa. Kohonen näkeekin juuri kohortoinnin tuoman pidemmän loma-ajan olevan vain ja ainoastaan hyvä asia.
– Olin valmistautunut matkustamaan viikonloppulomille joka viikonloppu, joten pidemmät lomat näin pitkämatkalaisena ovat kohdallani parempi vaihtoehto, hän kertoo.
Hän vannoi sotilasvalansa Upinniemessä järjestetyssä tilaisuudessa sunnuntaina 9.8.2020 yhdessä noin 900 muun alokkaan kanssa.
Rannikkoprikaatissa palvelee ammattisotilaita, siviilivirkamiehiä sekä varusmiehiä, joiden kaikkien päivittäistä palvelusta ohjaa prikaatin motto ”Valvonta — valmius — vaativa koulutus”. Prikaatin vastuualue kattaa rantaviivan ja saariston aina itärajalta Hankoniemen länsipuolelle. Upinniemi onkin mainittu usein Suomen kauneimmaksi varuskunnaksi.
Rannikkoprikaatin tehtäviin kuuluu tuottaa tunnistettua meritilannekuvaa vastuualueeltaan sekä kouluttaa suorituskykyisiä joukkoja normaali- sekä poikkeusolojen tehtäviin. Prikaatin valmius ja osaaminen varmistavat varsinaisen päätehtävän, mereltä suuntautuvan hyökkäyksen torjunnan, joka toteutetaan yhteisenä merioperaationa muiden merivoimien joukkojen kanssa. Myös kauppamerenkulun suojaaminen — merikuljetukset ovat Suomen ulkomaankaupan elämänlanka — on yksi merivoimien keskeisistä tehtävistä.
Sotilasvala tai sotilasvakuutus on ollut perinteisesti koko perheen juhlapäivä. Sotilasvalassa yhdistyvät itsenäisen Suomen sotilasperinteet, vannoivathan ensimmäisen sotilasvalan Saksaan koulutukseen komennetut jääkärit. Saapumiserän 2/20 sotilasvala- ja sotilasvakuutustilaisuus järjestettiin Upinniemessä poikkeusolojen vuoksi ilman yleisöä. Rannikkoprikaati taltioi tapahtumasta videokoosteen, joka on nähtävillä Merivoimien Facebook-sivuilla. Näin prikaati mahdollistaa myös läheisten osallistumisen alokkaiden tärkeään päivään.
Upinniemessä sotilasvala vannotaan meren äärellä. Valan esilukijana toimi entinen Puolustusvoimien henkilöstöpäällikkö, kontra-amiraali evp Timo Junttila, joka itse vannoi oman sotilasvalansa Upinniemessä vuonna 1977. Sittemmin kommodoriksi ylennettynä hän palveli joukko-osaston komentajana Upinniemessä.
Sotilasvalan otti vastaan Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko. Hän korosti puheessaan asevelvollisuusjärjestelmän tärkeää yhteiskunnallista asemaa, sekä jokaisen sotilaan tehtävän tärkeyttä. Puheessa käsiteltiin myös koronaviruksen aiheuttamassa uhkaympäristössä toimimista, jossa Rannikkoprikaati on onnistunut ylläpitämään hyvin valvonnan ja valmiuden tarvitsemia suorituskykyjä tarvittavalla tasolla. Puheen lopuksi kommodori Huusko nimitti 2/20 saapumiserän rannikkojoukkoihin siirtyvät alokkaat tykkimiehiksi ja laivastojoukkoihin siirtyvät alokkaat matruuseiksi.
Jenni Savolainen, kirjoittaja kuuluu Rannikkoprikaatin henkilöstöön.