Kunnostetut Huovelinin mylly ja saha sekä Törmälän tila pihapiireineen herättivät ihastusta ja hämmästystä kävijöissä: Hienoa, että vanhat rakennukset on kunnostettu ja esineistöä säilytetty kertomaan menneistä ajoista ja paikallishistoriasta. Työ on ollut vaativaa ja aikaavievää. Kohteisiin oli tilaisuus tutustua Haukipudas-seuran Rakennusperintöpäivän Puttaan Pihapiirit ‑tapahtumassa lauantaina.
Vesivoimalla toimivan myllyn Kiiminkijokivarteen Pietisaaren kohdalle Myllysaarentien (ent. Myllytien) varteen rakensivat Jussilan veljekset 1910-luvulla kuvernöörin päätöksellä. Alussa sähköä tuotettiin oman tarpeen ohella myös lähitaloihin.
Mylly ja myöhemmin sen yhteyteen rakennettu saha siirtyivät vuonna 1946 Veikko Huovelinille, joka jatkoi töitä myllärinä ja sahurina yhdessä poikansa Eskon kanssa aina vuoteen 1977 asti. Rakennus tuli Eskon tyttären Iiris Penttilän omistukseen vuonna 2009, jolloin hän perheineen aloitti vuosia kestäneet kunnostustyöt kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen. Tilojen yhteyteen rakennettiin myös asuintilat ympärivuotiseen käyttöön. ELY-keskus palkitsi kohteen Viiskanta-rakennussuojelupalkinnolla vuonna 2017.
Myllyllä ja sahalla jauhettiin leipä- ja rehujauhoja, sahattiin lautoja ja valmistettiin päreitä ja jäkälä- ja kalalaatikoita. Toiminta oli tärkeää koko Haukiputaan alueelle ja laajemminkin, ja paikka oli merkittävä työllistäjä. Myös lapsille ja nuorille Veikko Huovelin tarjosi mielekästä ja tarpeellista tekemistä. Pojille uskottiin isompien jäkälälaatikoiden ja tytöille pienempien kalalaatikoiden naulausta.
Iiris Penttilä oli naulaamassa laatikoita kymmenkesäisenä yhdessä serkkujensa ja muiden lähitienoon lasten kanssa. Työn jäljen piti olla priimaa eivätkä naulat saaneet törröttää, muisteli myös Mirja Bouchard ukkinsa ohjeita.
– Kerrotaan, että pelastin vauvana myllyn ja sahan isolta tulipalolta vuonna 1967. Olin alkanut itkeä kello kaksi yöllä ja herättänyt äitini, joka oli nähnyt savun tupruavan myllyltä, Bouchard kertoi.
Tuula Kokkonen muisteli myös lämmöllä laatikoiden nikkarointia.
– Se oli mukavaa puuhaa yhdessä. Meillä lapsilla ei ollut tiettyä työaikaa ja palkka saattoi olla 10 penniä laatikolta. Heikki Jussila on muistellut tienanneensa viisitoistakesäisenä rannekellorahat.
Matti Ruuskanen muisteli lapsena käyneensä usein myllyllä isänsä kanssa. Paikka oli tuttu, ja niinpä hän kymmenvuotiaana ryhtyi viemään yksin hevosella jyväkuormia kotoa Ervastinrannalta myllylle. Reitti oli hevosellekin tuttu, joten homma hoitui mutkitta. Jauhamista odottamaan hän meni läheiseen tuttuun Nymanin taloon.
Iiris Penttilä kertoi, että tulvat koettelivat monesti rakennuksia. Vuonna 1956 vesi nousi 5,5 metriä, mistä on säilynyt merkintä ulkoseinässä. Vuonna 1977 tulva kasteli isoimman generaattorin. Toiminnan loputtua rakennus joutui toistuvasti ilkivallan kohteeksi ja ikkunoita kivitettiin rikki. Jokeen rakennettu pato purettiin 80-luvulla.
Törmälän tila sijaitsee myös Myllysaarentien varrella. Paikan omistaja ja tilalla asuva Tapio Törmälä kertoi, että kunnostustöiden yhteydessä päärakennuksen ylisiltä löytyi rakentamisvuodesta kertova liitumerkintä 1874. Sieltä löytyi myös vuodelta 1938 peräisin olevan “Rautaisannos”, rasiallinen kiväärinpatruunoita tekstillä: Kielletty käyttämästä rauhanaikaisessa palvelus‑, kilpailu- tai harjoitteluammunnassa.
Sota-aikana Törmälässä majoitettiin ja huollettiin myös apua tarvitsevia, talossa on muonitettu uittomiehiä ja pirtissä pidetty seuroja. Pirtin upeat hirsiseinät herättivät kävijöissä ihastusta. Hirret on kevyesti hiekkapuhallettu. Ensimmäinen ja isoin työvaihe oli katon oikaisu ja uusiminen. Vanhoja huonekaluja ja muuta esineistöä on säilytetty.
Tilan rakennusten kunnostaminen asuinkäyttöön on ollut iso ja vaativa urakka, jonka Törmälä on tehnyt kokonaan itse muuraus- ja sähkötöitä lukuunottamatta.
– Viisi kesää kestänyt työ ei ollut aina helppoa, enkä laskenut työtunteja. Välillä keljuttikin, mutta kyllä kaikki kannatti!
Tilalla ei ole karjaa, mutta viljeltävänä pelloilla on heinää myyntiin. Talvisin Tapio Törmälä tekee auraustöitä. Tulipalo tuhosi vanhan navetan, mutta sen tilalle rakennettiin uusi. Nykyisin navetta toimii koneiden ja muiden kulkupelien suojana ja työtilana. Pihapiiriin kuuluu myös kunnostettu, vuodelta 1900 peräisin olevan pihatupa sekä pihasauna kesäkeittiöineen.
Puttaan Pihapiirit ‑tapahtuman kahvituksesta huolehti Takkurannan Martat myllyllä ja yhteiskuljetuksesta museolta kohteisiin Aseman liikenne.
Haukipudas-seuran Kiiminkijoen silta 70 vuotta valokuvanäyttely on esillä parasta aikaa Jatulin aulassa 27.9. saakka. Ensi vuoden Rakennusperintöpäivän tutustumiskohteita suunnitellaan Halosenniemen suunnalle, kertoo Haukipudas-seuran puheenjohtaja Ilpo Väisänen.