Hau­ki­pu­taal­la annet­tiin neu­vo­ja kompostointiin

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen antoi neuvoja kompostointiin läsnäolleille. Kuva: Joni NalliKiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen antoi neuvoja kompostointiin läsnäolleille. Kuva: Joni Nalli

Hau­ki­pu­taan yhtei­sö­ti­lal­la jär­jes­tet­tiin neu­von­ta­ti­lai­suus kom­pos­toin­nis­ta. Tilai­suu­teen osal­lis­tui niu­kas­ti väkeä, kun ainoas­taan kak­si ihmis­tä oli pai­kal­la Kier­to­kaa­ren eri­tyis­asian­tun­ti­ja Mari Jun­tusen lisäksi.

Jun­tu­nen aloit­ti tilai­suu­den ker­to­mal­la kom­pos­toin­nin hyö­dyis­tä. Kom­pos­tis­ta saa käyt­tö­kel­pois­ta mul­taa, jota voi hyö­dyn­tää käyt­töön ja täten sääs­tää rahaa. Lisäk­si kom­pos­toi­mal­la sääs­tää ympä­ris­töä ja pää­see hal­vem­mal­la jätemaksuissa. 

– Kom­pos­to­ria hoi­det­taes­sa ja käyt­täes­sä saa myös hyö­ty­lii­kun­taa, Jun­tu­nen naureskelee.

Jun­tu­nen antoi ohjei­ta kom­pos­toin­nin aloit­ta­mis­ta var­ten. Hän koros­ti, että kom­pos­tin on olta­va läm­pö­eris­tet­ty ja suo­jat­tu hait­tae­läi­mil­tä. Lisäk­si ilman­kier­to on var­mis­tet­ta­va, sil­lä kom­pos­ti ei toi­mi hapet­to­mis­sa olois­sa. Käyt­tö­ko­ke­muk­sen puo­les­ta on tär­ke­ää hank­kia kom­pos­to­ri, joka on mah­dol­li­sim­man help­po­käyt­töi­nen ja laadukas.

– Help­po­käyt­töis­tä kom­pos­tia on muka­va käyt­tää ja hoi­taa. Laa­duk­kaal­la kom­pos­to­ril­la on myös yleen­sä pit­kä ikä, joten kan­nat­taa tar­kis­taa jo ostaes­sa, että kom­pos­ti on jämäk­kä, Jun­tu­nen muistuttaa.

Ohjeis­tuk­sen mukaan nel­jän hen­gen per­heen elin­tar­vi­ke­jät­teil­le riit­tää 200–300 lit­ran kompostori.

Kom­pos­toin­nin aloit­ta­mi­seen tar­vi­taan kom­pos­to­rin lisäk­si myös esi­mer­kik­si kau­pas­ta saa­ta­vaa seo­sai­net­ta, kan­nel­li­nen astia ja annos­te­lu­kau­ha seo­sai­neel­le sekä keit­ti­öön biojäteastia. 

Mui­ta asioi­ta, joi­ta saat­taa tar­vi­ta kom­pos­toin­nin aloit­taes­sa ovat herä­te, talik­ko tai sekoi­tus­sau­va sekä lapio ja kottikärryt.

Seu­raa­vak­si Jun­tu­nen ker­toi vink­ke­jä kom­pos­toin­tiin. Ensim­mäi­se­nä hän ker­toi jät­teen kom­pos­toi­tu­van sitä nopeam­min, mitä pie­nem­mis­sä palois­sa se on. 

– Kan­nat­taa pilk­koa jät­teet pie­nik­si paloik­si, murs­ka­ta kanan­mu­nan­kuo­ret ja hal­kais­ta pilaan­tu­neet peru­nat ja hedel­mät, Jun­tu­nen vinkkaa.

Lisäk­si seo­sai­net­ta kan­nat­taa hänen mukaan­sa lait­taa kom­pos­tiin saman ver­ran, kuin lai­tat jätettä.

Hän myös muis­tut­taa, että kom­pos­to­ri ei toi­mi auto­maat­ti­ses­ti. Sitä pitää muis­taa tark­kail­la ja hoi­taa. Eten­kin läm­pö­ti­laa, hajua ja kos­teut­ta tuli­si seu­ra­ta tar­kas­ti. Kom­pos­tia pitää myös aika ajoin sekoitella.

– Riit­tää, että sekoit­te­lee pin­nas­ta. Jos tar­vit­see poh­jas­ta asti alkaa sekoit­ta­maan, niin puhu­taan jo toi­min­ta­häi­riös­tä, hän jatkaa.

Ajan kulues­sa kom­pos­tis­ta saa mul­taa. Jun­tu­nen ker­too kyp­sää käyt­tö­kel­pois­ta mul­taa val­mis­tu­van noin vuo­des­sa tai kah­des­sa. Tämä mul­ta kel­paa kaik­kial­le puutarhaan.

– Myös raa­kaa kom­pos­tia saa jo 2–5 kuu­kau­den aika­na, mut­ta kysei­nen mul­ta on yleen­sä lii­an äre­ää, joten se ei vie­lä toi­mi kas­vua­lus­ta­na, Jun­tu­nen toteaa.

Myös raa­ka kom­pos­ti­mul­ta voi­daan kui­ten­kin käyt­tää esi­mer­kik­si leh­ti­kom­pos­tin seas­sa tai pen­sai­den kat­tee­na lan­noi­te­ker­rok­se­na. Raa­kaa kom­pos­tia voi myös kyp­syt­tää eril­li­ses­sä kehikossa.

Kom­pos­toin­nis­sa on myös omat haas­teen­sa, mut­ta Jun­tusel­la oli ohjeet niis­tä ylei­sim­piin. Jos kom­pos­ti hai­see mädäl­le tai valut­taa nes­tet­tä, kan­nat­taa lisä­tä seo­sai­net­ta ja sekoit­taa. Jos kom­pos­tis­sa ei puo­les­taan tapah­du mitään kan­nat­taa sil­loin lisä­tä herät­tei­tä. Val­koi­set tou­kat kom­pos­tin sisäl­tä voi pyyh­kiä pois pape­ril­la tai muul­la lii­nal­la, jon­ka jäl­keen kan­nat­taa lisä­tä seo­sai­net­ta ja sekoit­taa. Ammo­nia­kin haju joh­tuu usein sii­tä, että herä­tet­tä on käy­tet­ty lii­kaa. Täl­löin kom­pos­tiin kan­nat­taa lisä­tä turvetta.

Jun­tu­nen muis­tut­ti vie­lä sii­tä, mitä ei tuli­si kom­pos­tiin lait­taa. Tuh­kaa ei kan­na­ta lait­taa, kos­ka se on hai­tal­lis­ta pie­ne­liöil­le, mikä sit­ten vai­kut­taa kom­pos­tin toi­min­taan. Lisäk­si eri­lai­set rik­ka­kas­vit kan­nat­taa kui­vat­taa kun­nol­la, sil­lä ne saat­ta­vat muu­toin säi­lyä ja levi­tä kom­pos­tin käy­tön yhteydessä.

Tilai­suu­des­sa ker­rot­tiin myös vaih­toeh­to­ja perin­tei­sel­le kom­pos­toin­nil­le. Yksi niis­tä on keit­ti­öön tar­koi­tet­tu kom­pos­ti: Bokas­hi. Se ei oikein käy­tet­ty­nä aiheu­ta haju­hait­to­ja. Bokas­hil­la bio­jät­tees­tä saa mul­taa nopeas­ti, jo paris­sa kuu­kau­des­sa. Toi­sin kuin kom­pos­to­ri, bokas­hi toi­mii täy­sin hapet­to­ma­na. Se siis hapat­taa bio­jät­teen. Bokas­his­ta saa mul­lan lisäk­si myös suo­to­nes­tet­tä, joka on erit­täin laa­du­kas lan­noi­te. Toi­nen vaih­toeh­to kom­pos­to­ril­le on bio­jä­te­ke­räyk­seen liit­ty­mi­nen. Bio­jät­tei­siin laji­tel­lut jät­teet lähe­te­tään bio­kaa­su­lai­tok­sel­le, jos­sa niis­tä teh­dään polttoainetta.

– Bio­jät­tees­tä voi teh­dä vaik­ka mitä, joten kan­nat­taa laji­tel­la tai kom­pos­toi­da vaik­ka se ei oli­si pakol­lis­ta, sanoo Juntunen.

Tilai­suu­den päät­teek­si pai­kal­le saa­pu­neet har­mit­te­li­vat vähäis­tä osal­lis­tu­ja­mää­rää. Pai­kal­li­nen asu­kas Mer­vi Saa­ra­nen arve­li vähäi­sen kävi­jä­mää­rän joh­tu­van tilai­suu­den aikai­ses­ta kellonajasta.

– Näin puo­len päi­vän aikaan ihmi­set ovat vie­lä töis­sä, niin var­maan­kin sen takia tääl­lä ei tämän enem­pää ihmi­siä ole, Saa­ra­nen tuumasi.

Saa­ra­nen ker­toi aloit­ta­neen­sa kom­pos­toin­nin jo aiem­min, mut­ta tuli tapah­tu­maan saa­dak­seen lisä­tie­toa ja vink­ke­jä kompostointiin. 

– Minul­la on koto­na täl­lä het­kel­lä iäk­kääm­pi kom­pos­to­ri, mut­ta aion hank­kia vie­lä tehok­kaam­man. Minul­la on myös bokas­hi, jota käy­tän lähin­nä suo­to­nes­teen vuok­si, Saa­ra­nen sanoo.

Pai­kal­le saa­pu­nut Heli Olli­la ei ole vie­lä aloit­ta­nut kom­pos­toin­tia, mut­ta aikoo hank­kia kom­pos­to­rin kesä­kuun aikana.

– Meil­lä on iso piha, johon tar­vi­taan pal­jon mul­taa esi­mer­kik­si hyö­ty­kas­veil­le ja kukil­le, joten kom­pos­toin­ti on meil­le hyvä rat­kai­su, hän kertoo.

Olli­la antoi tilai­suu­del­le ja Jun­tusel­le kehunsa.

– Todel­la pal­jon sai hyvää tie­toa täs­tä tilai­suu­des­ta, kan­nat­ti tul­la pai­kal­le, Olli­la sanoo.

Vas­taa­va tilai­suus jär­jes­te­tään uudes­taan hei­nä­kuun 1. päi­vä Hau­ki­pu­taan yhtei­sö­ti­lal­la kel­lo 17, jol­loin myös muut haluk­kaat pää­se­vät kuu­le­maan asias­ta enemmän.