Nuorten kiinnostus yrittäjyyteen on kasvanut huomattavasti viime vuosina. Yhä useampi nuori haluaa kokeilla yrittäjyyttä jossain vaiheessa työuraansa. Nuorten yrittäjyys ja talous ‑raportin mukaan, joka julkaistiin vuonna 2024, 45 prosenttia nuorista voisi harkita yrittäjyyttä. Luku on yli 13 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2020 ja 5 prosenttia korkeampi kuin vuonna 2023, kertoo Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin johtaja Matti Muhos. Matin mukaan nuoria yrittäjiä motivoivat usein itseilmaisun mahdollisuudet ja halu edistää yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita, kuten kestävää kehitystä.
Haukiputaalainen Janina Tihinen, 24, on tästä erinomainen esimerkki. Hän perusti Soundeco-yrityksen, joka keskittyy muuttamaan tapaa, jolla ihmiset harrastavat musiikkia. Hän aloitti yrittäjyytensä Kesäyrittäjä-ohjelman kautta ja on sittemmin laajentanut toimintaansa keikoista musiikkiharrastustoimintaan. Janina kertoo, että musiikki on ollut hänelle rakas harrastus lapsesta lähtien, ja yrittäjyys on mahdollistanut sen, että hän voi tehdä työtä intohimonsa parissa.
–Musiikki on voimakas työkalu, jonka kautta voi jakaa ja herättää suuria tunteita. Haluan päästä jakamaan musiikin iloa kaikille.
Nuoret yrittäjät kohtaavat monia todellisia haasteita, kuten epäonnistumisen pelkoa ja asiakashankinnan vaikeuksia. Matin mielestä epäonnistumisen pelko on yksi suurimmista esteistä yrityksen perustamiselle Suomessa. Global Entrepreneurship Monitor ‑tutkimuksen Suomen raportin mukaan puolet suomalaisista vastaajista kokee tämän pelon estävän heitä perustamasta yritystä. 18–34-vuotiaiden keskuudessa osuus on yli 50 prosenttia ja naisilla lähes 60 prosenttia. Tutkimuksen toteutti Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutti yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.
–Pienet virheet ja epäonnistumiset kuuluvat olennaisena osana prosessia, kun tehdään jotain uutta. Enemmän virheitä on enemmän oppimisen mahdollisuuksia, Matti kertoo.
Janina on kokenut haasteita erityisesti koronapandemian aikana, jolloin keikkailu oli mahdotonta ja motivaatio oli koetuksella. Hän kuitenkin löysi uusia tapoja kehittää liiketoimintaansa ja laajentaa musiikkiharrastustoimintaa, mikä auttoi yritystä selviytymään vaikeista ajoista.
–Yrittäjänä toimiminen on paljon sitä, että valitsee nähdä ympärillään mahdollisuuksia ja lähtee rohkeasti kokeilemaan, Janina sanoo.
Nuoret yrittäjät eivät enää tavoittele pelkästään taloudellista menestystä, vaan haluavat myös edistää kestävää kehitystä ja yhteiskunnallista tasa-arvoa. Janinan yritys Soundeco pyrkii tasa-arvoisuuteen, toisten kunnioittamiseen ja turvallisen ympäristön luomiseen.
–Meidän musiikkiharrastustoiminnassamme tärkein arvo on, että jokainen saa tulla juuri sellaisena ja juuri sillä mielellä kuin on. Uuden taidon oppimisessa on ensisijaisen tärkeää, että on tilaa virheille, Janina korostaa.
Yhteiskunnallisesti olisi tärkeää tukea nuoria yrittäjiä ja luoda rakenteita, jotka mahdollistavat yrittäjyyden ja palkkatyön joustavan yhdistämisen. Tämä voisi helpottaa nuorten päätöstä ryhtyä yrittäjäksi ja edistää yhteiskunnallisesti merkittäviä innovaatioita.
Matti ja Janina osallistuvat tänään tulevaan SuomiAreena-keskusteluun ”Kun nuori ryhtyy yrittäjäksi”, jossa he jakavat kokemuksiaan ja näkemyksiään nuorten yrittäjyydestä. Keskustelu tarjoaa mahdollisuuden syventyä aiheeseen ja innostaa uusia nuoria yrittäjiä. Keskustelu on nähtävissä MTV Katsomossa.
–Toivon, että SuomiAreena-keskustelu voisi innostaa nuoria ja tarjota heille turvallisia yrityskokeiluja. Mitä enemmän nuorille annetaan mahdollisuuksia yrittää, sitä todennäköisemmin heistä tulee tulevaisuudessa yrittäjiä, Janina sanoo.
Nuorten yrittäjyys on kasvava ja merkittävä ilmiö, joka tarjoaa sekä uusia mahdollisuuksia että haasteita. Janinan kaltaiset yrittäjät osoittavat, kuinka intohimo ja sinnikkyys voivat johtaa paitsi henkilökohtaiseen menestykseen myös yhteiskunnalliseen vaikutukseen. Janina inspiroi ja rohkaisee muita nuoria tavoittelemaan unelmiaan sekä rakentamaan tulevaisuutta, jossa työ ja intohimo yhdistyvät.