Elämän pohtiminen on mielestäni mielenkiintoista. Luulen, että nykyisin meillä on mahdollisuuksia ja työkaluja tarkastella itseämme enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Nyt puhutaan tiedostamisen ja puhumisen merkityksestä. Voi olla, että minun lisäkseni joku muukin on vuosikymmeniä sitten kuullut sanonnan: ”Asiat ei puhumalla parane.” Nyt ajatellaan toisin.
Olen joskus tehnyt testejä, joissa saan vastaukseksi persoonallisuustyyppini. Vastausta lukiessani arvion, millä tavalla se tuntuu kuvaavan minua ja millä tavalla ei. Voin tarkastella ihmissuhteita ja roolejani perheessä tai työpaikalla. Miten olen noihin rooleihin päätynyt ja olenko niihin tyytyväinen? Mitkä luonteenpiirteeni tai ominaisuudet vaikuttavat sosiaalisissa suhteissani? Onko minussa sellaisia puolia, jotka eivät tule esille, vaikka hyvä olisi?
Oman elämänkulun ja monille myös suvun historian tunteminen tuo ymmärrystä siihen, mitä itse nyt on. Keskustelussa muiden kanssa voi huomata, että omat ajatukset ovatkin aika yksipuolisia. Voimme pitää itsestäänselvyyksinä tai tosina asioita, joilla onkin monia eri ulottuvuuksia.
Ensi pyhänä kirkoissa puhutaan itsensä tutkimisesta. Luoja, joka on kanssamme joka päivä, rohkaisee Raamatun teksteissä totuudellisuuteen ja nöyryyteen. Totena pitämiämme käsityksiä voi arvioida ja peilata toisten ihmisten kanssa, ja myös Jumalan kanssa esimerkiksi Raamatun äärellä.
Mielenkiintoista on tutkia omia ajatuksia ja kokemuksia Jumalasta. Voit ehkä hetkeksi pysähtyä pohtimaan, millainen sinun käsityksesi Jumalasta on tällä hetkellä ja miten se on muuttunut elämän aikana. Jumalakuvan muodostumiseen vaikuttavat yllättävän monet asiat. Toivon, että löytäisimme hetkiä, jolloin näistäkin asioista voisi keskustella ilman, että joku sanoo miten Jumalasta pitäisi ajatella. Että voisi ihan vain ajatella ääneen asiaa. Toivon, että seurakunnassa löytyy kuuntelija elämän tärkeimmille asioille.
Johanna Kerola, diakonissa Haukiputaan seurakunta