Haluai­sit­ko sinä elää jat­ku­van aikae­ro­ra­si­tuk­sen kanssa?

On ihmeel­lis­tä, miten aikui­set ihmi­set, Suo­men ja mui­den mai­den päät­tä­jät, eivät ajat­te­le loo­gi­ses­ti nuor­ten jak­sa­mis­ta. Tei­ni-ikäis­ten huo­not yöunet eivät joh­du vain äly­lait­tei­den käy­tös­tä vaan sii­tä, että mur­ro­si­käis­ten sisäi­nen kel­lo vii­väs­tyy. En ymmär­rä sitä, miten naii­vis­ti tähän suhtaudutaan.

Kaik­ki nuo­ret ovat var­mas­ti kuul­leet saman kli­seen uniongelmiinsa:“Menisit aiem­minn nuk­ku­maan.” Onnek­si jot­kut ovat osan­neet esit­tää kri­tiik­kiä sekä päte­viä tut­ki­mus­tu­lok­sia tätä kli­see­tä vas­taan. Kir­jas­saan Voit­ta­mi­sen ana­to­mia Aki Hint­sa sanoo:“On kak­si ihmis­ryh­mää, jot­ka elä­vät jat­ku­van aikae­ro­ra­si­tuk­sen kans­sa, vuo­ro­työ­läi­set ja mur­ro­si­käi­set.” Kir­jas­sa ker­ro­taan myös, että aikai­set kou­lu­aa­mut eivät ole nuo­ril­le opti­maa­li­sia. Tähän esi­te­tään kir­jas­sa kon­kreet­ti­nen esi­merk­ki, kun nuo­rel­la soi herä­tys seit­se­mäl­tä, oli­si sama, kun pyy­täi­si aikuis­ta herää­mään aamuneljältä.

Ongel­ma on kol­lek­tii­vi­nen, kos­ka se vai­kut­taa koko yhteis­kun­taan, jos nuo­ret eivät jak­sa taval­li­sen kou­luar­jen läpi. Mie­les­tä­ni kou­lu­aa­mu­ja tuli­si myö­hen­tää edes kel­lo kym­me­neen, jot­ta nuor­ten elä­män kva­li­teet­ti säi­lyi­si hyvä­nä. Tämä vaa­ti­si eri komi­teoi­ta orga­ni­saa­tioi­ta puo­lus­ta­maan aiheen tär­keyt­tä ja vie­mään sitä eteen­päin suu­ril­le päät­tä­jil­le. Asioi­den muut­tu­mi­seen tar­vi­taan aikaa ja kom­pro­mis­se­ja, mut­ta uskon libe­raa­lin ajat­te­lun aut­ta­van asiaa.

Nuor­ten union­gel­mis­ta ei pidä enää syyt­tää vain nuo­ria. On alet­ta­va uskoa, ettei nuor­ten bio­lo­gi­nen kel­lo ja yhteis­kun­nan päi­vän kro­no­lo­gia ole hyväs­sä balanssissa.

Hau­ki­pu­taa­lai­nen nuori