On ihmeellistä, miten aikuiset ihmiset, Suomen ja muiden maiden päättäjät, eivät ajattele loogisesti nuorten jaksamista. Teini-ikäisten huonot yöunet eivät johdu vain älylaitteiden käytöstä vaan siitä, että murrosikäisten sisäinen kello viivästyy. En ymmärrä sitä, miten naiivisti tähän suhtaudutaan.
Kaikki nuoret ovat varmasti kuulleet saman kliseen uniongelmiinsa:“Menisit aiemminn nukkumaan.” Onneksi jotkut ovat osanneet esittää kritiikkiä sekä päteviä tutkimustuloksia tätä kliseetä vastaan. Kirjassaan Voittamisen anatomia Aki Hintsa sanoo:“On kaksi ihmisryhmää, jotka elävät jatkuvan aikaerorasituksen kanssa, vuorotyöläiset ja murrosikäiset.” Kirjassa kerrotaan myös, että aikaiset kouluaamut eivät ole nuorille optimaalisia. Tähän esitetään kirjassa konkreettinen esimerkki, kun nuorella soi herätys seitsemältä, olisi sama, kun pyytäisi aikuista heräämään aamuneljältä.
Ongelma on kollektiivinen, koska se vaikuttaa koko yhteiskuntaan, jos nuoret eivät jaksa tavallisen kouluarjen läpi. Mielestäni kouluaamuja tulisi myöhentää edes kello kymmeneen, jotta nuorten elämän kvaliteetti säilyisi hyvänä. Tämä vaatisi eri komiteoita organisaatioita puolustamaan aiheen tärkeyttä ja viemään sitä eteenpäin suurille päättäjille. Asioiden muuttumiseen tarvitaan aikaa ja kompromisseja, mutta uskon liberaalin ajattelun auttavan asiaa.
Nuorten uniongelmista ei pidä enää syyttää vain nuoria. On alettava uskoa, ettei nuorten biologinen kello ja yhteiskunnan päivän kronologia ole hyvässä balanssissa.
Haukiputaalainen nuori