Ensimmäisen luokan aloittavien oppilaiden määrät ovat olleet koko Suomessa laskussa jo useamman vuoden ajan. Suuri tekijä vähentyvään ensimmäisen luokan opiskelijoiden määrään on syntyvyyden lasku. Tänä vuonna koulun aloitti noin 54 000 ekaluokkalaista, mikä on ennätyksellisen vähän. Vain muutamaa vuotta aiemmin vuonna 2020 ensimmäisen luokan aloittaneita oli vielä yli 60 000. Rantapohjan alue ei ole tässä tilastossa poikkeus.
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Haukiputaan, Jäälin, Kellon, Kiimingin, Yli-Iin ja Ylikiimingin kouluissa ekaluokkalaisten määrä on laskenut kokonaisuudessaan 26 prosenttia. Yksittäisistä kouluista prosentuaalisesti eniten ekaluokkalaisten määrä on laskenut Martinniemen koulussa, jossa määrä on pudonnut jopa 40 prosenttia.
Laskevasta trendistä huolimatta Iissä ekaluokkalaisten määrissä on nähtävissä hieman vuosittaista vaihtelua, mutta tänä vuonna koulun aloittaneita ensiluokkalaisia on yhtä paljon kuin vuonna 2017, eli 138. Suurin piikki ensiluokkalaisten määrässä oli vuonna 2021, jolloin koulutien aloitti Iissä 176 oppilasta. Iin alueen kouluissa opiskelijamäärien muutoksissa on vaihtelua. Iin kouluista prosentuaalisesti suurin muutos ensiluokkalaisten määrässä on Alarannan koululla, jossa määrä on laskenut seitsemän vuoden aikana yli 26 prosenttia. Joissain kouluissa opiskelijamäärät ovat myös nousseet. Esimerkiksi Huttukylän koululla ekaluokkalaisia oli tänä vuonna 26, kun vuonna 2015 niitä oli 21.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä sanoo laskevan ekaluokkalaisten määrän vastaavan yleistä käsitystä.
– Syntyvyys on merkittävällä tavalla pienentynyt, niin käsitys on ollut koko Oulun alueella se, että oppilasmäärät ovat laskussa, hän sanoo.
Alueittain oppilastilanne vaihtelee Penttilän mukaan paljon. Alueiden houkuttelevuudella on hänen mukaansa paljon vaikutusta esimerkiksi muuttoliikkeeseen, joka myös vaikuttaa oppilasmääriin.
– Esimerkiksi Haukiputaalle on kaavoitettu ja jo tehtykin paljon taloja Länsituulen koulun läheisyyteen. Sen perusteella voisi olettaa, että lasku ei ainakaan olisi tulevaisuudessa sillä alueella niin kova, Penttilä arvioi.
Yleisellä tasolla Penttilä kuitenkin uskoo oppilasmäärän jatkavan vähenemistään entisestään. Suurimpana tekijänä hän mainitsee ennätysalhaisen syntyvyyden koko maassa.
– Muuttoliikkeen avulla voidaan lisätä alueen oppilasmääriä. Teemmekin kaikkemme, että Oulu olisi mahdollisimman houkutteleva muuttokohde.
Laskevat oppilasmäärät saattavat Penttilän mukaan tulevaisuudessa vaikuttaa palveluverkkojen laajuuteen.
– Jos johonkin kouluun tulee todella paljon tilaa, niin sitten pitää harkita millaisia muutoksia toiminnassa tehdään.
Penttilä kertookin, että lähes päivittäin mietitään millaisia tulevaisuuden palveluverkot ovat ja miten esimerkiksi seuraavan vuosikymmenen opiskelijaluvut niihin vaikuttavat.