Elin­kel­poi­sen kou­lun lak­kaut­ta­mi­nen on virhe

Joukko oululaisia päättäjiä oli tullut kuuntelemaan keskustelua, jossa haluttiin nostaa esille kouluverkkoratkaisun vaikutuksia lapsiin, perheisiin, kyläyhteisöön ja koko kaupunkiin. Illan aikana kysyttiin useaan kertaan, onko koulujen lakkauttaminen lapsen edun mukaista. (Kuva: Teea Tunturi)Joukko oululaisia päättäjiä oli tullut kuuntelemaan keskustelua, jossa haluttiin nostaa esille kouluverkkoratkaisun vaikutuksia lapsiin, perheisiin, kyläyhteisöön ja koko kaupunkiin. Illan aikana kysyttiin useaan kertaan, onko koulujen lakkauttaminen lapsen edun mukaista. (Kuva: Teea Tunturi)

 

Miia Tauriainen ja Kristiina Vähäkuopus haluavat uskoa, että jos koulujen merkitystä nostetaan aktiivisesti esille, virkamiehet ja päättäjät kuuntelevat.

Miia Tau­riai­nen ja Kris­tii­na Vähä­kuo­pus halua­vat uskoa, että jos kou­lu­jen mer­ki­tys­tä nos­te­taan aktii­vi­ses­ti esil­le, vir­ka­mie­het ja päät­tä­jät kuuntelevat.

Suo­mes­sa on lak­kau­tet­tu vii­mei­sen 30 vuo­den aika­na 2 900 kou­lua eli noin 56 pro­sent­tia kou­luis­ta. Jopa 94 pro­sent­tia maa­seu­tu­kou­luis­ta on lak­kau­tet­tu. Suu­rel­ta osin elin­kel­pois­ten kou­lu­jen lak­kau­tuk­sia on perus­tel­tu sääs­töil­lä. Kui­ten­kin vuo­sien 2000–2004 aika­na lak­kau­te­tuis­ta 300 kou­lus­ta on teh­ty sel­vi­tys, jon­ka perus­teel­la kun­tien perus­o­pe­tuk­sen menot ovat lak­kau­tus­ten myö­tä kas­va­neet noin 24 pro­sent­tia. Todel­li­sia sääs­tö­jä ei ole syn­ty­nyt, eikä lak­kau­tus­ten lap­si­vai­ku­tuk­sia ole tut­kit­tu, ei ennen eikä jäl­keen. Luvut tuli­vat esil­le Oulus­sa jär­jes­te­tyn panee­li­kes­kus­te­lun asian­tun­ti­ja­vie­rai­den puheenvuoroissa.

Oulun kau­pun­ki ajaa täl­lä het­kel­lä Keis­kan kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta Hau­ki­pu­taal­ta, Tirin­ky­län ja Yli­ky­län kou­lu­jen lak­kaut­ta­mis­ta Kii­min­gis­tä, Tak­ku­ran­nan kou­lun lak­kaut­ta­mis­ta Kel­los­ta sekä San­gin­suun ja Pik­ka­ra­lan kou­lu­jen lak­kaut­ta­mis­ta. Lak­kaut­ta­mi­sia perus­tel­laan puh­taas­ti säästöillä.

Oulus­sa ei ole kui­ten­kaan jää­ty tuleen makaa­maan, vaan eri van­hem­pai­nyh­dis­tyk­set ja kyläyh­dis­tyk­set ovat yhdis­tä­neet voi­man­sa näyt­tääk­seen viran­hal­ti­joil­le ja päät­tä­jil­le, miten elin­kel­poi­sia kou­lut ovat ja miten suu­ri mer­ki­tys niil­lä on pait­si oman kylän mut­ta myös koko kau­pun­gin veto- ja pitovoimaan.

Vii­me vii­kol­la jär­jes­tet­tiin panee­li­kes­kus­te­lu, jos­sa asian­tun­ti­joi­na kuul­tiin kylä­kou­lu­jen elä­mää ja kou­lu­maa­il­maa laa­jas­ti tut­ki­nei­ta Tai­na Pel­tos­ta ja Ris­to Kil­pe­läis­tä sekä yksi­tyis­hen­ki­lö­nä tilai­suu­des­sa esiin­ty­nyt­tä ope­tus­toi­men yli­tar­kas­ta­ja Kari Leh­to­laa. Kes­kus­te­lu­ti­lai­suu­des­sa oli run­saas­ti pai­kal­la Oulun kau­pun­gin päät­tä­jiä, vir­ka­mie­hiä sekä per­hei­tä joka puo­lel­ta Oulua.

Kari Leh­to­la opas­ti vir­ka­mie­hiä vaa­ti­maan pää­tök­sen­te­koon lisä­ai­kaa, kuun­te­le­maan per­hei­tä tar­kal­la kor­val­la ja teke­mään pää­tök­siä vas­ta sit­ten, kun taus­tat ovat täy­sin selvillä.

– Jos kou­lu on elin­kel­poi­nen, sitä ei tule lak­kaut­taa, hän sanoi.

Tilai­suu­des­sa todet­tiin, että toi­mi­va pal­ve­lu­verk­ko aitoi­ne lähi­kou­lui­neen on kun­nal­le vetovoimatekijä.

– Kun­nat, jot­ka ovat säi­lyt­tä­neet elin­kel­poi­sen kou­lu­ver­kon, ovat voit­ta­jia, Kari Leh­to­la sanoi.

Pane­lis­tit eivät ymmär­tä­neet, mik­si edel­leen toteu­te­taan jo 30 vuot­ta sit­ten aloi­tet­tua lin­jaus­ta alue­kou­lui­hin siir­ty­mi­ses­tä. He kysyi­vät, mik­si ei säi­ly­te­tä kou­lu­ja ja sääs­te­tä näin sel­vää rahaa pait­si sivis­tys- ja kult­tuu­ri­puo­les­ta myös hyvin­voin­ti­me­nois­ta. Tai­na Pel­to­lan mukaan kou­lu­ja lak­kau­tet­taes­sa pitäi­si suo­raan ker­toa, että se on supis­ta­mis­ta ja näi­vet­tä­mis­tä, ei kehittämistä.

– Toi­von, että Oulus­sa teh­täi­siin lin­jaus, että isois­ta kau­pun­geis­ta Oulu halu­aa näyt­tää mal­lia muil­le ja säi­lyt­tää kylä­kou­lun­sa, Ris­to Kil­pe­läi­nen yllytti.

Leh­to­la myös kehot­ti kes­kus­to­jen kou­lu­jen las­ten van­hem­pia herää­mään ja miet­ti­mään, mitä tapah­tuu, kun niin sanot­tu­ja pie­niä kou­lu­ja lakkautetaan.

– Lak­kau­tet­tu­jen kou­lu­jen lap­set tule­vat tei­dän las­ten­ne kou­lui­hin, jot­ka sit­ten täyt­ty­vät, hän huomautti.

Tilai­suu­des­sa ajau­dut­tiin väis­tä­mät­tä ver­tai­le­maan pie­niä ja iso­ja kou­lu­ja kes­ke­nään, vaik­ka todet­tiin, että molem­pia tar­vi­taan. Kou­lu­po­lii­si, kau­pun­gin­val­tuu­tet­tu Mer­ja Rasin­kan­gas kui­ten­kin huo­maut­ti, että hän on työs­sään havain­nut, että isois­sa kou­luis­sa on ala­kou­lu­lais­ten kes­kuu­des­sa nykyi­sin jär­kyt­tä­vän pal­jon väkivaltaa.

Lisäk­si esil­le nousi­vat muun muas­sa yli­pit­kät ajat, joi­ta lap­set viet­tä­vät kou­lu­kul­je­tuk­sis­sa. Kes­kus­te­lua syn­tyi myös yhdys­luo­kis­sa oppi­mi­sen moni­nai­suu­des­ta sekä pien­ten kou­lun yhtei­sös­tä, joka on usein isoa kou­lua huomioivampi.

Hau­ki­pu­taan Keis­kan kou­lun opet­ta­jat toi­vat tilai­suu­teen ter­vei­sen­sä, jos­sa he tote­si­vat, että Keis­kan kou­lul­la aikui­nen on lap­sil­le muu­ta­kin kuin opet­ta­ja ja lap­set ovat muu­ta­kin kuin oppilaita.

Kii­min­gin Yli­ky­läl­tä tilai­suut­ta jär­jes­tä­mäs­sä oli Kris­tii­na Vähä­kuo­pus, joka toi­voi kes­kus­te­lun jäl­keen, että päät­tä­jät ja vir­ka­mie­het tule­vat nyt kou­lu­verk­ko­rat­kai­su­ja etsies­sään todel­la kuun­te­le­maan per­hei­tä ja kylien ihmisiä.

– Tämä on jo toi­nen ker­ta, kun Yli­ky­läl­tä ollaan lak­kaut­ta­mas­sa kou­lua. Kylil­lä on olta­va itse aktii­vi­nen, jos halu­aa saa­da äänen­sä kuuluville.

Ala­ky­lä­läi­nen Miia Tau­riai­nen on aivan var­ma, että nyt lak­kau­tus­lis­tal­la ole­vat kou­lut ovat taa­tus­ti elinkelpoisia.

– Kou­lut ympä­ris­töi­neen ovat niin pal­jon enem­män kylil­le kuin vain pelk­kä oppi­mis­paik­ka. Haluam­me taa­ta lap­sil­le tur­val­li­sen kas­vu­ym­pä­ris­tön, hän sanoi.

Sivis­tys- ja kult­tuu­ri­lau­ta­kun­nan vara­pu­heen­joh­ta­ja Suvi Hela­nen käyt­ti tilai­suu­des­sa puheen­vuo­ron, jos­sa hän myön­si, että kes­kus­te­lua kuun­nel­les­saan hän­tä alkoi hir­veäs­ti hävettää.

– Mat­kim­me Oulus­sa sitä samaa kaa­vaa ja nii­tä samo­ja perus­te­lui­ta, joi­ta on tääl­lä kuul­tu, kun olem­me näi­tä pää­tök­siä teh­neet. Olem­me val­miit nos­ta­maan sikun sisäi­siä vuo­kria yli sadal­la mil­joo­nal­la ja sit­ten puhu­taan käyt­tö­kus­tan­nuk­sil­taan 100 000 euron ole­van pie­nen kou­lun lak­kaut­ta­mi­ses­ta samas­sa kokouk­ses­sa, hän kuvai­lee tilannetta.

Tai­na Pel­to­lan kuvaus kylä­kou­lun lak­kaut­ta­mi­sen näen­näis­sääs­töis­tä: Kou­lu lak­kau­te­taan, lap­set siir­re­tään yhte­näis­kou­luun, jos­sa lap­si­mää­rä kas­vaa ja jou­du­taan palk­kaa­maan apu­lais­reh­to­ri sekä kou­lun­käyn­nin ohjaa­jia. Syn­tyy myös kou­lu­kul­je­tus­mak­su­ja. Oppi­las­huol­lon kus­tan­nuk­set nousevat.

Pane­lis­tien loppukommentit:

“Suo­mi kul­kee jäl­ki­ju­nas­sa lap­si­vai­ku­tus­ten arvioin­nis­sa. Se, että men­nään lap­si edel­lä pää­tök­sen­teos­sa, ei ole mikään uusi ilmiö. Kat­so­kaa vaik­ka Kana­daan. toi­vot­ta­vas­ti näin teh­täi­siin Suo­mes­sa­kin jat­kos­sa” — Ris­to Kilpeläinen

“Kylien lap­set pois mar­gi­naa­lis­ta!” — Tai­na Peltonen

“Kave­ria ei jäte­tä. Euro kiit­tää, jos pide­tään aidos­ti mie­les­sä lap­sen edut ja oikeu­det. Ote­taan aikaa pää­tök­sil­le.” — Kari Lehtola