Rantapohjassa alkavat ilmestyä kuukausittain kauneuden, terveyden ja hyvinvoinnin teemasivut. Ensimmäisellä kerralla teemana on elämäntapamuutokseen liittyvät asiat ja se, miten muutoksesta saataisiin pysyvä.
Vuoden alku on viime hetken kesäkunnon tavoittelun ja kesäkilojen karistamisen ohella yksi kolmesta hetkestä, jolloin suomalaiset pohtivat lyhyen aikavälin tavoitteen lisäksi pysyvämmän elämäntapamuutoksen tekemistä. Mitään vippaskonstia elämäntapamuutoksen aikaansaamiseksi ei ole, sillä jokainen on yksilö ja jokaisen elämäntilanne ainutlaatuinen.
Ravitsemusterapeutti Marja Vanhala ODL:n Liikuntaklinikalta toteaakin, että jokaisen elämäntapamuutosta miettivän pitäisi käydä sisäistä keskustelua itsensä kanssa, jutella ystävien ja puolison sekä kenties ammattilaisenkin kanssa siitä, millaiset omat elintavat ja terveys ovat ja mitä on tarpeen muuttaa, jotta oma hyvä olo tai tavoite saavutetaan.
– Isoin ongelma on se, että lähdetään liian laajasti myllertämään kaikki asiat elintavoissa uusiksi. Liian suuri muutos on usein liikaa hanskattavaksi, Vanhala toteaa.
Joskus elämäntilanne voi olla väärä muutokselle, joskus saatetaan lähteä liian kaavamaisesti toteuttamaan muutosta ja joskus omaa tarvetta ei tunnusteta.
– Pitää pohtia omaa elämäntilannetta. Pitää miettiä, mikä on tärkeää, mikä onnistuu ja mikä ei. Omien lähtökohtien ja tarpeiden arviointi on ensisijaista.
Vanhala kertoo, että motivaation puute ei yleensä ole se, mikä elämäntapamuutoksen tiellä olisi. Motivaatiota kyllä löytyy, sillä terveyden parantaminen on usein ensiarvoisen tärkeä muutos. Ongelmaksi muodostuu usein muutoksen toteuttamisen kyky arjessa.
Elämäntapamuutokseen on hyvä lähteä liikkeelle maltilla, että liian kova alku ei syö jaksamista. Jos vaikkapa salilla ahnehtii liikaa, voi käydä niin että energiat loppuvat ja muutoshalu hiipuu väsymyksen tullessa tilalle. Jos elämäntapamuutoksen tekeminen uhkaa jäädä taka-alalle, kannattaa Vanhalan mukaan miettiä, miksi se jäi, mitä tapahtui ja miten saisin uuden alun käyntiin.
– Erilaiset ‘repsahdukset’ kuuluvat elämään. Lomalla voi olla lomatunnelmissa ja jos on kipeänä on syytä höllätä, kunhan paluun vain saa aikaiseksi. Mitään rankaisupäiviä ei tässä kannata käyttää, kuten ei muutenkaan.
Uni ja ruokarytmi ovat Marja Vanhalasta ensiarvoisen tärkeätä silloin kun elämäntapamuutosta lähdetään toteuttamaan.
– Kaikki lähtee liikkeelle hyvästä unesta, se mahdollistaa ruokarytmin ja liikunnan toteuttamisen. Väsyneenä ei vain jaksa. Unihäiriöiden kanssa kannattaa ponnistella, jotta hyvän unen edellytykset toteutuvat.
Vanhala korostaa sitä, että niin uni, ruokarytmi kuin liikunnan tai liikkumisen tarve ovat henkilökohtaisia, ja jokaisen pitää löytää omansa. Hän kokee, että mediassa julkaistut ohjeet tyyliin “5 keinoa varmaan painonpudotukseen” tai “5 tapaa syödä terveellisesti” aiheuttavat vain turhaa stressiä ja voivat keino toisensa päälle kasattuna synnyttää ahdistusta.
Myös palautumiseen jokainen löytää ja tietää omat keinonsa. Toinen tarvitsee liikuntaa, toinen haluaa nostaa jalat kattoon ja olla hiljaisuudessa. Joku puolestaan palautuu parhaiten sosiaalisessa kanssakäymisessä.
– Liikkua kannattaa joka päivä, liikuntaa ei tarvitse harrastaa päivittäin. Kävele, puuhastele, tee joskus lihaskuntoharjoittelua ja nosta hiukan sykettä, Vanhala sanoo.
Nykyisin Suomessa syödään Marja Vanhalan mukaan terveellisemmin kuin milloinkaan ennen. Kasviksia ja marjoja kuluu aiempaa enemmän, ja syödyt rasvat ovat parempia. Myös kuituja kuuluu ruokavalioon kiitettävästi. Kaikesta huolimatta ylipaino-ongelma on räjähtänyt käsiin ja tähän Vanhala mainitsee syyksi liian suuret annoskoot ja herkuttelun liiallisuuden.
Ravinnosta Vanhala nostaa esiin neljä tärkeintä asiaa: ennustettava, jokaisen tarpeeseen sopiva ruokarytmi, laadukas ravinto hedelmineen, marjoineen ja kasviksineen, herkuttelun syyn tunnistaminen ja syödyn ruuan määrä. Herkkujen pariin voivat ajaa vaikkapa epäsäännöllinen ruokarytmi tai liian pienet annoskoot.