Eläin on monelle paljon enemmän kuin lemmikki – se on rakas ystävä ja perheenjäsen. Siksi sen menetys on usein syvästi koskettava ja raskas kokemus, joka herättää luopumisen tuskaa, vahvoja tunteita ja surua. Koulutettu eläindoula kulkee vierellä näinä herkkinä hetkinä. Hän tarjoaa tukea, myötätuntoista kuuntelua ja lohtua tunteiden käsittelyyn sekä tarvittaessa myös tietoa ja tukea käytännön asioissa.
Pia Jokivirta valmistui alkuvuodesta eläindoulaksi Suomen ensimmäisestä eläindoulakoulutuksesta, jota järjestää Lohtu-akatemia. Eläindoulan tehtävänä on tukea eläimen omistajaa silloin, kun rakas lemmikki on vanhentunut, sairastunut tai lähestyy kuolemaa. Hän voi olla myös mukana viimeisissä vaiheissa – tarjoamassa tukea ja lohtua vaikeiden tunteiden ja päätösten keskellä.
– Moni jää surunsa kanssa yksin. Eläimen menetykseen voi liittyä hyvin voimakkaita tunteita – ovathan lemmikit usein pitkäaikaisia perheenjäseniä, joihin kiinnytään syvästi ja jotka ovat arjessa mukana vuodesta toiseen.
Jokivirta uskoo, että hän voi työllään paitsi tukea vaikeassa tilanteessa olevia, myös lisätä ymmärrystä ja hyväksyntää siitä, että eläimen menetystä on lupa surra.
Virpiniemessä perheineen asuvalle Pia Jokivirralle eläimet ovat aina olleet tärkeitä. Työskentely sekä eläinten että niiden omistajien hyvinvoinnin eteen on hänelle sydämen asia ja missio.
Ajatus Suruna-yrityksen perustamisesta syntyi reilu vuosi sitten, kun läheinen ystävä menetti rakkaan eläinystävänsä.
– Huomasin, että lohdun osoittamiseen ei ollut tarjolla eläinaiheisia tuotteita tai sanoituksia, jotka sopisivat juuri tällaisiin hetkiin, Jokivirta kertoo.
Yrityksensä kautta hän tarjoaa osanottokortteja, kynttilöitä, muistojulisteita, runoja ja kirjoja – sekä nyt myös eläindoulan palveluita.
Eläindoula voi olla rinnallakulkija monenlaisissa tilanteissa: kun eläin sairastaa, kun pohditaan eutanasiaa, tai vaikka eläinlääkärikäynnin aikana. Hän neuvoo myös hautaukseen ja tuhkaukseen liittyvissä kysymyksissä ja on tukena menetyksen jälkeisessä surussa. Palvelut toteutuvat joko kotikäynteinä Haukiputaan alueella tai etäyhteyden välityksellä.
Ensimmäiset asiakkaat löytyivät jo opiskeluaikana, ja juuri heidän kokemuksistaan Jokivirta sai varmistuksen sille, että eläindoulalle on todellista tarvetta. Tällä hetkellä hän opiskelee myös suruvalmennusta ja suunnittelee vertaistuellisen etäyhteyksin toimivan sururyhmän perustamista lemmikin menettäneille.
Pia Jokivirran missiota vahvistavat myös hänen omat elämänkokemuksensa. Hän uskoo, että oli kyse sitten ihmisestä tai eläimestä, kenenkään ei pitäisi jäädä yksin elämän raskaimmilla hetkillä. Myötätuntoinen huomioiminen ja pieni ele voi merkitä surun keskellä paljon.
– Lapsuudenkodissani oli kissa, joka eli kanssamme 18 vuotta aikuisuuteeni asti. Siitä luopuminen oli ensimmäinen kipeä kokemus. Myöhemmin menetin isäni, mikä oli raskas kokemus. Ajan myötä suru helpottuu ja muuttaa muotoaan, mutta kulkee jollakin tapaa aina mukana.
Nykyään hänen omaan perheeseensä kuuluu kaksi paimenkoiraa, australiankelpiet Mango ja Kiiwi. Mango, 13,5‑vuotias seniori, on jo eläköitynyt pelastuskoiratehtävistä, kun taas 5‑vuotias Kiiwi on harjoittelijana mukana pelastuskoiratoiminnassa, johon Jokivirta itsekin osallistuu aktiivisesti mitä lapsiperhearjen ja työn parista ehtii.
Missiota eläinten parissa Pia Jokivirta pääsee toteuttamaan myös päivätyössään Pohjois-Suomen Eläinsairaalan johtajana. Hän oli perustamassa koko pohjoisinta Suomea palvelevaa eläinsairaalaa seitsemän vuotta sitten Ouluun. Eläinsairaala tarjoaa lemmikeille koko hoitoketjun ennaltaehkäisevästä terveydenhoidosta ensiapuun ja sairaalahoitoon, hammashoitoihin, vaativiin kirurgisiin toimenpiteisiin ja kuntoutukseen.
– Eläinsairaalassa lemmikit saavat kokonaisvaltaista hoitoa – aina ennaltaehkäisevästä terveydenhuollosta ensiapuun, sairaalahoitoon, hammashoitoihin, vaativiin leikkauksiin ja kuntoutukseen, Jokivirta kertoo.
Eläinsairaalassa työskentelee 20 ammattilaista, ja kiireisimmät hetket liittyvät usein äkillisiin tilanteisiin, kuten lemmikkien loukkaantumisiin liikenteessä tai metsästyskauden aikana. Kevään myötä ilmaantuu tuttu haaste:
– Pian alkaa taas se aika vuodesta, kun kyyt lähtevät liikkeelle ja niiden purema voi aiheuttaa eläimelle vakavia oireita, Jokivirta muistuttaa.
Eläinsairaalassa ilo ja suru kulkevat usein rinnakkain – nähdään paranemisen riemua, mutta kohdataan myös raskaita menetyksiä.
– Menetys koskettaa aina – ei ainoastaan lemmikin omistajaa, vaan usein myös hoitohenkilökuntaa. Haluan hyödyntää osaamistani niin eläinystävien, heidän perheidensä kuin myös eläinten parissa työskentelevien ammattilaisten tukena, Jokivirta sanoo.
Surua eläimen menetyksestä ei tarvitse kätkeä
Eläinystävän menetys on usein syvästi koskettava kokemus, johon liittyy surua, kaipuuta ja monenlaisia tunteita – myös syyllisyyttä. On inhimillistä pohtia, teinkö kaiken mahdollisen, rakastinko tarpeeksi ja onko edes lupa surra eläintä.
Pia Jokivirta muistuttaa, että eläimen kuolema ei ole vähäpätöinen asia.
– Eläimen menetystä saa ja kuuluu surra. Surusta ei tarvitse päästä yli – sen kanssa voi oppia elämään. Suru ja kaipaus kertovat siitä, että olet välittänyt ja rakastanut, hän sanoo.
Myötätunnon osoittaminen surevalle voi olla arvokas ele. Osanoton voi ilmaista monin tavoin: lämpimällä viestillä, osanottokortilla tai pienellä muistolahjalla. Myös yhdessä jaettu muisteluhetki tai pelkkä läsnäolo riittävät, sillä aina ei tarvita edes sanoja.
Ajan myötä suru helpottaa ja jäljelle jäävät yhteiset muistot, jotka kulkevat sydämessä mukana kaikista niistä hetkistä mitä on yhdessä saatu kokea, Pia Jokivirta sanoo.

Pia ja Kiiwi.