Iiläinen Sanna Mäenpää aloitti kotiseurakuntansa diakonina elokuussa. Ensitöikseen hän pääsi mukaan diakonian 150-vuotisjuhlavuoden tapahtumien järjestelyihin.
Syyskuun ensimmäinen päivä tuli kuluneeksi 150 vuotta Suomen ensimmäisen diakonissan vihkimisestä virkaansa. Matilda Hoffmanin työ Viipurin diakonissalaitoksella painottui nykyistä sosiaalipuolta enemmän sairaanhoitoon. Periaate oli kuitenkin sama: diakonia innostaa ja varustaa seurakuntia ja niiden jäseniä toteuttamaan lähimmäisenrakkautta ja edistämään ihmisarvoista elämää.
– Meihin diakoniatyöntekijöihin voi olla yhteydessä esimerkiksi tuntiessaan yksinäisyyttä, vaikeassa elämäntilanteessa, ihmissuhdeongelmissa, hengellisissä kysymyksissä tai terveydellisiin asioihin liittyvissä kysymyksissä, kertoo Mäenpää.
Mäenpää toimii diakoniatyöntekijänä Kuivaniemen, Oijärven ja Olhavan alueella. Diakonissa Sanna Karppinen toimii Iin ja Jakkukylän alueella. Iin seurakunnan diakoniatyön pappina toimii Pekka Soronen.
Mäenpää valmistui sosionomi-diakoniksi vuonna 2005. Sen jälkeen hän on työskennellyt muun muassa seurakunnan perhetyöntekijänä ja lastenohjaajana, yksityisessä päiväkodissa ja koulunkäynnin ohjaajana.
– Diakoniatyössä olen ollut vuosina 2016–2019, jolloin toimin täällä Piritta Aatsingin sijaisena. Nyt tuntuu, että olen omalla paikallani. Tänne oli hyvä palata, kun porukka ja työyhteisö ovat tuttuja.
Parasta diakoniatyössä on Mäenpään mielestä ihmisten kohtaaminen.
– Tykkään ikäihmisistä, joita monet työssäni kohtaamat ihmiset ovat. Heidän parissaan työskentely on rauhallista ja mukavaa. Tässä työssä näkee, että voi olla avuksi toiselle. Siitä saa merkityksellisyyttä, joka antaa voimaa jaksaa työssä.
Sanna Mäenpää pitää Kuivaniemellä sekä Oijärven kyläkirkolla seurakuntakerhoja ja on mukana Olhavan porinapiirin järjestämisessä. Kuivaniemen kerhon pitopaikka on 19.9. saakka liikuntahalli ja sen jälkeen vanhustentalojen kerhohuone.
– Koen tärkeänä, että kylillä järjestetään toimintaa. Kerhot saavat ihmiset lähtemään kotoa ja tarjoavat virkistystä, Mäenpää sanoo.
Sanna Karppinen puolestaan vetää Iissä porinapiiriä, ystävänkamaria sekä muistisairaiden ja omaisten ryhmää. Jakkukylässä pidetään kolmen polven kerhoa. Myös sururyhmiä järjestetään tarpeen tullen.
Mikäli ei pääse mukaan yhteisiin tapahtumiin, voivat diakoniatyöntekijät käydä myös kotona.
– Emme tarjoa kotiapua, vaan henkistä ja hengellistä tukea. Kuuntelemme ja voimme vaikka laulaa yhdessä. Vierailemme myös laitoksissa, mielenterveyskuntoutujien ja kehitysvammaisten ryhmissä ja ikäihmisten kuntotuvalla, Mäenpää kertoo.
Iin seurakunnalla ei ole kirkon ja seurakuntatalon lisäksi Kuivaniemellä nykyisin muuta toimipistettä kuin apteekin vieressä sijaitseva diakoniatupa. Siellä Mäenpää pitää avoimia ovia joka toinen tiistai.
– Tuvalla voi käydä kahvittelemassa ja juttelemassa, mutta taloudellisen avun tarpeessa olevien tulee varata aika etukäteen sekä Kuivaniemellä että Iissä.
Diakoniatupa toimii syksyllä yhtenä seurakuntavaalien äänestyspaikkana.
– Tarkoituksena on järjestää siellä toisinaan myös aamupalatarjoilua ja keittolounasta. Siellä on aiemmin jaettu myös EU-ruokakasseja, mutta niiden jakoon on tullut muutoksia, eikä vielä ole tiedossa tulevaa jakotapaa.
Diakoniatyöntekijät osallistuvat Iin seurakunnassa monien tapahtumien ja toimintojen järjestelyihin. Sellainen on esimerkiksi pappilan portilta lähtevä Toivon polku ‑rukouspolku. Ruustinnan reitin kiertävällä rukouspolulla on kaksitoista pistettä, joilla kullakin annetaan aihe pohdinnoille tai rukouksille.
– Polku toimii myös hyvänä kohtaamispaikkana. Jotkut ovatkin kertoneet kiertävänsä sen joka päivä.
Diakonian juhlavuoden tapahtumat käynnistyivät Iissä viime viikolla torikahveilla ja konsertilla. Ensi sunnuntain Lähimmäisen päivänä pidetään Iin kirkossa diakonian 150-vuotisjuhlamessu. Kuivaniemeltä on kuljetus kirkkoon. Messun jälkeen seurakuntatalolla on ohjelmaa ja keittolounas.
Diakoniatyöhön kuuluu Iissä perinteinen joulun Anna lapselle lahja ‑keräys sekä valtakunnallinen yhteisvastuukeräys. Sen ja monen muun seurakunnallisen toiminnan järjestämisessä on mukana vapaaehtoisia seurakuntalaisia.
– Vapaaehtoistyöhön ovat kaikki tervetulleita. Meillä on syksyn ensimmäinen kokoontuminen ensi maanantaina kello 18 Iin seurakuntatalolla. Sinne ovat tervetulleita niin uudet kuin vanhatkin vapaaehtoiset.
Diakoniatyön alku
Vuonna 1914 kirjoitettiin ohjesääntöön diakonissan tehtäviksi:
• Käydä mökistä mökkiin.
• Palvella seurakunnan köyhiä, kärsiviä ja turvattomia.
• Seurata heidän elämänsä kehitystä.
• Hoitaa sairaita.
• Auttaa murheellisia.
• Lieventää hengellistä ja ruumiillista hätää.