Biojätteen lajitteluvelvoite laajenee taajamien omakotitaloihin tänä vuonna. Biojäte pitää lajitella viimeistään 19.7. myös Rantapohjan alueen taajamissa. Biojätteen lajitteluun on kaksi vaihtoehtoa, joko Kiertokaaren järjestämän erilliskeräyksen tilaaminen tai biojätteen kompostointi omassa kompostissa.
Vaikka biojätteen lajittelu on monille jo tuttu juttu käytännössä, erilliskeräys ja siihen liittyminen herättää vielä paljon kysymyksiä. Miten biojätteen erilliskeräys tapahtuu ja mitä se maksaa? Mikä on biojätekimppa ja mitä biojätteeseen ylipäätään voi laittaa? Asunko taajama-alueella, jota velvoite koskee?
Jätelain mukaisesti Kiertokaari vastaa asumisesta syntyvän biojätteen keräilystä taajama-alueilla ja hoitaa biojätepalvelun asiakaspalvelun ja laskutuksen. Kiertokaaren kilpailuttama jätehuoltoyritys käy tyhjentämässä biojäteastiat erilliskeräyksenä.
Kiertokaari on aloittanut alueellaan biojätteen lajittelukampanjan jalkautumalla kirjastoihin ja asukastuville kertomaan uudistuksesta. Infot alkoivat Kiimingistä ja Jäälistä. Haukipudas ja Martinniemi olivat vuorossa viime tiistaina. Biojätteen lajittelun ohella haukiputaalaisia kiinnosti myös biojätteen jatkokäsittely ja kierrätys laajemminkin. Huolta aiheutti varsinkin yksinasuvien osalta se, että onko välttämätöntä liittyä erilliskeräykseen, kun biojätettä tuntuu tulevan vähän. Myös kustannukset mietityttävät monia.
Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoi, että biojäteastioita on eri kokoisia, joista voi valita sopivan kotitalouden koon ja tarpeen mukaan sekä päättää tyhjennysvälistä.
– Biojätettä ihmeesti vaan kertyy kahvinsakoista, perunan- ja hedelmänkuorista ynnä muusta, kun ne lajitellaan erilleen. Biojätekeräyksen myötä jätehuollon kokonaiskustannukset eivät välttämättä nouse, ainakaan kovin paljon. Kun biojätteen ohella myös muut jätteet kuten pahvit, kartongit, muovipakkaukset ja lasit lajitellaan ja toimitetaan niille kuuluviin kierrätyspisteisiin, sekajäteastian tyhjennysväliä voi pidentää, enimmillään jopa 12 viikkoon, Juntunen valotti.
Pienin biojäteastia on 80 ja suurin 240 litran vetoinen. Liityttäessä biojätteen erilliskeräykseen hintaan sisältyy tyhjennyksen ohella pussitettu jäteastia ja sen pesu. Maksu on esimerkiksi yhden perheen tarpeisiin soveltuvan 140 litran biojäteastian osalta 140 euroa vuodessa.
Kustannuksia alentaa, jos muodostetaan naapuruston kanssa yhteinen biojätekimppa. Jos esimerkiksi kolmella kiinteistöllä on yhteinen 240 litran biojäteastia, maksu on 50 euroa vuodessa taloutta kohti. Esimerkkihinnat on laskettu maksimityhjennysväleillä, jotka ovat kesäaikaan kahden viikon välein ja talviaikaan 4 viikon välein. Astian kokoa ja tyhjennysvälejä voi miettiä tarpeen mukaan ja niitä voi myös tarpeen vaatiessa myös muuttaa.
Tietyt kriteerit täyttävän biojäteastian voi hankkia myös itse, silloin kustannus on 3,30 euroa pienempi kuukaudessa, mutta astian pussituksesta ja pesusta pitää huolehtia itse.
Kiertokaaressa toivotaan, että biojätekeräykseen liityttäisiin hyvissä ajoin lähiviikkojen ja kuukausien aikana, jotta ruuhkalta vältyttäisiin kesällä. Monia sopimuksia onkin jo solmittu ja kimppojakin muodostettu. Laskut alkavat tulla siitä lähtien, kun jäteastia tyhjennetään ensimmäisen kerran. Biojätekimpassa lasku eritellään lähetettäväksi kullekin siten, miten kimppa on keskenään sopinut jaosta ja maksun suuruudesta. Myös jäteastian paikka sovitaan keskenään ja siitä ilmoitetaan Kiertokaarelle.
Jos lajittelee biojätteen ja huolehtii siitä omassa kompostissa, edellytetään kompostointi-ilmoituksen tekemistä jätehuoltoon (www.ouka.fi/jatehuolto/kompostointi-ilmoitus tai p. 044 703 3961). Kotikomposti voi olla myös naapuruston kanssa yhteinen. Biojätteen erilliskeräykseen voi liittyä myös vain talviajaksi ja kompostoida biojäte itse kesällä omassa kompostissa.
Kiertokaaren verkkosivuilla tai asiakaspalvelusta voi tarkistaa oman osoitteen perusteella asuuko taajama-alueella, jota biojätteen lajitteluvelvoite koskee. Jos asuu ulkopuolella ja haluaa mukaan erilliskeräykseen, sekin on pitkälti mahdollista, mikäli keräilyn reititys järjestyy sujuvasti.
Haukiputaan tilaisuudessa ihmetystä herätti, että Virpiniemen aluetta ei ole merkitty taajamaksi. Alueella voisi olla halukkaita tulijoita mukaan.
– Kannattaa aina kysyä, onko mahdollista liittyä mukaan, Mari Juntunen ohjeisti. Nyt kartalle rajattu alue ei ole ikuisesti kiveen hakattu ja muutoksia voi tulla.
Mitä tapahtuu, jos asuu taajamassa eikä liity biojätteen erilliskeräykseen? Mari Juntusen mukaan valvonnasta vastaa jätehuoltoviranomainen, joka voi tarkastella erilliskeräyksen liittymissopimuksia sekä tehtyjä kompostointi-ilmoituksia ja puuttua asiaan, mikäli jonkin kiinteistön kohdalla ei ilmoituksia ole tehty.
Yllätys monelle osallistujalle oli, että biojätteille ei välttämättä tarvita biohajoavia pusseja, jotka pitää erikseen ostaa. Biojätettä voi kerätä mihin tahansa muovipussiin kuten hedelmä- ja perunapusseihin tai kääriä sanomalehteen ja laittaa biojäteastiaan. Jatkokäsittelyssä muovipussit ja muut kääreet erotellaan tarkasti pois biojätteestä. Paistoöljyn voi säilöä esimerkiksi maitopurkkiin ja ruokaöljyn voi laittaa muovipullossa biojäteastiaan.
Biojätteet kuljetetaan keräysautolla Ruskon jätekeskuksen mädätyslaitokseen, missä biojäte murskataan, kaikki kääreet poistetaan ja lietetty massa mädätetään. Syntynyt biokaasu käytetään sähkön- ja lämmöntuotannossa sekä polttoaineena liikenteessä korvaamaan fossiilisia polttoaineita. Mädätyksessä saadaan myös ravinteikasta lietettä, jolla voidaan korvata teollisia lannoitteita. Vastaavasti kotikomposteista saadaan ravinteikasta multaa hyötykäyttöön.
Kiertokaaren seuraava infotilaisuus on Kellon kirjastossa 8.2. (klo 12–14), Ylikiimingin asukastuvalla 13.2. (klo 15–17) ja Yli-Iin kirjastossa 20.2. (klo 13–16). Huhtikuussa vuorossa ovat Ii ja Kuivaniemi.
Tietoa liittymisestä biojätteen erilliskeräykseen löytyy Kiertokaaren verkkosivuilta: kiertokaari.fi/voima tai asiakaspalvelusta arkisin p. 08 5584 0020. Sopimuksen voi tehdä verkossa lomakkeella tai puhelimitse. Huhtikuussa koteihin jaetaan kattava Kiertokaaren lajitteluopas 2024.