- PPG:n myyntipäällikkö Bjørn Holm esitteli Moonwalk-automaalinsekoitusjärjestelmää OSAOn kuntayhtymäjohtaja-rehtori Jarmo Paloniemelle.
Automaalausopetus siirtyi harppauksen uuteen aikaan OSAO Haukiputaalla, kun sinne saatiin uusi automaattinen automaalinsekoitusjärjestelmä. Moonwalk-automaalinsekoitusjärjestelmän lahjoitti OSAOlle pinnoitevalmistaja PPG.
Yhdysvaltalainen PPG on tehnyt viime vuosina yhteistyötä useiden oppilaitosten kanssa, koska se haluaa edistää nuorten hakeutumista automaalauksen ammatteihin. Nykyaikaisella maalinsekoitusjärjestelmällä ja siihen liittyvillä digitaalisilla työkaluilla ja järjestelmillä alan opiskelijat pääsevät hyödyntämään nykyaikaisia teknologioita.
Automaalausosastolla vietettiin pari viikkoa sitten juhlallista iltapäivää, kun uusi järjestelmä otettiin käyttöön Automaalauksen teknologiat ja tulevaisuus ‑tapahtumassa. Päivän ohjelmaan kuului nauhanleikkaus, puheita ja automaalauksen esittelyä.
Moonwalk-järjestelmä on suunniteltu nopeuttamaan ja tarkentamaan automaalaamon työskentelyä. Järjestelmällä skannataan autosta auton maalaamiseen tarvittava värisävy. Sen jälkeen järjestelmä annostelee ja sekoittaa oikean värisen maalin.
Automaalauslinjan kolmannen vuoden opiskelijat Luka Manninen ja Topias Päkkilä totesivat uuden sekoitusjärjestelmän olevan koululle hyvä asia.
– Uusi järjestelmä sekoittaa maalit ilman, että itse tarvitsee olla paikalla. Sekoittamisen sijasta voi sillä välin tehdä jotakin muuta, Manninen totesi.
– Vastaavia automaatteja on täälläkin jo työssäoppimispaikoissa, joten hyvä, että sitä voi opetella jo koululla, Päkkilä totesi.
Autoalan koulutuspäällikkö Sauli Turpeinen kertoi lahjoituksen olevan todella merkittävä asia OSAO Haukiputaalle.
– Lahjoituksen arvo on noin 60 000 euroa.
OSAOn automaalaamossa on aiemminkin ollut maalien sekoitusjärjestelmä, mutta se ei ollut Turpeisen mukaan tasoltaan läheskään yhtä nykyaikainen ja monipuolinen.
Nykyaikaiset järjestelmät oppilaitoksessa varmistavat osaamisen tulevilla työpaikoilla.
– Oulun alueen automaalamoissa ainakin kahdessa on käytössä juuri sama järjestelmä, ja muillekin on tulossa vastaavia.
Haukiputaalta valmistuu vuosittain 10–20 automaalaria työelämään.
– Meillä aloittaa vuosittain noin 25 opiskelijaa, joista 70–90 prosenttia valmistuu ammattiin. Juuri päättyneessä yhteishaussa ajoneuvoalalle oli enemmän ensisijaisia hakijoita kuin aloituspaikkoja, Turpeinen kertoo.
Opiskelijoille annettiin päivän aikana myös vinkkejä työelämään. Maaleja ja tarvikkeita vauriokorjauksen ammattilaisille maahantuovan ja markkinoivan Cora Refinishin toimitusjohtaja Tom Sandell kertoi vauriokorjauksen trendeistä. Niistä viisi tärkeintä on hänen mukaansa kannattavuus, työvoima, mitattavuus, ympäristö ja asiakaskokemus.
– Tärkein on työvoima. Jotta tulevaisuuden vauriokorjaamoissa olisi saatavilla hyvää työvoimaa, on meille yksi syy olla mukana kehittämässä alaa. Tulevaisuudessa pitää hallita myös uudet työkalut, kuten Moonwalk ja sen toiminnanohjausjärjestelmät.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.