Haukiputaan Aseman koululla juhlittiin lauantaina koko kylän voimin uuden koulurakennuksen tupaantuliaisia lämpimässä ja yhteisöllisessä tunnelmassa. Koulu sai viimein käyttöönsä pitkään kaivatut lisätilat ja Aseman kirjasto uudet puitteet.
Koulun uudisrakennuksessa on otettu käyttöön modernit ja monipuoliset tilat, jotka palvelevat koulun ja myös kyläyhteisön tarpeita. Uusi iso liikunta- ja juhlasali, ajanmukainen ruokala sekä uudet työ- ja opetustilat tuovat merkittävää parannusta arkeen.Uudet käsityöluokat sekä 3D-tulostimella varustettu Steam-tila edustavat kenties Pohjois-Suomen huipputasoa niin puitteiltaan kuin välineistöltäänkin.
Teknisen työn luokassa on nykyaikaiset laitteet metalli- ja puutöiden tekemiseen, ja tekstiilityön luokassa on uudet työtasot ja ompelukoneet. Juhlien aikana vierailla oli mahdollisuus tutustua oppilaiden esillä oleviin upeisiin töihin, jotka saivat ihailua osakseen.
Pelkät puitteet eivät tee koulusta erinomaista tai kylän sydäntä – ratkaisevaa ovat laadukas opetus, kodin ja koulun välinen tiivis yhteistyö sekä aktiivinen vuorovaikutus kyläläisten ja muiden toimijoiden, kuten Asemankylän kyläyhdistyksen, kanssa. Tämä ajatus nousi vahvasti esiin tupaantuliaisjuhlassa.
Rehtori Mika Kenttämaa esitti lämpimät kiitokset kaikille, jotka osallistuivat kouluhankkeen toteutumiseen – koulun väestä, suunnittelijoista ja rakentajista kaikkiin tukijoukkoihin asti. Haasteita matkan varrella aiheutti myös korona-aika.
– Olemme kiitollisia siitä, että Oulun kaupunki päätti panostaa Asemakylän koulun kehittämiseen, Kenttämaa totesi.
Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalveluiden pohjoisen alueen aluepäällikkö Marjut Kokko nosti esiin Aseman koulun esimerkillisyyden ja korosti, että kylällä on syytä olla ylpeä paitsi modernista koulusta myös rauhallisesta asuinympäristöstä.
– Tätä aluetta voi hyvällä syyllä kutsua lintukodoksi moniin muihin alueisiin verrattuna, Kokko totesi puheessaan.
Oulussa juhlitaan tänä vuonna myös 50-vuotiasta peruskoulua. Sivistys rakentaa Oulua, ja kaupungin peruspilareina ovat rohkeus, reiluus ja vastuullisuus. Juhlavuoden teemana on Kaikkien koulu, jossa moninaisuus nähdään voimavarana ja rikkautena, sanoi Kokko.
Muuttuva maailma ja digitalisaatio tuovat uusia haasteita niin koulujen kuin kotien kasvatustyöhön. Yhä suurempi osa lasten ajasta kuluu ruutujen äärellä, mikä vähentää liikuntaa, ulkoilua, kanssakäymistä ja unta. Tämä korostaa tarvetta rajojen asettamiselle ja tasapainon löytämiselle arjessa.
Oulun pohjoisella alueella ja Haukiputaallakin koulut kohtaavat toisenkin haasteen: oppilasmäärien vähenemisen. Asemakylän väestökehitykseen voi tuoda myönteistä virettä uuden asuinalueen kaavoittaminen lähitulevaisuudessa.
Aseman koulussa opiskelee reilut 200 oppilasta vuosiluokilla 1–6. Koulun toiminta jakautuu neljään erilliseen, osittain yhdistettyyn rakennukseen. Välituntipihalla on uudistettu urheilukenttä, keinuja, kiipeilytelineitä ja peliareena. Yksi vanhoista koulurakennuksista on purettu.
Tupaantuliaisjuhlaan oli kutsuttu mukaan myös koulun entistä henkilökuntaa ja yhteistyökumppaneita.
Kaarina Tilanto toimi opettajana Aseman koululla vuosina 1973–1991. Hän koki etenkin vanhan puukoulun omakseen.
– Aseman koulu oli minulle opettajanurani mieluisin, Tilanto kertoi. Vuosien varrella niin oppilaat kuin vanhemmatkin tulivat hyvin tutuiksi ja monet ystäviksikin.
Puitteet eivät ennen aikaan olleet aina parhaat mahdolliset. Käsitöitä tehtiin autotallissa ja toisinaan voimistelutuntia pidettiin höyläpenkkien lomassa.
Kaarina Tilanto muisteli hymyillen hauskaa tapausta, kun hän huomasi koululla olevan hiiriä ja nurkissa juustonpaloja. Eläinrakkaat oppilaat olivat ryhtyneet ruokkimaan hiiriä.
– Hiiret tietenkin häädettiin ja se tehtävä jäi talonmies Veikko Järvelälle hänen monien töidensä oheen.
Veikko Järvelä toimi talonmiehenä koululla yli kolme vuosikymmentä. Alkujaan edellytettiin, että talonmies asui koulun yhteydessä, Järvelä muisteli.
Sanna Rehu iloitsi muiden mukana Aseman koulun uusista hienoista tiloista. Hän oli jo Haukiputaan kunnan aikana kouluasioiden päätöksenteossa ja mukana myös haastattelemassa useita Aseman koululle valittuja rehtoreita.
Mika Kenttämaa vinkkasi, että uusissa tiloissa sijaitsevaa pienryhmätilaa voivat myös muut toimijat kuten kyläyhdistys varata kokouksille iltaisin.
Tupareissa mukana olleet Aino Rapala ja Kirsi Lyytinen Asemakylän kyläyhdistyksestä toivovat, että toimintaan saataisiin mukaan lisää aktiivista väkeä. Yhdistys tekee tiiviisti yhteistyötä koulun kanssa, mikä on tärkeää, sillä koululla ei ole tällä hetkellä enää omaa koti-koulutoimikuntaa.
– Olemme myös keränneet ideoita vanhemmilta ja kyläläisiltä mitä yhteistä toimintaa kylälle toivotaan.