Reumaliitto kutsui paikallisia yhteisöjä käynnistämään syksyn toimintakauden kotiseutukävelyllä osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä syyskuun ensimmäisellä viikolla. Haukiputaan Reumayhdistys vastasi kutsuun järjestämällä kotiseutukävelyn tutustumalla kotiseutumuseoon, kirkkoon, kirkkotarhaan ja vanhaan hautausmaahan torstai-iltana.
Vaikka kohteet ovat lähellä ja monille tuttuja, opastetulla kierroksella nähtiin ja kuultiin paljon uutta. Kulttuuriympäristöpäivän tarkoituksena on juurikin herättää huomaamaan oma arvokas arkiympäristö ja ‑maisema, joita kannattaa vaalia. Lähiympäristö tuo hyvinvointia ja katselemalla sitä uusin silmin voi saada lisää intoa myös omatoimiseen liikkumiseen.
Haukiputaan kirkkoa, sankarihautausmaata ja vanhaa hautausmaata esitteli seurakuntamestari Rauno Kinnunen. Vuonna 1762 valmistunutta Haukiputaan kirkkoa koristaa nelisenkymmentä mittaamattoman arvokasta Mikael Toppeliuksen maalausta, jotka ovat peräisin 1700-luvun lopulta. Jos maalaukset asetettaisiin peräjälkeen, niitä riittäisi 150 metrin matkalle. Sanotaan, että Toppeliuksen taidokkaimmat maalaukset löytyvät Haukiputaan kirkosta. Maalauksissa ilmenee barokin ja rokokoon aiheita, mutta myös kiinalaisen taiteen vaikutus. Kirkkomaalaukset etenevät sarjakuvamaisesti Raamatun tapahtumineen mukaan.
Taiteellisesti korkeatasoisimpana pidetään Simson ja jalopeura ‑maalausta ja eniten huomiota herättävimpänä isoa Viimeinen tuomio ‑seinämaalausta. Siinä oikealle puolelle on kuvattu ihmisiä, jotka joutuvat kadotukseen. Vasemmalla tunnelma on valoisampi, siinä ihmiset ja myös lapsihahmot kohoavat enkelten saattelemina kohti taivasta. Historia- ja perimätiedon mukaan Toppelius ikuisti kasvoihin myös paikallisia ihmisiä sekä maalasi kuvaan myös itsensä – vasemmalle valoisammalle puolelle.
Sankarihautausmaan muistomerkki ja kauniit kukkaistutukset herättivät ihastusta. Hautakivistä tutkailtiin tuttuja sukunimiä. Sankarihaudoissa lepää 168 sodissa vuosina 1941–44 kaatunutta haukiputaalaista ja muutamia sankarihautoja on myös uudella hautausmaalla. Huomiona oli, kuina nuoria miehiä menetti henkensä rintamalla. Meneillään oleva sota Ukrainassa on nostanut sotamuistot ja kauheudet pintaan.
Haukiputaan vanha hautausmaa kirkkoa vastapäätä on kulttuurihistoriallisesti arvokas alue keskellä kylää. Alunperin vainajia haudattiin kirkon lattian alle ja kirkkopihaan, mutta kun tarvittiin lisää tilaa, tehtiin lähelle hautausmaa, joka oli käytössä 200 vuotta vuoteen 1890 asti.
Hämmästystä herätti, että viimeisen sadan vuoden aikana vanhalle hautausmaalle haudattiin yli 8400 vainajaa. Vanha hautausmaa on avoinna tutustumista ja hiljentymistä varten ja siellä on edelleen pystyssä vanhoja hautaristejä ja ‑kiviä. Alueella on myös kaksi vanhaa valtavan isoa puuta, jotka on merkitty luonnonmuistomerkeiksi.
Kotiseutukävelyn osallistujat pitivät retkeä lähikohteisiin antoisana. Kierros päätettiin vielä yhteiseen kahvihetkeen läheisessä ravintola Navetassa, missä voitiin keskustella nähdystä ja koetusta.
Haukiputaan Reumayhdistys on perustettu vuonna 1991 ja mukana on edelleen perustajajäseniäkin. Puheenjohtajana toimii Hannele Salmi ja jäseniä on noin sata. Yhdistys toimii tuki- ja liikuntaelinsairaiden vertaistukiryhmänä. Tavoitteena on saada uusia jäseniä mukaan.
– Mukaan voi tulla yhdistyksemme toimintaan ja kannattajajäseneksi, vaikka ei sairastaisikaan reumaa, rohkaisee Salmi.
Yhdistyksen toiminta on virinnyt jälleen mukavasti korona-ajan jälkeen. Väki kokoontuu viikottain uimaan Jatuliin sekä tapaamisiin, joissa otetaan esille terveyteen ja hyvinvointiin liittyviä aiheita, jumpataan, askarrellaan, tehdään käsitöitä ja seurustellaan.
Perustajajäseniin kuuluva ja aktiivisesti mukana oleva Raili Korvala kertoi, että yhteinen toiminta on ollut todella mukavaa. Pari vuotta sitten paikkakunnalle muuttanut Seija Kusmin bongasi yhdistyksen ja on iloinen, että löytyi mukava ryhmä, jonka puitteissa voi osallistua ja tavata muita.
Lisää tietoa toiminnasta löytyy: haukiputaanreumayhdistys.reumaliitto.fi