Kerttu Annikki Anttila o.s. Vaskivuo syntyi 17.9. vuonna 1932 Toppilassa. Toppilassa vietettyä lapsuutta varjosti sota-aika, josta Annikki kertoi usein mustojaan. Mieleen ovat jääneet myös hänen tarinansa Toppilan kauniista rakennuksista, joita käytiin myös myöhemmin usein katsomassa. Vain muutama rakennuksista on enää jäljellä, yksi niistä on Villa Hannala.
Toppilaan liittyy myös muisto hänen veljestään Aatosta. Veli oli pelastanut Annikin hengen, kun hän oli hukkua tulvivaan ojaan.
Vaskivuon perhe muutti Haukiputaalle Annikin ollessa teini-ikäinen. Ilmari ja Josefiina Vaskivuo perustivat kaupan, jossa myös Annikki työskenteli. Olen kuullut tarinoita mieheni edesmenneen papan kertomana, kuinka nuoret pojat kävivät salaa ihastelemassa Haukiputaalle muuttanutta uutta kaunotarta, jota Haukiputaan Armi Kuuselaksikin kutsuttiin. Vanhoja kuvia katsellessa ei tarvitse tuota kertomusta ihmetellä.
Nuorena Annikki päätti lähteä serkkunsa innoittamana Ruotsiin töihin. Hän kuitenkin tuli takaisin kotiin äidin toiveesta. Oli hienoa, että hän rohkeni lähteä katsomaan elämää Suomen rajojen ulkopuolellekin ja sai sieltä hyviä kokemuksia elämäänsä varten. Ehkä sieltä syntyi myös innostus matkailuun.
Anttilan nuori mies, Vesa Tapani, kiinnitti myös huomionsa parikymppiseen kaunottareen. Tapani ja Annikki menivät naimisiin vuonna 1956 ja he saivat neljä tytärtä. Ennen nuorimmaisen Kirsin syntymää he muuttivat vähäksi aikaa Helsinkiin Tuovin, Aulin ja Teijan kanssa, mutta päättivät palata takaisin pohjoiseen. Myöhemmin Tapani työskenteli Haukiputaan ammattikoulun rehtorina ja Annikki Postissa.
Taide oli Annikin intohimo ja hän oli monipuolinen taiteilija. Hän tykkäsi lukea ja kirjoittaa ja osasi laulaa kauniisti. Hänen lauluaan on saatu kuulla monissa perheen ja suvun juhlissa. Ennen kaikkea hänellä oli taito käsissään. Annikki teki upeita maalauksia akvarelleilla ja pastelleilla, maalasi ikoneja, teki upeita lyijylasitöitä ja muita lasiteoksia, keramiikkaa ja jopa pieniä patsaita. Annikin käden jälki elää jälkeläisillä hänen teoksissaan.
Taiteen lisäksi myös matkailu oli Annikille tärkeä asia elämässä. He matkustelivat yhdessä Tapanin kanssa ja välillä reissuissa oli mukana lapsenlapsiakin. Annikki yhdisti myös taiteen matkailuun. Haukiputaan taideyhdistyksen perustajajäsenenä hän sai paljon aikaiseksi ja mahdollisti upeita reissuja Suomessa ja Euroopassa. Hänen ansiostaan moni sai nähdä ja kokea hienoja reissuja ja mieleenpainuvia kohteita. Myöhemmin hän perusti myös Taidesiskot-yhdistyksen, joka myös järjesti taidematkoja ja piti taidenäyttelyitä.
Arjen lisäksi Annikki nautti myös juhlista. Hän halusi juhlia merkkipäiviään ja esimerkiksi 70-vuotisjuhien teemana Koivuhaassa olivat hatut. Ei ihme, sillä yksi Annikin tavaramerkki olivat hatut. 80-vuotisjuhlat pidettiin Iin Huilingissa, jossa tyttäret pitivät Putous-aiheisen esityksen äidilleen. 90-vuotista elämää juhlittiin kahvipöydän ääressä viime syksynä Iissä Tuovin ja Jukan kodissa, missä me serkukset muistelimme millaisia muistoja meillä on mummusta ja papasta. Osa on matkustellut heidän kanssaan, osa veneillyt ja osa viettänyt kesän mummun herkkuruokien äärellä.
Annikki eli monipuolisen ja pitkän elämän. Viimeisinä vuosina näkövamma vaikeutti jokapäiväistä elämää, eikä hän voinut tehdä enää taidetta, lukea tai kirjoittaa. Ennen näkövammaa hän ehti onneksi nähdä ja kokea paljon. Ne muistot lohduttavat myös meitä omaisia.
Maija Kauppila
Kirjoittaja on Annikin lapsenlapsi.