Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä ja kaupunginjohtaja Seppo Määttä porinoivat Facebook-livessä tiistai-iltana. Keskustelussa avattiin aihetta “Nyt on Oulun aika”, mikä on myös kaupungin ensi vuoden talousarvioehdotuksen otsikko.
Virtuaalikeskustelua juonsi viestintäjohtaja Mikko Salmi. Keskustelua kanavalla seurasi enimmillään reilut parikymmentä katsojaa, jotka esittivät muutamia kysymyksiä ja kommentteja.
Vehkaperä ja Määttä näkevät Oulun kehityksen ja tulevaisuuden valoisana. Edessä on isoja investointeja, jotka lisäävät pohjoisen veto- ja pitovoimaa sekä oululaisten hyvinvointia. Merkittäviä hankkeita ovat monitoimiareena ja matkakeskus, mutta niiden toteuttaminen vie aikansa, johon pitää löytää malttia. Suunnittelu, kaavoitus ja yhteistyökuviot toimijoiden ja yritysten kanssa ottava aikansa, sanoi Vehkaperä. Myös Virpiniemen alueen kehittäminen kuuluu kärkihankkeisiin.
Odotukset ovat suuret myös Pohjoisen ohjelmasta, jonka maan hallitus on ottanut osaksi hallitusohjelmaa, mitä Seppo Määttä kuin Vehkaperäkin pitävät merkittävänä asiana. Oulun tavoitteena on olla Suomen yritysmyönteisin kaupunki ja kansainvälinen kasvukeskus.
Keskustelun teemaa “Nyt on Oulun aika” laajennettiin näkökulmaan, että Oulun aika on nyt ja jatkossakin. Kulttuuripääkaupunkivuodelta 2026 odotetaan myös paljon, eikä sekään ole vain yhden vuoden ohimenevä ponnistus, vaan jättää toivon mukaan pysyvän jäljen ja vaikutukset kulttuuri-ilmastonmuutoksena.
Oululaisten mentaliteettiin kuuluu olla kriittisiä, mutta silti ollaan varsin onnellisia. Ympärillä olevaa hyvää emme osaa aina arvostaa. Annetaan kuulua ja näkyä, mitä hyvää meillä on ympärillämme ja ollaan ylpeitä siitä, Vehkaperä ja Määttä kannustivat.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirtyminen kaupungilta hyvinvointialueelle tekee kunnan taloudesta ennustettavampaa, mutta toivon mukaan muutos ei johda säästöjen takia palveluiden kurjistumiseen. Kaupungin vastuulla on jatkossakin asukkaiden hyvinvoinnin edistäminen ja siinä kuviossa opetellaan tekemään yhteistyötä Pohteen kanssa.
Vehkaperä kertoi ymmärtävänsä Poteen säästötarpeet, mutta tarvitaan oikeudenmukaisuutta siinä, miten ne kohdistuvat kuntalaisiin eri puolilla aluetta.
Päätöksenteko- ja keskustelukulttuuria kaupungin johto pitää Oulussa hyvänä ja parantuneena. Aatteellisia eroja on, mutta isoissa kysymyksissä “on löydetty toisemme”. Tärkeää on kunnella toisia ja erilaisia mielipiteitä. Kritiikkiä sai valittamisen kulttuuri, mikä toki kuuluu demokratiaan, mutta esimerkiksi Heinäpään jalkapallostadionin kaatuminen valituksiin ei saa ymmärrystä. Valtuusto päätti yksimielisesti luoda edellytykset hankkeen toteuttamiselle.
Keskustelun aikana jätetyissä kommenteissa toivottiin muun muassa satsaamiseen merellisen Oulun kehittämiseen.