– Eteenpäin mennään, vaikka otsanahkaa rypistelemällä, toteaa Juha Ikonen, 65, optimistisesti. Viinanpiru on näytellyt isoa roolia hänen elämässään nuoruudesta asti.
Ikonen on kokenut omakohtaisesti ja kuullut myös muiden vastaavassa tilanteessa olevien kertomana, että alkoholisteja ei terveydenhuollossa kohdella samanarvoisesti kuin muita sairastuneita.
– Juoppous on sairaus kuin mikä muu tahansa sairaus. Jos alkoholisti ei itse kykene hakemaan apua ja peräämään perustuslaillisia oikeuksiaan päästä tutkimuksiin, hoitoon tai kuntoutukseen, hän jää oman onnensa nojaan. Näin ei pitäisi olla, sillä terveydenhuollon henkilöstö on auttamista varten.
– Samassa asemassa ovat monet vanhukset, joilla ei ole omaisia ajamassa asioita.
Haukiputaalaiset muistavat Juha “Juhakka” Ikosen saavutukset jalkapallo- ja jääkiekkokentiltä, ja laajemminkin hänet tunnetaan kauppa- ja myyntimiehenä turuilta ja toreilta. Vitsauksena elämässään hänellä on ollut kuningas alkoholi pian 40 vuoden ajan. Tilanteestaan hän haluaa kertoa avoimesti.
Ensimmäiset maistiaiset alkoholista hän otti jo 9‑vuotiaana. Perhe oli muuttanut Pudasjärveltä Harjavaltaan uusiin ympyröihin. Kiusaamistakin oli pohjoisesta muuttanutta poikaa kohtaan, mutta se ei ollut syy kouluajan kokeiluihin. Omista valinnoistaan hän ei syytä ketään. Kiusaamiselle hän teki itse stopin jo varhaisessa vaiheessa, ja sai olla rauhassa.
Porukat, joissa käytettiin alkoholia ja poltettiin tupakkaa, vetivät aina puoleensa. Niin tapahtui myös Haukiputaalle muuton jälkeen 70-luvun alussa.
– Silloin olisi pitänyt itsellä hälytyskellojen soida, kun nuorena juopottelu jatkui viikonloppuisin kolme päivää, ensiksi mentiin Osikselle, sitten Kellon Nuorisoseuralle ja sunnuntaina vielä Huttukylään, pohtii Ikonen.
– Jälkeenpäin olen ihmetellyt, kuinka pystyin urheilemaan täysillä ja käymään töissä alkoholinkäytöstä huolimatta.
Nuorena Ikonen oli pikaluistelussa SM-tasolla ja myös yleisurheili. Yksilölajien sijasta jalkapallo ja jääkiekko vetivät puoleensa kuitenkin enemmän, sillä joukkuelajit tarjosivat sosiaaliselle kaverille enemmän äksöniä.
Noin 17 vuotta sitten tuli totaalipysähdys, kun jalat menivät alta. Viina oli tuhonnut pikkuaivojen osan, joka lähettää hermoratoja pitkin käskyt jalkoihin. Kyseinen aivojen osa näkyy kuvissa mustana alueena, jossa aivosolut eivät voi uusiutua, toisin kuin aivoinfarktipotilaiden kohdalla uusiutumista ja kuntoutumista voi tapahtua. Kävely onnistuu enää pelkästään lihasvoiman avulla, ja pahimpina päivinä apuvälineeksi tarvitaan rollaattoria tai kävelykeppiä.
– Ilman urheilutaustaa en varmasti pääsisi enää liikkeelle olleenkaan.
Kävelykyvyn romahdusta seurasi syvä masennus. Tuli putoaminen korkealta, kun selvisi, että luistimia ja nappulakenkiä ei enää jalkoihin laiteta.
Parin vuoden matalapaineen jälkeen mies päätti ottaa itseään niskasta kiinni. Hän kävi läpi kaikki tarjolla olleet keinot alkoholista irti pääsemiseksi Minnesota-hoitoa lukuunottamatta. Seurasi raittiimpi elämänvaihe ja kaksi kolmen vuoden raitista jaksoa antabuksen avulla. Vaikka alkoholi ei jäänyt kokonaan pois, ajanjaksoa tähän päivään hän pitää kaikin puolin parempana, oikeana elämänä.
Yrittäjänä vuodesta 1986 toimineena Ikonen ryhtyi opiskelemaan lisää kaupanalaa. Syntyi Ihme intiaanin verkkokauppa ja tiet veivät kauppiaaksi ympäri Suomea messuille ja toreille.
– Markkinamyyjän työ on kovaa hommaa jos mikä, siihen ei kaikista ole.
Työkyvyttömyyseläkkeellä mies on ollut vuodesta 2006, mutta myyntihommia hän ei ole täysin jättänyt. Viime vuodet ovat oma tarinansa.
Länsi-Afrikkaan Ghanan Winnebaan Ikonen muutti pian viisi vuotta sitten. Hän oli tutustunut netin kautta afrikkalaiseen naiseen Idaan, joka oli aiemmin ollut Suomessa muutaman vuoden. Kun Ida ei voinut tulla Suomeen, hän pyysi Juhaa muuttamaan kotikaupunkiinsa. Näin tapahtui, ja pari avioitui myöhemmin sikäläisin menoin.
–Tunsin itseni siellä heti tervetulleeksi. Idan äiti tervehti sanomalla: Juha, tämä on nyt myös sinun kotisi!
Idan vanhemmat olivat perustaneet 40 vuotta sitten Winnebaan päiväkodin ja esikoulun, missä puoliso Ida työskentelee radiotoimittajan työn ohessa. Perhe on kaikin tavoin apuna lasten koulunkäynnin ja perheiden ruoka-avun järjestämisessä. Myös Juha-vävy lähti auttamistyöhön täysillä mukaan pyörittämään kummi- ja ruoka-aputoimintaa avustuksia keräämällä.
Tällä hetkellä Juha Ikonen on ollut Haukiputaalla keväästä lähtien. Hän palasi kauppaamaan toreille afrikanasuja ja kotitaloustuotteita kerätäkseen varoja ruoka-apuun ja päiväkodin katon ja keittiön kunnostamiseen, jotka ovat juhlavuoden suunnitelmissa. Äskettäin saapui Winnebaan Juhan toimittama avustuserä koulun tarpeistoon, joka sisälsi muun muassa lahjoituksena saadun pianon. Haukiputalla hän haluaa olla myös äidin täyttäessä 90 vuotta. Kesän aikana hän kulki monilla toreilla, mutta lopulta liikkuminen ja tavaroiden siirtely kävi liian vaikeaksi.
Kuntonsa hän kokee romahtaneen entisestään viimeisen kolmen kuukauden aikana. Menossa on parasta aikaa antabus-kuuri.
– Avun hakeminen ja oikeuksien perääminen lisätutkimuksiin, kuntoutukseen ja fysikaaliseen hoitoon jatkuu, kuten viimeiset 15 vuotta on tapahtunut.
Alkoholismista Ikonen on tullut siihen päätelmään, että viinanhimoon ei ole lääkettä. AA:kin opettaa, että kerran juoppo, aina juoppo. Himo on iskostunut aivoihin.
– Juoppoudesta eroon pääsemisessä ensimmäinen askel on, että sisäistää tilanteen ja tunnustaa rehellisesti tosiasiat itelleen – sama pätee kaikkien riippuvuuksien ja sairauksien kohdalla.
Tilastot kertovat alkoholin tappavan 3 000 ihmistä vuodessa.
– Määrä on tosiasiassa tuhansia suurempi. Omassa tuttavapiirissänikin menehtyi useita kymmeniä ihmisiä alkoholiin alle viisikymppisinä kymmenen vuoden aikana.
Tulevaisuutensa Juha Ikonen näkee sijoittuvan Ghanan Winnebaan, missä ympärillä on aina elämää ja melskettä, jota päiväkotilapset tuovat. Afrikkalaisen kodin ovet ovat aina avoinna kävijöille. Juhalla ja Idalla on myös omia kummilapsia. Yhteisöllisyys kukoistaa, toisia autetaan ja pidetään huolta, vaikka siihen ei olisi varaa.
– Lapset tervehtivät aina iloisesti huutamalla: Juva! Juva! Juva! Moikkaukset vaihdetaan korona-aikana hipaisemalla rystysiä vastakkain.
– Itsekin olen isosta perheestä lähtöisin, niin tykkään siitä menosta. Yksi asia on, johon en taida koskaan sopeutua, on sikäläinen kostea ja kuuma ilmasto, joka rasittaa paikallisiakin, saati pohjoisen valkoista miestä.