Kiiminkijoesta ei ole vuosikymmeniin saatu kunnon kalansaaliita. Hävinneet ovat lohikalat kuten myös ravut ja nahkiset. Tästä syystä ja halusta parantaa Kiiminkijoen kalataloudellista tilaa perustettiin Pentti Marttila-Tornion alullepanemana Kiiminkijoki ja suisto kuntoon ry, joka on nyt yhdessä Haukiputaan jakokunnan ja Kiiminkijoen kalatalousalueen kanssa käynnistänyt tällä viikolla kunnostushankkeen ensimmäisen vaiheen. Kohde sijaitsee Haukiputaan Alakoskella Pietinsaaren yläpuolella.
Tiistaina hankkeen toimijoita ja rannan asukkaita kokoontui paikalle kuulemaan hankkeesta.
– Tarkoituksena on tehdä Pietinsaaren yläpuoliseen osaan viidestä kymmeneen kutusoraikkoa ja seurata niiden vaikutusta kalakantaan, kertoi Haukiputaan jakokunnan puheenjohtaja Kari Kaleva.
Kutusoraikkoalueille katsotaan otolliset sijainnit ja työn etenemistä seurataan tarkasti. Tuloksia päästään arvioimaan kuitenkin vasta vuoden päästä. Lähtökohtana on, että soraikkojen tekemiseen pyritään käyttämään ensisijaisesti joen pohjassa olevaa soraa, jota seulotaan sopivaksi työhön tarkoitetulla kaivinkoneen kauhalla. Jokea ei ruopata eikä sieltä viedä maa-aineksia pois. Lisäsoran tarve selviää ensimmäisen kutusoraikon valmistelutyössä. Lisäsora tuotaisiin Ylikiimingistä.
Käytännön työt joella tekee Markku Paaso kaivinkoneella suunnitelmien ja asintuntijoiden ohjeistuksen mukaan. Työn viemää aikaa ei vielä osata tarkalleen sanoa, mutta kyse on ennemminkin päivistä kuin viikoista.
Suunnitelman kunnostuksesta on laatinut Timo Pohjamo EcoRiver Oy:stä. Vesitalousasiantuntijana toimiva ja työtä valvova Jukka Tuohino Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoi, että Pietinsaaren yläpuolisella alueella on tarvetta kutualueiden parantamiseen. Asiantuntijana kohteessa toimii myös alueella inventoinnin tehnyt Arto Hautala. Pietinsaaren alapuoliselle osalle ei ole kunnostukselle tarvetta.
Hankkeen toteutuksessa ovat tiiviisti mukana Kiiminkijoki ja suisto kuntoon ry:n ja jakokunnan edustajat. Myös rannan asukkaita lupautui olemaan tietolähteenä tarvittaessa.
Täysin varauksettomasti eivät kaikki Alakosken rannan asukkaat hankkeeseen suhtaudu, sillä huolena on maiseman muuttuminen. Myös virtaamien muuttumista pelätään, mikä voi tuoda ongelmia tulva-aikana. Kalakannan elpyminen ja joen tilan paraneminen nähdään tietenkin myönteisenä. Edellisen kerran Alakoskeen on kajottu vuonna 1985 kun vanhoja uittorakenteita purettiin ja koskea ennallistettiin. Suurin tulva ja sen aiheuttamat haitat koettiin 1987. Tulva nostatti jäälauttoja rannalle myös 2016.
Iiris Penttilä pelkää, että kun jokeen kajotaan, se vaikuttaa Myllyhaaran ja muiden haarojen virtaamiin ja vesimääriin. Hän toivoo, että nyt tehtäviä toimenpiteitä valvotaan tiukasti.
– Jos yksin olisin voinut päättää, niin näitä toimia ei tehtäisi lainkaan, sillä mielestäni Kiiminkijoen pitäisi saada virrata luonnonmukaisena, sanoi Penttilä.
Jukka Tuohinon, Arto Hautalan ja Kari Kaleva kertoivat ymmärtävänsä asukkaiden huolen. He vakuuttivat, että maisema ei muutu eikä virtaamiin tule muutoksia. Vastaavanlaisia hankkeita on tehty muualla ja kokemukset ovat hyviä. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kyseiselle kunnostusalueelle olisi tehty myös mittavampia kivikynnyksiä, mutta niistä luovuttiin alueen asukkaiden mielipiteitä ja toiveita kuunnellen.
Soraa laitetaan tarvittaessa rantaluiskaan siksi ajaksi, että kaivinkone pääsee turvallisesti veteen, ja paikka ennallistetaan tämän jälkeen. Jos niin halutaan, samassa yhteydessä voidaan parantaa Pietinsaaren yläpuolella olevaa entistä pyykkirantaa, jota käytetään nykyisin uimapaikkana.
Kunnostustöillä on toimijoiden mukaan tarkoitus maksimoida hyödyt ja minimoida haitat. Kivien siirtojakaan ei isommalti tarvitse tehdä.
Hankkeen suurimpana riskinä he näkevät, että tehdyt toimet ja soraikot huuhtoutuvat pois. Virtamaavaihtelut ovat joessa erittäin suuret ja tulvatilanne vaihtelee. Tuloksista tehdään vuoden päästä raportti ja se esitellään rahoittajalle ja asukkaille. Myöhemmin päätetään myös hankkeen mahdollisesta jatkosta.
Hyvät saaliit muisto vain
Kiiminkijokivarren asukkaat ovat vuosikymmenten aikana nähneet miten veden laatu ja kalakannat ovat huonontuneet. Suurimpana syynä nähdään 1950-luvulta lisääntyneet metsä- ja suo-ojitukset. Vesi on ruskeaa ja humuspitoista ja joenpohja liejuuntunutta.
Vielä 1960-luvulla Kiiminkijoen veteen saattoi keittää kahvit, muistelivat Juha Ojala ja Mikko Mettovaara. Runsaat lohisaaliit ja täynnä olevat rapumerrat ja nahkiaiaispyydykset ovat muisto vain. Rannalla muisteltiin, että rapuja oli niin sakeasti, että niitä noukittiin jopa käsin!
– Ei yhden yhtä nahkista tälle syksylle, huomautti Juha Ojala. Eikä ole rapujakaan juuri näkynyt, sillä ne eivät elä liejussa.
Aika näyttää, paraneeko veden laatu kun ojitukset ja turvetuotanto vähenevät, ja mitkä ovat ilmaston lämpenemisen vaikutukset niin veden laatuun kuin kalakantaan.
Huoli Kiiminkijoen tilasta on kuitenkin ollut tapetilla jo vuosikymmeniä. Monenlaisia toimiakin on tehty. Viimeksi Kiiminkijoen suistossa Haukiputaalla ruopattiin veneväylältä Oulun kaupungin hankkeena. Ongelmana on suiston madaltuminen ja rehevöityminen, ja vielä laajemmat toimet siellä nähtäisiin tarpeellisiksi.
Kyläläisten ja yhdistysten hankkeina on kunnostettu Siikaputaan vanha tulvauoma ja Vahtolanlahtea. Suunnitelmia on myös Santtusaaren suunnalle. Kalakantojen elvyttämiseksi kalastuskunnat tekevät merkittävää työtä istutuksin. Kiiminkijoki- ja suisto kuntoon ry ja Haukiputaan jakokunta ovat aktiivisesti mukana jokisuistoa koskevissa parantamishankkeissa.
Alakosken kunnostus
– Pietinsaaren yläpuolelle Kiiminkijoen Alakoskeen 5–10 soraikkoa etenkin lohikalojen kutupaikoiksi.
– Toimet kalakannan parantamiseksi
– Lähtökohtana: maisema ja virtaamat eivät muutu.
– Käytetään ensisijaisesti joen pohjan soraa, jota seulotaan karkeamman kiviaineksen esiin saamiseksi.
– Toteuttajina Kiiminkijoki ja suisto kuntoon ry ja Haukiputaan jakokunta.
– Hankesuunnitelma: Timo Pohjamo EcoRiver Oy.
– 18 000 e avustus Lapin ELY:ltä. Ohjaus ja valvonta Pohjois-Pohjanmaan ELY. Vesitalousasiantuntijana Jukka Tuohino (ELY). Asiantuntijakonsulttina Arto Hautala.
– Kohteen koneurakointi Markku Paaso/Kone Piltonen.