Lauantaipäivän kääntyessä iltapäiväksi täytti Lounas-kahvila Nyymannin vilkas puheensorina, ja jälleennäkemisen riemuakin oli ilmassa, kun Haukiputaan maa- ja kotitalousnaiset kokoontuivat juhlistamaan yhdistyksensä 90-vuotista olemassaoloa.
Paljon todettiin tuona aikana ehtineen tapahtua niin Haukiputaalla kuin laajemminkin maailmassa, mutta maa- ja kotitalousnaisten toiminnan aatteet ja arvot ovat ajankohtaisia edelleen, kuten tilaisuudessa juhlapuheen pitänyt Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mirja Vehkaperä puheessaan toi esiin. Vehkaperä on itsekin juhlivan yhdistyksen jäsen, kuten ovat jo hänen äitinsä ja isoäitinsäkin olleet.
– Vaikka jäsenet tulevat nykyisin aiempaa laajemmin erilaisista taustoista, on toimiminen maa- ja kotitalousnaisten joukossa silti siirtynyt usein sukupolvelta toiselle, kuten äidiltä tyttärelle, Vehkaperä mainitsi.
Yhdistyksen toiminnan hän totesi pitävän sisällään edelleen runsaasti samoja elementtejä kuin vuosikymmeniä sitten.
– Suuri osa toiminnasta on tavallista elämää, kuten ruoanlaittoa, käytetyn korjaamista tai kierrättämistä, sadon kasvattamista ja korjaamista sekä sen valmistamista syötäväksi. Myös levosta ja hyvinvoinnista huolehtiminen on tärkeää, ja erityisen merkittävä rooli on perinteiden säilyttämisellä. Toisaalta järjestömme nykyinen toiminta sisältää paljon myös yhteiskunnallisiin asioihin liittyviä tehtäviä esimerkiksi huoltovarmuuden, turvallisuuden ja moniosaamisen saroilla.
Lisäksi Vehkaperä toi esiin halunsa haastaa maa- ja kotitalousnaiset ottamaan jonkinlaista roolia Oulu 2026 Euroopan kulttuuripääkaupunki ‑aiheeseen.
– Siinä olisi tilaisuus tuoda maa- ja kotitalousnaisten toimintaa esiin vierailijoille nähtäväksi ja koettavaksi, ehkä jopa maistettavaksikin.
Oulun maa- ja kotitalousnaisten piirikeskuksen tervehdyksen juhlivalle yhdistykselle toi toiminnanjohtaja Heini Iinatti, ja Haukiputaan seurakunnan puolesta puheenvuoron piti vt kirkkoherra Outi Pohjanen, jonka omatkin juuret löytyvät maaseudulta.
– Naisten valtakunta on ollut kodeissa, missä naisvoima on kannatellut myös lasten ja miestenkin elämää. Olenkin ihmetellyt, kuinka naiset ovat kaiken työnsä keskeltä ehtineet mukaan järjestötoimintaan. Toisaalta he ovat varmasti tarvinneetkin osallistumista sellaiseen joukkoon, joka on jakanut samat arvot ja juuret sekä samanlaisen osan elämässä. Järjestäytyminen on ollut heille tietojen ja taitojen kehittämistä ja säilyttämistä, ja se yhdistyksen toimintaa kantaa vielä tänäkin päivänä.
Haukiputaan maa- ja kotitalousnaisten historiasta kertoili yhdistyksessä pitkään sihteerinä toiminut Eija Ollila, joka valittiin yhdistyksen johtokuntaan ensimmäisen kerran jo vuonna 1979. Ollila sekä kertasi yhdistyksen virallista historiaa että toi esiin omia muisteluksiaan useista eri tapahtumista, tilaisuuksista ja retkistä, joita vuosien varrella on ehtinyt hänenkin kohdalleen lukuisia osua.
Haukiputaan maatalousnaisten historia käynnistyi helmikuussa vuonna 1934 Parkumäen koululla pidetystä perustamiskokouksesta, jonka osanottajamäärä oli sekä mittava että innostunut. Yhdistyksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi vaittiin Maikki Korpisuo ja sihteeriksi Helvi Karjalainen.
Jo ensimmäisenä toimintavuonna yhdistys järjesti lypsykilpailut sekä kahden kuukauden mittaiset kutomakurssit. Toiminnan vakiintuessa monenlaisia tarpeellisia kursseja järjestettiin lisää, ja oppia saatiin ruoanlaiton ja leipomisen ohella esimerkiksi keritsemisen ja kehräämisen sekä saippuankeittämisen ja tallukoitten valmistamisen tiimoilta.
Tuloja saatiin järjestämällä arpajaisia ja päivällisiä sekä vuokraamalla kalustoa, jota hankituilla tuloilla sekä eri tahoilta haetuilla avustuksilla hankittiin. Kalustoon kuuluivat astiaston ja pellavankäsittelykoneiden ohella muun muassa marjanpuristuskone, juurikaspuristin ja perunajauhomylly sekä jopa navetanvalkaisuruisku.
Erityisen merkittävää työtä yhdistys teki sota-aikana, jolloin kaikki toiminta suunnattiin Talousseuran ohjeiden mukaisesti palvelemaan poikkeuksellista aikaa esimerkiksi siirtolaisväestöä avustamalla.
Maa- ja kotitalousnaisten toimintaan ovat kuuluneet aina myös retket ja vierailut sekä monenlaisten ruokailujen järjestäminen, joka etenkin nykyaikaa kohden tultaessa on toiminut yhdistykselle myös merkittävänä varainhankinnan kanavana.
– Viime vuosinakin toiminta on ollut vilkasta ja yhdistys hyvässä vireessä. Jäseniä on saatu lisää ja uudenlaista toimintaakin onnistuttu kehittelemään. Jopa Brysselissä pääsimme muutama vuosi sitten Mirja Vehkaperän kutsumina vierailemaan hänen toimiessaan Suomen edustajana Euroopan parlamentissa, Ollila mainitsi.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.