“Juu, justiinsa nuin se pittää pyörittää, varo sitä oksankohtaa, siittä se heleposti katkiaa” ‑noin opastettiin vihdan sidettä pyörittelevää Urho Pernua yli-iiläisen Heinosen talon pihassa, jonne talonväen lisäksi kokoontui Jokirannan palvelukeskuksen asukkaita avustajineen sekä kotihoidon piiriin kuuluvia ikäihmisiä.
Sivusta annetut ohjeet saivat Pernun tuhahtelemaan, sillä mies on aikoinaan valmistanut lukemattoman määrän vihtoja, joista on riittänyt myytäväksi asti. Taitoa siis hyppysissä yhä riittää.
Ajatuksen vihdantekotalkoista keksivät yli-iiläiset veljekset Timo ja Matti Heinonen, jotka totesivat lapsuudenkotinsa — missä Matin perhe nykyisinkin asuu — pihakoivun alkavan näyttää uhkaavia lahoamisen merkkejä.
– Katsottiin, että paras kaataa puu ennen kuin se jollain myrskyllä rysähtää rakennusten päälle, veljekset taustoittivat.
Kun puu vielä sattui olemaan rauduskoivu, heräsi ajatus vihtojen valmistamisesta. Idea jalostui melkein huomaamatta edelleen, kun Timo keksi ehdottaa palvelukodin asukkaiden sekä kotihoidon piirissä olevien ikäihmisten kutsumista paikalle vihtoja kokoamaan sekä kesäpäivästä nauttimaan. Iäkkäämmän väen piirissä kun vihtoja on vuosikymmenet itse tehty ja perinteinen vitsasidontakin taidettu.
– Ei sitä ennen käytetty nippusiteitä vihtoihin niin kuin nykyään, mutistiin mukanaolijoiden joukossa.
– Ei niin, kun ei niitä ollut, valotettiin toisista suista.
Miten ja milloin paras vihta
Heinosten pihassa koivunoksia koottiin, niputettiin ja sidottiin monella eri tyylillä. Yhteinen ajatus oli, etteivät vihdakset saa harittaa eri suuntiin, vaan niiden pitää mennä nätisti samaan suuntaan. Liian pitkiäkään oksat eivät saa olla tai vihtominen sattuu kipeästi ja oksat takertuvat ihoon.
Vihtojen tekoon on vuosien varrella talletettu erilaisia ohjeita, joita nykyisinkin löytyy sekä kirjallisista lähteistä että internetistä. Vihtojen parhaana tekoaikana pidetään aikaa juhannuksesta heinäkuun alkupuolelle. Myöhemmin valmistetuista vihdoista lehdet irtoavat helpommin.
Mistä hyvänsä ei oksia ja vitsaksia voi ottaa vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa.
Vihdat tavataan koota rauduskoivun oksista, sidontavitsaksi käy myös hieskoivu tai paju. Mikäli vihdasta haluaa voimakkaan tuoksuisen, voi sen sisään laittaa lisäksi muutaman hieskoivuisen oksan.
Lehtien ladontaankin löytyy erilaisia ohjeita. Vihta voidaan koota esimerkiksi siten, että oksat ladotaan päältäpäin lehtien nurja puoli ylöspäin. Kun puolet on ladottu, käännetään vihta ja ladotaan toinen puoli samalla tavoin. Kädensijan kohdalta revitään ylimääräiset lehdet ja oksat pois ennen sidontaa.
Siteen kieputus on perinteisen vihtan taitoa vaativin osa. Siteeksi valitusta vitsaksesta vuollaan oksat pois tarkoin ja raaputetaan kuori puukolla. Sitten kierretään latvasta alkaen tyvipäätä kohti pitäen samalla oksan tyvi tiukasti paikoillaan, vaikkapa jalan alla.
Siteen pää teroitetaan ja pujotetaan vihdan kädensijan läpi samalla lisää kierteitä pyörittäen, kiepautetaan muutaman kerran kädensijan ympäri ja kierretään solmuun kierrosten alta sekä kiristetään. Jäljelle jäänyt siteen terävä pää pujotetaan oksien sekaan sidoksen alle ja tasataan vihdan kädensijan oksat puukolla. Ja jos ei sidettä vitsaksesta synny, käytetään sitten vaikkapa niitä nippusiteitä.