Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Taimi Mahosenaho kävi Vepsänkyläläiset ry:n iltakahvivieraana Vepsän entisellä koululla. Paikalla oli mukavasti väkeä kuulemassa muun muassa luonnon niittyjen hoidosta ja puutarhoista luontoon leviävien vieraslajien torjunnasta. Tilaisuudessa esiteltiin Niittyheinä ja kissankello ‑kampanja, johon Vepsänkyläläiset aikoivat osallistua talkoilemalla niittyjen hoidossa kesän aikana.
Oulun Maa- ja kotitalousnaisten Niittyheinä ja kissankello ‑kampanja liittyy kulttuuriperinnön eurooppalaiseen teemavuoteen 2018. Kampanjan tavoitteena on herättää asukkaita ja yhteisöjä vaalimaan niittykulttuuria ja maaseutumaisemaa osana yhteistä kulttuuriperintöämme.
Vepsällä hyvin hoidettua maisemaa
Vepsällä maaseutumaisemaa on hoidettu muun muassa vesistönäkymän raivauksella. Vepsänkyläläiset ry:n puheenjohtaja Veli Koistinen kertoi, että Vepsänjärvi Kuntoon ry on hoitanut järveä hyvin tuloksellisesti ja koko Vepsän kylästä on tehty maisemahoitosuunnitelma. Taimi Mahosenaho kehui kyläläisten hyvin hoitamaa ja vaalittua maisemaa.
Tilaisuudessa katsottiin yhdessä Vepsän ilmakuvia, joista huomattiin, mistä mahdollisesti löytyisi luonnon niittyalueita. Mahosenaho kertoi, että useimmiten niittykasveja löytyy perinteisiltä avoimina pysyneiltä alueilta, joita on aiemmin laidunnettu tai niitetty, mutta ei ole muokattu tai lannoitettu.
Mahosenahon mukaan niittyjen niitto tulisi yleensä ajoittaa siten, että ei toivotut kasvilajit niitetään lehdellisinä ennen niiden siementämistä ja poistetaan samalla vihermassaa ja köyhdytetään kasvupaikkaa. Ei toivottuja lajeja niityillä ovat esimerkiksi vadelma, hallitsematon pajukko, kastikka, horsma, koiranputki ja rehevät heinäkasvit sekä vieraslajit kuten lupiini ja jättipalsami. Toivottuja ja hyviä niittylajeja ovat hennommat heinät kuten rölli ja nata sekä kukkivat niittykasvit kuten kellokasvit, päivänkakkara, pukinjuuri ja pikkulaukku. Toivotut lajit pyritään niittämään vasta siementämisen jälkeen.
– Yleensä hoidon alkuvaiheessa toimitaan ei toivottujen lajien ehdoilla, mutta huomioidaan kuitenkin myös, ettei häiritä lintujen pesintää eikä poikueita niitolla, Mahosenaho toteaa.
Myös muita kyliä ja yhteisöjä toivotaan ilmoittautumaan mukaan Niittyheinä ja kissankello ‑kampanjaan kesäkuun aikana. Ilmoittautua voi Taimi Mahosenaholle. Lisätietoja löytyy osoitteesta: http://www.proagriaoulu.fi/fi/niittyheina-ja-kissankello/
Vieraslajit kuriin
Toinen mielenkiintoinen ja keskustelua aiheuttanut iltakahvien aihe olivat vieraslajien torjunta.
– Vieraslajeiksi kutsutaan niitä eläimiä, kasveja ja muita eliöitä, jotka ovat levinneet luontaiselta levinneisyysalueeltaan uudelle alueelle ihmisen myötävaikutuksella ja ylittäneet luontaiset leviämisesteet, kuten mantereen, meren tai vuoriston.
– Haitallisten vieraslajien EU-luettelossa on 49 lajia, joista on määritelty olevan huomattavaa uhkaa tai vakavaa vahinkoa alkuperäislajeille, ekosysteemeille, viljelykasveille, metsätaloudelle tai muille elinkeinoille, Taimi kertoo.
Esimerkiksi perunarutto on vieraslaji, joka on maailmanlaajuisesti yksi tuhoisimmista perunan taudeista. Mahosenaho totesi, että hukkakaura on hankala vieraslaji, josta maanviljelijöiden pitää ilmoittaa ja sitä kysytään myös tukihakemuksissakin. Hukkakaura on hankala, koska jos esimerkiksi pui viljaa, niin se leviää. Mahosenaho vinkkaa, että hukkakauran erottaa parhaiten siitä, että se kasvaa muuta kauraa korkeammalla ja se on ohuempaa ja hapsumaisempaa.
Torjuttavia lajeja ovat muun muassa lupiini, jättipalsami ja jättiputki. Tilaisuudessa todettiin, että lajeja on näkynyt myös Ylikiimingissä ja osa lajeista on niin kauniita, minkä vuoksi niitä ei raskisi hävittää.
– Jättipalsami on erityisen haitallinen, koska se hävittää alleen muut kasvit ja leviää tehokkaasti siementämällä kosteikoissa ja rantametsissä joki- ja puronvarsia myöten. Sitä voi kitkeä vaikka paljain käsin ja tärkeintä on estää sen kukkiminen ja siementen kehittyminen, Mahosenaho painottaa ja jatkaa, että esimerkiksi jättipalsamin kasvatus, käyttö ja ympäristöön päästäminen on ollut kiellettyä viime syksystä lähtien EU:n vieraslajiasetukissa.
Tilaisuudessa moni kertoi ihastelevansa lupiineja. Taimi Mahosenaho totesi, että jos lupiinin leviämistä ei ole koko ajan vahtimassa, niin äkkiä laji valloittaa alueita. Mahosenaho kertoi, että lupiini on haitallinen vieraskasvi, koska se leviää tehokkaasti ja syrjäyttää muut niittykasvit tehokkaasti.
– Kukintovarret pitää katkaista ennen siementen kypsymistä, jotta estetään lupiinin leviäminen ja vähennetään maaperässä säilyvien siementen määrää. Uudet ja pienet kasvustot kaivetaan juurineen maasta. Se on työläs, mutta tehokas menetelmä, Taimi kertoo.
Taimi Mahosenaho muistutti, että jättiputki on vieraslaji, joka kannattaa hävittää välittömästi. Kasvijätteet pitää sulkea huolellisesti säkkeihin ja polttaa ne. Kitketty alue peitetään tiiviillä pressulla useaksi vuodeksi. Jättiputki lisääntyy tehokkaasti siemenistä, ja siemenet säilyvät maassa itävinä pitkään. Myös juurakko on hävitettävä vaikkapa katkaisemalla pistolapiolla 10 — 20 sentin syvyydestä. Taimi varoitti, että jättiputkea käsitellessä on syytä suojata itsensä, koska kasvi sisältää voimakasta kasvinestettä, joka aiheuttaa iholla palovamman kaltaisia hitaasti paranevia rakkuloita.
– Varsinkin lapsille jättiputkikasvusto on vaarallinen, sillä se näyttää viidakolta, joka houkuttaa lapsia leikkimään, Taimi varoittaa.
Vieraslajeista ja niiden torjunnasta löytyy lisätietoja osoitteesta: http://www.proagriaoulu.fi/fi/vieraslajitalkoot/
Mahosenaho muistuttaa, että varhainen havainnointi on tärkeää vieraslajien torjunnassa. Sivustolla Vieraslajit.fi on myös hyödyllistä tietoa vieraslajeista. Siellä voi myös ilmoittaa tekemistään vieraslajien havainnoista.
Iltakahvit perjantaisin
Vepsänkyläläiset ry on järjestänyt suosittuja iltakahveja jo kaksi vuotta joka perjantai-ilta. Iltakahvivieraina on ollut monen alan asiantuntijoina ja paljon mielenkiintoisia teemoja.
– Meidän alueella on nelisenkymmentä yksin asuvaa ihmistä. Mietimme, miten saisimme ihmiset näkemään toisiaan ja vaihtamaan kuulumisia. Siitä kehittyi iltakahvit, Vepsänkyläläiset ry:n puheenjohtaja Veli Koistinen kertoo ja toivottaa kaikki tervetulleiksi iltakahveille.
Vepsänkyläläisten iltakahveista ja tapahtumista löytyy tietoa Vepsän kyläyhdistyksen Facebook-sivulta.