Eva­kos­sa Lapin sodan aika­na Kar­hun tilal­la Rant­si­lan Sipolankylällä

Tapio Tenhu lukee Liisa Juumajärven muistelmia evakkotilalla Rantsilan Sipolankylässä. Vieressään Tapion isä Seppo Tenhu ja puoliso Sirpa Tenhu. Eeva Holma kuuntelee hartaana. Tässä ollaan vuonna 1937 rakennetulla pikkupuolella. Kuvat: Kari HolmaTapio Tenhu lukee Liisa Juumajärven muistelmia evakkotilalla Rantsilan Sipolankylässä. Vieressään Tapion isä Seppo Tenhu ja puoliso Sirpa Tenhu. Eeva Holma kuuntelee hartaana. Tässä ollaan vuonna 1937 rakennetulla pikkupuolella. Kuvat: Kari Holma

Lapin sota käy­tiin Suo­men ja Sak­san välil­lä 15.9.1944–27.4.1945, joten sodan lop­pu­mi­ses­ta tulee kulu­neek­si 80 vuot­ta. Syys­kuun kuu­den­te­na päi­vä­nä 1945 annet­tiin koko Lapin lää­niä ja Oulun lää­nin itäi­siä osia kos­ke­va koko sivii­li­väes­tön evakuointikäsky.

Suu­rin osa väes­tös­tä eva­kuoi­tiin Poh­jan­maal­le ja muu­al­le Suo­meen. Ruot­si otti vas­taan 56 500 pako­lais­ta Lapis­ta nopeas­ti perus­te­tuil­le pako­lais­lei­reil­le. Tosin Ruot­si vii­vyt­te­li eva­kuoin­tia pelä­tes­sään Neu­vos­to­lii­ton val­taa­van tyh­jen­ty­vän Lapin.

Yhteen­sä Lapin väes­tös­tä eva­kuoi­tiin 75 pro­sent­tia, 168 000 ihmis­tä. Lisäk­si tur­vaan oli kul­je­tet­ta­va myös kotie­läi­met ja kar­ja. Nau­to­ja eva­kuoi­tiin 22 000 pää­tä Ruot­siin ja 8 000 ete­läm­mäs Suomeen.

Myös Kuusa­mos­ta väki eva­kuoi­tiin. Sak­sa­lais­ten kolon­nat täyt­ti­vät poh­joi­seen vie­vät tiet, mikä osal­taan hidas­ti eva­kuoin­tia. Loka­kuun yhdek­sän­te­nä 20. vuo­ris­toar­mei­jan komen­ta­ja, ken­raa­lie­vers­ti Lot­har Ren­du­lic antoi käs­kyn pol­te­tun maan tak­tii­kas­ta. Tuhoa­mis­tak­tiik­ka oli perus­teel­lis­ta ja jär­jes­tel­mäl­lis­tä. Raken­nuk­set ja lii­ken­neyh­tey­det hävi­tet­tiin tai mii­noi­tet­tiin. Rova­nie­men kaup­pa­lan lisäk­si pie­nem­piä kyliä, kuten Kuusa­mo poltettiin.

Kir­kois­ta pol­tet­tiin Rova­nie­men, Enon­te­kiön, Kemi­jär­ven, Tur­to­lan ja Kuusa­mon kir­kot. Sal­lan ja Paa­na­jär­ven kir­kot oli pol­tet­tu aiem­min tal­vi­so­dan syt­tyes­sä suo­ma­lais­ten toi­mes­ta. Tosin jäl­keen­päin on tul­lut esil­le todis­tei­ta, että Kuusa­mon kir­kon oli­si­vat­kin polt­ta­neet venä­läi­set. Lapin lää­nis­sä tuhot­tiin kaik­ki­aan noin 14900 raken­nus­ta eli yli 40 pro­sent­tia koko lää­nin raken­nus­kan­nas­ta. Oulun lää­nis­sä pahi­ten kär­si Kuusa­mo, jon­ka raken­nus­kan­nas­ta hävi­tet­tiin noin 65 prosenttia.

Niin­pä myös kuusa­mo­lais­syn­tyi­sen Eeva Hol­man, o.s. Kyhä­län, per­he jou­tui jät­tä­mään kotin­sa. Ensim­mäi­sen ker­ran he oli­vat jou­tu­neet evak­koon tal­vi­so­dan syt­tyes­sä. Täl­löin he oli­vat eva­kos­sa Iis­sä Ella­lan kartanossa.

Lapin sodan aika­na evak­ko­pai­kak­si tuli Sipo­lan­ky­lä Rant­si­las­sa. Evak­ko­mat­kat, joi­ta jou­dut­tiin kul­ke­maan kar­jan kans­sa jal­kai­sin, oli­vat hyvin ras­kai­ta. Kyhä­län kar­jan kul­je­tuk­ses­ta vas­ta­si Eevan iso­sis­ko San­ni. Ouluun pääs­ty­ään oli­vat ken­gän poh­jat kulu­neet jo puhki.

Lap­si­kuol­lei­suus oli evak­koai­ka­na suur­ta. Iin Ella­las­sa­kin kuo­li yksi Kyhä­län lap­sis­ta, joka ehti elää vain rei­lut pari viik­koa. Rant­si­las­sa meneh­tyi samas­sa evak­ko­ta­los­sa majoit­tu­neen Kal­lun­gin per­heen lap­sis­ta yksi. Hän kuo­li hin­ku­ys­kään, johon myös Eeva sai­ras­tui. Talon emän­nän hyvän hoi­don ansios­ta Eeva pelas­tui. Lääk­kei­tä­hän ei tuol­loin ollut saatavilla.

Eeva, joka on syn­ty­nyt vuon­na 1943, oli evak­koon läh­ties­sä vajaa puo­len­tois­ta vuo­den van­ha. Kun hän pala­si toukokuussa1945 Kuusa­moon, oli hänen­kin koti­ta­lon­sa pol­tet­tu. Kaik­ki­aan tuhon omak­si oli jou­tu­nut noin 40 Kyhä­län raken­nus­ta. Vain vint­ti­kai­vo oli säi­ly­nyt. Hänen sisa­ren­sa, Lii­sa Juu­ma­jär­vi, on muis­tel­mis­saan kir­joit­ta­nut hyvin­kin tar­kas­ti evak­koa­jois­ta Lapin sodan aika­na Tepon tilal­la Rant­si­lan Sipo­lan­ky­läs­sä sekä myös evak­koa­jois­ta tal­vi­so­dan aika­na Iin Ella­las­sa. Niin­pä täl­tä poh­jal­ta Eeva päät­ti vie­rail­la Sipo­lan­ky­län evakkotalossa.

Eevan vie­rail­les­sa huh­ti­kuus­sa 2025 Rant­si­las­sa, sel­vi­si, että tilan alku­pe­räi­nen nimi onkin Kar­hu. Tila perus­tet­tiin 1790-luvul­la. Toden­nä­köi­ses­ti pai­kal­la on ollut sitä­kin ennen asu­tus­ta, kos­ka tari­naa tilas­ta löy­tyy iso­vi­han, 1700–1721, ajoil­ta. Sil­loi­set evak­ko­ta­lon emän­tä ja isän­tä, Nii­lo ja Vie­no Tep­po, muut­ti­vat tilal­le 1930-luvun lopul­la. Heil­le tila siir­tyi viral­li­ses­ti vuon­na 1946.

Tilan nykyi­set omis­ta­jat ovat Tapio ja Sir­pa Ten­hu. Heil­le enti­sen eva­kon tapaa­mi­nen oli mer­kit­tä­vä tapaus. Pai­kal­la muis­te­le­mas­sa oli myös Sep­po, Tapion isä. Vie­no Tep­po oli Tapio Ten­hun täti, joten tila on säi­ly­nyt suvun omistuksessa.

Tapio ja Sir­pa Ten­hu ovat kun­nos­ta­neet tilaa enti­seen tyy­liin. Vie­rai­lun alka­jai­sik­si luki Tapio Ten­hu otok­sen Lii­sa Juu­ma­jär­ven muis­tel­mis­ta. Tari­naa oli maus­tet­tu myös Lapin sodan tapah­tu­mil­la lähin­nä kuusa­mo­lai­ses­ta näkö­kul­mas­ta. Tun­nel­ma luku­het­kes­sä oli har­ras. Sep­po oli ehti­nyt jo 93 vuo­den ikään, joten hän oli tuo­hon aikaan ollut nuo­ri mie­hen alku. Kun muis­ti­kin pela­si hyvin, saa­tiin kuul­la evak­koa­joil­ta ja talon his­to­rias­ta täy­den­tä­vää tietoa.

Isän­tä­pa­ri joh­dat­ti vie­raat 1700-luvun lop­pu­puo­lel­la raken­net­tuun nik­ka­ri­tyy­li­sen pää­ra­ken­nuk­sen pirt­tiin, jota oli säi­ly­tet­ty ja kun­nos­tet­tu ajan tyy­liin sopi­vak­si. Pen­kit ja pöy­tä oli­vat säi­ly­neet enti­sil­tä ajoil­ta. Sali ja makuu­huo­neet hen­ki­vät myös 30–40-lukujen aikaa. Voi vain kuvi­tel­la, kuin­ka hyvin evak­ko­lai­sia on aikoi­naan koh­del­tu. Kai­kil­le riit­ti tilaa. Talos­sa­han oli majoi­tet­tu­na kol­me evak­ko­per­het­tä: Kyhä­lät, Kal­lun­git ja Moi­se­jef­fit. Talon emän­tä jär­jes­ti sun­nun­tai­sin juh­lia, jois­sa esiin­tyi­vät myös lähi­ta­loi­hin majoi­te­tut venä­läi­set van­git. Saa­tiin kuul­la ilois­ta lau­lua ja musiik­kia sekä ripaskatanssia.

Kotiin­pa­luu eva­kos­ta oli sit­ten ollut oma jär­kyt­tä­vä lukun­sa. Kuusa­mo oli pol­tet­tu. Vain savu­pii­put oli­vat pys­tys­sä. Muis­tel­mis­saan Lii­sa ker­too, kuin­ka leh­mät oli­vat sän­nän­neet juok­suun koti­tan­hu­vil­le saa­vut­taes­sa, mut­ta pysäh­ty­neet höl­mis­ty­nei­nä, kun navet­taa ei enää ollut­kaan. Eläi­mil­lä on näem­mä hyvä muis­ti. Niin ihmisilläkin.

Mut­ta sen ver­ran trau­maat­ti­set oli­vat kuusa­mo­lais­ten koke­muk­set evak­koa­jois­ta, ettei asiois­ta Eevan lap­suu­des­sa suu­res­ti puhut­tu. Syr­jä­ky­lien raken­nuk­sia oli jää­nyt polt­ta­mat­ta. Niin­pä Eevan­kin per­he sai majoit­tua Saa­pun­gin kyläs­sä ole­vaan Iha­na-ahon taloon. Lat­tial­la nukut­tiin useam­man per­heen kans­sa kyl­ki kyljessä.

Osa kuusa­mo­lai­sis­ta löy­si kotin­sa venä­läis­ten raken­ta­mis­ta kor­suis­ta. Venä­läi­set ovat­kin kehu­neet, että he ovat raken­ta­neet kuusa­mo­lai­sil­le kodit. Nopeas­ti kui­ten­kin val­mis­tui Eevan­kin uusi koti enti­sen pai­kal­le Kol­van­ki­jär­ven ran­nal­le. Eevan isä, tun­net­tu saar­na­mies, Tane­li Kyhä­lä, oli toi­men mies, joka oli jäl­leen­ra­ken­ta­mas­sa uut­ta Kuusa­moa mones­sa eri yhdis­tyk­ses­sä ja viras­tos­sa. Eeval­la onkin työn alla ”Tane­lin tari­na”, joka poh­jau­tuu osin Lii­san­kin muis­tel­miin. Puo­li­sot Eeva ja Kari Hol­ma piti­vät esi­tel­män aihees­ta 27.4. Kan­sal­li­se­na vete­raa­ni­päi­vä­nä Hau­ki­pu­taan seurakuntatalolla.

TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.