- Karhun tilan pihapiiriä 1930-luvun puolivälissä. Taustalla näkyy vanha navetta, 1928 rakennettu navetta ja harvinaislaatuinen tuulimylly. Tallin kattoa näkyy vanhan navetan takaa. Nikkarityylinen päärakennus on 1790-luvun lopulta ja pikkupuoli on rakennettu 1937. Se on tässä vielä rakenteilla. Todennäköisesti paikalla on ollut asutusta jo Isonvihan, 1700–1721, aikana.
- Oikealla Karhun tilan päärakennus ja vasemmalla ns, pikkupuoli Rantsilan Sipolankylässä. Nikkarityylinen päärakennus on 1790-luvun lopulta ja pikkupuoli on rakennettu 1937. Todennäköisesti paikalla on ollut asutusta jo Isonvihan, 1700–1721, aikana. Karhun tilan omisti 1800-luvun lopulle saakka Seppo Tenhun äidin sukuhaara. Seppo Tenhun äiti oli Briitta Tenhu, o.s. Karhu.
- Päärakennuksen pirtti on säilynyt entisellään. Penkit ja pöytä ovat vielä alkuperäisiä.
Lapin sota käytiin Suomen ja Saksan välillä 15.9.1944–27.4.1945, joten sodan loppumisesta tulee kuluneeksi 80 vuotta. Syyskuun kuudentena päivänä 1945 annettiin koko Lapin lääniä ja Oulun läänin itäisiä osia koskeva koko siviiliväestön evakuointikäsky.
Suurin osa väestöstä evakuoitiin Pohjanmaalle ja muualle Suomeen. Ruotsi otti vastaan 56 500 pakolaista Lapista nopeasti perustetuille pakolaisleireille. Tosin Ruotsi viivytteli evakuointia pelätessään Neuvostoliiton valtaavan tyhjentyvän Lapin.
Yhteensä Lapin väestöstä evakuoitiin 75 prosenttia, 168 000 ihmistä. Lisäksi turvaan oli kuljetettava myös kotieläimet ja karja. Nautoja evakuoitiin 22 000 päätä Ruotsiin ja 8 000 etelämmäs Suomeen.
Myös Kuusamosta väki evakuoitiin. Saksalaisten kolonnat täyttivät pohjoiseen vievät tiet, mikä osaltaan hidasti evakuointia. Lokakuun yhdeksäntenä 20. vuoristoarmeijan komentaja, kenraalieversti Lothar Rendulic antoi käskyn poltetun maan taktiikasta. Tuhoamistaktiikka oli perusteellista ja järjestelmällistä. Rakennukset ja liikenneyhteydet hävitettiin tai miinoitettiin. Rovaniemen kauppalan lisäksi pienempiä kyliä, kuten Kuusamo poltettiin.
Kirkoista poltettiin Rovaniemen, Enontekiön, Kemijärven, Turtolan ja Kuusamon kirkot. Sallan ja Paanajärven kirkot oli poltettu aiemmin talvisodan syttyessä suomalaisten toimesta. Tosin jälkeenpäin on tullut esille todisteita, että Kuusamon kirkon olisivatkin polttaneet venäläiset. Lapin läänissä tuhottiin kaikkiaan noin 14900 rakennusta eli yli 40 prosenttia koko läänin rakennuskannasta. Oulun läänissä pahiten kärsi Kuusamo, jonka rakennuskannasta hävitettiin noin 65 prosenttia.
Niinpä myös kuusamolaissyntyisen Eeva Holman, o.s. Kyhälän, perhe joutui jättämään kotinsa. Ensimmäisen kerran he olivat joutuneet evakkoon talvisodan syttyessä. Tällöin he olivat evakossa Iissä Ellalan kartanossa.
Lapin sodan aikana evakkopaikaksi tuli Sipolankylä Rantsilassa. Evakkomatkat, joita jouduttiin kulkemaan karjan kanssa jalkaisin, olivat hyvin raskaita. Kyhälän karjan kuljetuksesta vastasi Eevan isosisko Sanni. Ouluun päästyään olivat kengän pohjat kuluneet jo puhki.
Lapsikuolleisuus oli evakkoaikana suurta. Iin Ellalassakin kuoli yksi Kyhälän lapsista, joka ehti elää vain reilut pari viikkoa. Rantsilassa menehtyi samassa evakkotalossa majoittuneen Kallungin perheen lapsista yksi. Hän kuoli hinkuyskään, johon myös Eeva sairastui. Talon emännän hyvän hoidon ansiosta Eeva pelastui. Lääkkeitähän ei tuolloin ollut saatavilla.
Eeva, joka on syntynyt vuonna 1943, oli evakkoon lähtiessä vajaa puolentoista vuoden vanha. Kun hän palasi toukokuussa1945 Kuusamoon, oli hänenkin kotitalonsa poltettu. Kaikkiaan tuhon omaksi oli joutunut noin 40 Kyhälän rakennusta. Vain vinttikaivo oli säilynyt. Hänen sisarensa, Liisa Juumajärvi, on muistelmissaan kirjoittanut hyvinkin tarkasti evakkoajoista Lapin sodan aikana Tepon tilalla Rantsilan Sipolankylässä sekä myös evakkoajoista talvisodan aikana Iin Ellalassa. Niinpä tältä pohjalta Eeva päätti vierailla Sipolankylän evakkotalossa.
Eevan vieraillessa huhtikuussa 2025 Rantsilassa, selvisi, että tilan alkuperäinen nimi onkin Karhu. Tila perustettiin 1790-luvulla. Todennäköisesti paikalla on ollut sitäkin ennen asutusta, koska tarinaa tilasta löytyy isovihan, 1700–1721, ajoilta. Silloiset evakkotalon emäntä ja isäntä, Niilo ja Vieno Teppo, muuttivat tilalle 1930-luvun lopulla. Heille tila siirtyi virallisesti vuonna 1946.
Tilan nykyiset omistajat ovat Tapio ja Sirpa Tenhu. Heille entisen evakon tapaaminen oli merkittävä tapaus. Paikalla muistelemassa oli myös Seppo, Tapion isä. Vieno Teppo oli Tapio Tenhun täti, joten tila on säilynyt suvun omistuksessa.
Tapio ja Sirpa Tenhu ovat kunnostaneet tilaa entiseen tyyliin. Vierailun alkajaisiksi luki Tapio Tenhu otoksen Liisa Juumajärven muistelmista. Tarinaa oli maustettu myös Lapin sodan tapahtumilla lähinnä kuusamolaisesta näkökulmasta. Tunnelma lukuhetkessä oli harras. Seppo oli ehtinyt jo 93 vuoden ikään, joten hän oli tuohon aikaan ollut nuori miehen alku. Kun muistikin pelasi hyvin, saatiin kuulla evakkoajoilta ja talon historiasta täydentävää tietoa.
Isäntäpari johdatti vieraat 1700-luvun loppupuolella rakennettuun nikkarityylisen päärakennuksen pirttiin, jota oli säilytetty ja kunnostettu ajan tyyliin sopivaksi. Penkit ja pöytä olivat säilyneet entisiltä ajoilta. Sali ja makuuhuoneet henkivät myös 30–40-lukujen aikaa. Voi vain kuvitella, kuinka hyvin evakkolaisia on aikoinaan kohdeltu. Kaikille riitti tilaa. Talossahan oli majoitettuna kolme evakkoperhettä: Kyhälät, Kallungit ja Moisejeffit. Talon emäntä järjesti sunnuntaisin juhlia, joissa esiintyivät myös lähitaloihin majoitetut venäläiset vangit. Saatiin kuulla iloista laulua ja musiikkia sekä ripaskatanssia.
Kotiinpaluu evakosta oli sitten ollut oma järkyttävä lukunsa. Kuusamo oli poltettu. Vain savupiiput olivat pystyssä. Muistelmissaan Liisa kertoo, kuinka lehmät olivat sännänneet juoksuun kotitanhuville saavuttaessa, mutta pysähtyneet hölmistyneinä, kun navettaa ei enää ollutkaan. Eläimillä on näemmä hyvä muisti. Niin ihmisilläkin.
Mutta sen verran traumaattiset olivat kuusamolaisten kokemukset evakkoajoista, ettei asioista Eevan lapsuudessa suuresti puhuttu. Syrjäkylien rakennuksia oli jäänyt polttamatta. Niinpä Eevankin perhe sai majoittua Saapungin kylässä olevaan Ihana-ahon taloon. Lattialla nukuttiin useamman perheen kanssa kylki kyljessä.
Osa kuusamolaisista löysi kotinsa venäläisten rakentamista korsuista. Venäläiset ovatkin kehuneet, että he ovat rakentaneet kuusamolaisille kodit. Nopeasti kuitenkin valmistui Eevankin uusi koti entisen paikalle Kolvankijärven rannalle. Eevan isä, tunnettu saarnamies, Taneli Kyhälä, oli toimen mies, joka oli jälleenrakentamassa uutta Kuusamoa monessa eri yhdistyksessä ja virastossa. Eevalla onkin työn alla ”Tanelin tarina”, joka pohjautuu osin Liisankin muistelmiin. Puolisot Eeva ja Kari Holma pitivät esitelmän aiheesta 27.4. Kansallisena veteraanipäivänä Haukiputaan seurakuntatalolla.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.