- Aili-Marja Alaraasakka käsissään väljää mallia edustava marttapuku. Asun kuosi on säilynyt samana halki vuosikymmenten, mutta mallit ovat seurailleet esimerkiksi tyköistuvuuden suhteen kulloisenkin ajan tyylejä. Huivien värit sekä esiliinojen kuosit ovat vuosien mittaan vaihdelleet enemmän.
- Muistelutilaisuuteen oli tuotu runsaasti yhdistyksen historiasta kertovaa materiaalia, kuten valokuvia ja lehtileikkeitä. Esimerkiksi oheisen kunniakirjan saaja Iida Puitti oli Aili-Marja Alaraasakan mummon äiti. Marttailu on kylällä siis myös periytynyt sukupolvelta toiselle.
Vuoden 1925 maaliskuussa kokoontui joukko Iin aseman seudulla asuvia naisia Ylirannalle Kurttilan taloon opettaja Anni Tolosen (myöhemmin Veijola) kutsumina perustamaan kylälle omaa marttayhdistystä. Perustajajäseniä kirjattiin 23 henkeä, ja saman vuoden loppuun mennessä jäsenmäärä oli noussut jo neljäänkymmeneen.
Perustamiskokouksen puheenjohtajaksi nimeämä Anni Veijola toimi tehtävässä kolmekymmentä vuotta aina vuoteen 1955 saakka. Hänen jälkeensä puheenjohtajaksi nimettiin Edit Veijola, joka hoiti pestiä kuudentoista vuoden ajan, ja myöhemminkin ovat monet yhdistyksen puheenjohtajista olleet toimessaan varsin pitkäaikaisia. Edit Veijolan jälkeen tehtävän sai hoitaakseen Aila Pakanen, sitten Ellen Kaleva, joka hoiti pestiä kahteen eri otteeseen.
1980-luvulta lähtien puheenjohtajina ovat lisäksi ehtineet toimia Martta Pernu, Aila Kärkkäinen, Helli Paaso, Pirjo Paaso, Päivi Leskelä ja Inkeri Tiri sekä nykyinen puheenjohtaja Anna Turtinen.
Alkujaan yhdistyksen nimeksi päätettiin Iin Ylirannan marttayhdistys. Vuonna 1966 nimi muutettiin paremmin koko kylää kuvaavaksi Iin Asemanseudun Martoiksi, ja vuodesta 2007 on käytössä ollut nykyinen Iin Aseman Martat ry.
Iin marttayhdistyksistä Aseman Martat on vanhin, ja sataan vuoteen on ehtinyt sisältyä marttailua laidasta laitaan. Alkuvuosina isoa roolia toiminnassa esittivät kylän naisväelle pidetyt kurssit, joiden kautta perehdyttiin monenlaisiin arkisiin toimiin muun muassa ruoanlaiton, säilönnän, käsitöiden ja puutarhanhoidon parissa.
– Toiminnan ytimessä on aina ollut kodissa ja kodin lähellä toimiminen, kuten kotitalousneuvonta, ajassa mukana pysyen mutta myös perinteitä kunnioittaen, tiivistivät Aseman marttojen nykyiset jäsenet satavuotisen toiminnan kunniaksi järjestetyssä muisteluillassa.
Muistelutilaisuus kokosi sekä pitkäaikaisia marttoja että vastakkoin yhdistykseen liittyneitä jäseniä keskustelemaan niin yhdistyksen menneisyydestä kuin nykyisyydestä ja tulevaisuudestakin. Paikalla olleista pisimmän taipaleen marttana kokeneen Helli Paason muistoja kuunneltiin hämmästyksen ja ihastuksen tuntein, niin paljon on 1960-luvun alkupuolelta asti marttoihin kuuluneen Paason mieleen ehtinyt tapahtumia, retkiä, vierailuja ja kokoontumisia jäädä myyjäisistä ja muusta varainhankinnasta puhumattakaan.
Pelkkää auringonpaistetta ei yhdistyksen satavuotias historia tietysti sisällä, onhan siihen mahtunut muun muassa sotien aika, jolloin yhdistyksenkin toiminta oli pysähdyksissä, sekä muita koko maatamme koskeneita vaikeuksia. Niistä huolimatta on Aseman Marttojen historia uhannut kokonaan katketa vain kerran, nimittäin 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen lopulla, jolloin yhdistyksen jäsenmäärä putosi alle kymmeneen.
– Silloin harkittiin ihan vakavissaan koko yhdistyksen lakkauttamista. Koetettiin keksiä, miten saataisiin toiminta vielä elpymään, ja niinhän siinä kävi, että rupesin ihan ovelta ovelle täällä kylällä kyselemään, eikö löytyisi jäseniä mukaan. Ja löytyihän niitä, kun kotoa asti haettiin, kertaili Helli Paaso menneitä.
Varsin moni nykyisistä hieman yli kahdestakymmenestä martasta tunnustikin lähteneensä yhdistykseen mukaan juuri Paason innostamana. Nykyisellään satavuotisiaan juhliva yhdistys on toiminnassaan erittäin aktiivinen. Juhlavuottakaan ei ole tarkoitus hienoin juhlin viettää, vaan aivan tavallisen aktiivimarttailun parissa. Muisteluiltaa sentään juhlistettiin täytekakkukahveilla, ja tilaisuus avattiin vuodelta 1927 peräisin olevan vanhan marttalaulun sävelin sekä vastaavasti päätettiin uuteen marttalauluun, joka on julkistettu viime vuonna Marttaliiton 125-vuotisjuhlassa.
Laulujen väliin mahtui Pirjo Sassin kokoaman yhdistyksen historiikin läpikäyntiä sekä runsaasti jäsenten omia muistoja. Lopuksi kurkistettiin tuleviinkin sekä tiedusteltiin tuoreimpien illassa mukana olleiden jäsenten toiveita toimintaa kohtaan.
Nykyisistä martoista varsin moni kertoi myös arvostavansa korkealle yhdistyksen yhteisöllisyyden sekä toiminnan mukanaan tuomat ystävyyssuhteet.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.