- Oulun kaupunginjohtaja Ari Alatossava pitää hyvänä, että asioista keskustellaan ennen päätöksentekoa. Itse hän tekee päätöksensä selvitettyään asian perusteellisesti.
Kolmisen vuotta sitten Ari Alatossava vaihtoi Iin kunnanjohtajan pestin Oulun kaupungin konsernijohtajan virkaan. Siitä matka jatkui sijaistamisen kautta kaupunginjohtajan virkaan. Vaikka kuntaorganisaatio ja sen johtaminen oli tuttua, on edessä ollut paljon uuttakin.
– Päivät ovat vauhdikkaita ja omistautunut täytyy olla, että tehtävän pystyy hoitamaan. Kyse on kuitenkin ammatinvalinnasta, itse olen tähän hakenut. Olen työstä myös tykännyt, tällä paikalla näkee paljon ja on monenlaisen tiedon päällä, Alatossava sanoo.
Oulun johtamisessa on Iitä isompi näkyvyys, julkisuus ja mielipidevaikuttajuus.
– Kaupunginjohtajahan on oikeastaan instituutti. Sanomisiani, tekemisiäni ja kirjoittamisiani seulotaan tavallista tiheämmällä kammalla. Pitää osata orientoitua siihen, että edustaa paitsi itseään, myös tätä yhteisöä. Kaupunginjohtajuutta ei voi riisua pois ja olla joku toinen henkilö.
Alatossavan tekemisiä ja puhumisia on vatvottu muun muassa netin keskustelupalstoilla kaupungin henkilöstöön liittyvissä asioissa. Häntä on sekä arvosteltu että kehuttu esimerkiksi viestintäjohtajan irtisanoutumisesta ja palvelusuhdepäällikön irtisanomisesta.
– En hyväksy asioiden lakaisemista piiloon. Kaikilla on samat pelisäännöt, olit asemaltasi mikä olitkaan. Jokaisella on jokin tehtävä ja määritelmä siitä, mitä työnantaja sinulta haluaa, Alatossava muistuttaa.
Julkisuudesta saattaa saada kuvan, että uusi kaupunginjohtaja sai alaisekseen riitelevän ja tyytymättömän työntekijäjoukon. Alkuvuodesta julkistettu Kunta10-työhyvinvointikysely kertoo kuitenkin toista.
– Kaupungin 7000 työntekijästä kyselyyn vastasi 75 prosenttia. Heistä peräti 81,4 prosenttia suosittelisi kaupunkia työnantajana ystävilleen. Luku on todella, todella korkea ja kertoo siitä, että Oulun kaupunki koetaan hyväksi, luotettavaksi ja turvalliseksi työnantajaksi. Julkaisimme siitäkin tiedotteen, mutta ei se tiedotusvälineitä kiinnostanut.
Alatossava pitää hyvänä, että asioista keskustellaan laajasti ennen kuin ne päätyvät poliitikkojen päätettäväksi. Hän kuitenkin toteaa päätöksenteon olevan nykyisin hieman aiempaa kompleksisempaa. Siihen vaikuttaa muun muassa tiedon pirstaloituminen.
– Ennen kaikki katsoivat iltauutiset, joiden anti oli kaikkien yhteinen mielipide. Nyt uutisointi on hyvin moniäänistä, kukin media uutisoi omalle ryhmälleen ja vain mielenkiintoisimmat asiat leviävät kaikkialle.
Kaupungin tehtäviin kuuluu kertoa, mitä on päätetty. Se, miten päätökseen suhtaudutaan, ei ole kaupungin käsissä. Toisinaan niin mediassa kuin kaupunkilaistenkin keskuudessa sekoittuvat valmistelussa olevat asiat ja päätökset. Siitä esimerkkinä Alatossava toteaa viime viikkoina paljon puhutun asemanseudun kehittämisen.
– Konsernijaosto on todennut, miten siinä voidaan edetä. Valtuusto tekee asiasta periaatepäätöksen toukokuussa, minkä jälkeen sitä vasta voidaan viedä eteenpäin.
Kritiikki on Alatossavalle tervetullutta, etenkin jos se on perusteltua. Myös asioiden ympärillä käytävä “kohina” kuuluu asiaan. Nettikeskustelut eivät kuitenkaan vaikuta Alatossavan tekemisiin, eikä hän edes lue niitä.
– Teen päätökseni selvitettyäni asian ja sen taustat ja pysyn omien päätösteni takana. Tässä tehtävässä pitää pystyä vastaamaan ulkoapäin tulevaan paineeseen ja seisomaan omien päätösten takana. Johtajalla pitää olla punainen lanka siitä, mitä tarkoitusta varten täällä ollaan.
Itselleen ja työyhteisölleen Alatossava korostaa toisinaan, että kuntalaiset maksavat heidän palkkansa.
– Olemme täällä kuntalaisia varten. Heillä on paljon asioita, joista osa kuuluu kaupungille, osa ei. Meidän tehtävämme on tehdä työmme parhaalla mahdollisella tavalla ja parantaa siellä missä ei olla onnistuttu.
Oulun kaupunginjohtajana Alatossava on päässyt entistä isompiin ympyröihin. Maan viidenneksi suurimman kaupungin vaikutusvalta on suuri.
– Lainsäätäjät pyytävät usein Oululta lausuntoja. Vaikuttamisen painoarvo on isossa kaupungissa paljon suurempi. Meillä on myös kerran kuukaudessa kuuden suurimman kaupungin johtajien ja pormestareiden kokous, jossa käymme läpi merkittäviä valtakunnallisia asioita. Mielenkiinto Oulua kohtaan on tosi isoa ja täällä käy todella paljon vieraita sekä Suomesta että ulkomailta.
Iin kunnan johtamisen mukavuuksiin kuului pieni yhteisö, jossa yhteisen vision muodostaminen oli helpompaa.
– Toisaalta pienessä kunnassa on paljon hyviä ideoita, mutta ei välttämättä voimaa toteuttaa niitä. Oulun kokoisessa kaupungissa on resursseja ja todella paljon osaavia ihmisiä eri sektoreilla.
Iissä Alatossava tunnettiin helposti lähestyvänä johtajana, joka kuunteli kuntalaisten huolia heitä kylillä kohdatessaan. Oulun kadulla kulkiessaan hän ei ole aivan yhtä tunnettu, mutta hihasta nykijöitä riittää sielläkin. Tuntumaa oululaisten arkeen ja huoliin Alatossava saa myös vierailuilla yhdistysten, säätiöiden ja yritysten luona. Kaupunginjohtajalle tuleekin valtava määrä kutsuja erilaisiin tapahtumiin. Hän ottaa kutsun vastaan kalenterin niin salliessa.
Alatossava on ollut oululainen vuodesta 1988 lähtien. Kymmenkunta vuotta sitten Alatossavat ostivat Iin Haminasta vanhan talon, jonka he ovat remontoineet kodikseen. Kirjat ovat edelleen Oulussa, mutta asuinpaikka Iissä. Vapaa-aikana Alatossava pyrkii sisätyön vastapainona olemaan ulkona. Viime keväänä hän aloitti lenkkeilyn, jota voi harrastaa myös matkoilla ja liukkailla keleillä sisällä. Uusia harrastuksia ovat myös golf ja kielten opiskelu.
– Minut houkuteltiin pelaamaan golfia ja kävinkin viime kesänä useita kertoja Virpiniemessä. Sitä tulee tehtyä varmasti tulevanakin kesänä. Kieliä opiskelen puhelimesta, koska sillä opiskelu onnistuu vaikkapa lentokentällä odotellessa. Ensin opiskelin ruotsia ja nyt japania, koska minulla on kesäkuussa työmatka sinne. On kohteliasta osata sanoa jotain.
Lukeminen on yksi Alatossavan mieluisista harrastuksista. Hänen lempikirjoihinsa kuuluvat Nalle Puh ja ongelmanratkaisun taito sekä Nalle Puh ja johtamisen taito. Nykyisin muulle kuin työhön liittyvälle kirjallisuudelle ei aika tahdo kuitenkaan riittää. Kaupunginjohtajan pestin alettua on myös purjeveneily jäänyt muutamaan harvaan kertaan.
Itsensä henkinen kehittäminen pitää Alatossavan mielen virkeänä. Se ja hyvä fyysinen kunto ovat edellytykset vaativassa työssä jaksamiselle. Illalla hampaita harjatessaan Alatossava saattaa pohdiskella Oulun kaupungin imagoa tai vetovoimaisuutta, mutta yöunia kaupunki ei häiritse.
– Minulla on aina ollut kyky jättää työasiat taakse päivän päätteeksi. Toki mietiskelen asioita, mutta en koe sitä rasittavana.
60-vuotispäiväänsä Ari Alatossava juhlistaa viikonloppuna sukulaistensa ja tuttaviensa kanssa sekä tiistaina kaupungintalolla henkilöstölle ja kutsuvieraille järjestetyissä tilaisuuksissa.
Ari Alatossava
• Syntynyt 14.4.1965 Liperissä, asunut lapsuutensa ja nuoruutensa Kuusamossa.
• Filosofian maisteri.
• Toimitusjohtajana muun muassa Iin Micropoliksessa ja Iilaakso Oy:ssä.
• Iin kunnanjohtaja 2015–2022.
• Oulun kaupungin konsernijohtajaksi 2022.
• Oulun kaupunginjohtajan sijaisuuksia 2022–2024, kaupunginjohtajan virkaan huhtikuussa 2024.
• Perheessä vaimo ja kolme aikuista lasta.
• Harrastukset: lenkkeily, golf, kielten opiskelu.
• Vuoden 2023 iiläinen.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.