Terveydenhuollon perustana tulee olla sairauksien ennaltaehkäisy. Siksi sosiaali- ja terveyspalveluiden painopistettä on siirrettävä ennaltaehkäiseviin ja perustason palveluihin. Nopealla hoitoon pääsyllä ehkäisemme sairauksien pahenemisen ja vähennämme kalliimpien palveluiden tarvetta. Tässä pystymme samalla säästämään niukkoja euroja.
Pikainen hoitoon pääsy perusterveydenhuollossa on myös avain vaikuttaviin mielenterveyspalveluihin. Oikea-aikaiset palvelut vahvistavat hyvinvointia. Sosiaalipalvelujen ja mielenterveyspalvelujen resursseja on vahvennettava yhtä lailla.
Ikäihmisille on taattava turvallinen vanhuus. Siksi on huolehdittava, että ikäihmisille on tarjolla tarpeisiin vastaavia palveluita tai hoivapaikka silloin, kun hän sitä tarvitsee. Ikäihmisten kuntoutukseen, yhteisölliseen asumiseen sekä kotiin vietäviin ja toimintakykyä turvaaviin palveluihin on panostettava. Yhteisöllisen asumisen lisääminen ei saa alentaa hoivan tasoa, vaan sen on parannettava elämänlaatua. Ikäihmisten palveluissa on kyettävä vastaamaan yksilöllisiin tarpeisiin, joiden avulla tuetaan hyvinvointia.
Yhteistyötä tarvitaan, sillä meidän on tehtävä uudistuksia. Ne on tehtävä inhimillisesti ja yhdenvertaisin periaattein asukkaita ja henkilöstöä kuunnellen. Tärkeintä on, että asukkaat pääsevät palveluiden piiriin ajoissa ja hoito on laadukasta
Suomalaisten luottamus terveydenhuoltoon, erityisesti hoitoon pääsyyn, on heikentynyt. Hyvinvointialueelle on saatava lisää päätäntävaltaa ja enemmän aikaa sopeutustoimille. Näissä vaaleissa äänestämällä voi saada aikaan muutoksen. Hyvinvointiyhteiskunnan mittari on se, miten huolehdimme heikommistamme ja vähävaraisistamme. Näissä vaaleissa voidaan muuttaa suuntaa, se on tahdon asia.
Pasi Laukka, FM, yhteisötoiminnan päällikkö, aluevaaliehdokas (sd.), Oulu