Jak­ku­ky­lä­läis­ten voi­maa tar­vi­taan taas

Jakkukylässä pohdittiin keinoja, miten kylälle saadaan lisää asukkaita.Jakkukylässä pohdittiin keinoja, miten kylälle saadaan lisää asukkaita. Kuvat: Tuija Järvelä-Uusitalo

Jak­ku­ky­lä­läi­set pan­tiin tors­tain Elin­voi­mail­las­sa poh­ti­maan, miten kukin voi yksin ja yhdes­sä mui­den kans­sa lisä­tä kylän­sä elin­voi­maa ja miten kun­ta voi­si tukea näis­sä hank­keis­sa. Kylä­läi­set jakau­tui­vat muu­ta­man hen­gen ryh­mi­nä Jakun kou­lun luok­kiin ja pis­ti­vät kynät sau­hua­maan. Pape­reil­le kir­jat­tiin esi­mer­kik­si naa­pu­ria­vun lisää­mi­nen, kou­lu­ti­lo­jen laa­jem­pi käyt­tö, mai­nos­vi­deon kuvaa­mi­nen, kylä­ta­lo, mat­ka­park­ki, mai­se­moin­ti ja pusi­koi­den raivaaminen.

Elin­voi­mail­taan saa­pui vajaat nel­jä­kym­men­tä kylä­läis­tä, joi­den lisäk­si pai­kal­la oli koko kun­nan joh­to­ryh­mä. Ilta liit­tyi kun­nan­val­tuus­ton tam­mi­kuus­sa hyväk­sy­mään pal­ve­lusuun­ni­tel­maan. Var­hais­kas­va­tus- ja ope­tus­pal­ve­lu­jen tule­vai­suu­den suun­nit­te­lua ohjaa­vaan asia­kir­jaan on kir­jat­tu Jakun kou­lun oppi­las­mää­rän tar­kas­te­lu. Kou­lus­sa on nyt 45 oppi­las­ta, mut­ta ennus­teen mukaan oppi­las­mää­rä laskee.

– Iis­sä kou­lun oppi­las­mää­rän kriit­ti­sek­si rajak­si on mää­ri­tel­ty 30 oppi­las­ta. Monis­sa kun­nis­sa luku on 50 tai jopa sata. Tääl­lä on kui­ten­kin läh­tö­koh­tai­ses­ti pää­tet­ty toi­mia kylä­kou­lu­jen puo­les­ta, tote­si kun­nan sivis­tys­joh­ta­ja Vir­pi Ris­tee­lä.

Pal­ve­lusuun­ni­tel­mas­sa tode­taan, että Jak­ku­ky­län elin­voi­mai­suu­den eteen on teh­tä­vä roh­kei­ta ja vah­vo­ja teko­ja lähi­vuo­si­na. Tavoit­tee­na on Jakun kou­lun säi­ly­mi­nen tulevaisuudessakin.

– On tär­ke­ää, että kyläl­lä tun­nis­te­taan elin­voi­maa lisää­vät kei­not ja sitou­du­taan nii­hin. Te jak­ku­ky­lä­läi­set ette petä kos­kaan. Tääl­lä on tilai­suuk­sis­sa aina poruk­kaa, mikä ker­too halus­ta luo­da elin­voi­maa, tote­si kun­nan­joh­ta­ja Mar­juk­ka Man­ni­nen.

Kun­nan hyvin­voin­ti­joh­ta­ja Jan­ne Puo­li­tai­val kiit­te­li Jak­ku­ky­län yhtei­söl­li­syyt­tä ja yhdes­sä tekemistä.

– Jak­ku­ky­läs­sä teh­dään itse ladut jääl­le ja maal­le, olet­te teh­neet lau­tan ja laa­vun Purusaa­reen, teil­lä on sil­ta­kah­vi­la. Nämä kaik­ki tuo­vat kyläl­le hyvin­voin­tia ja elin­voi­maa. Elin­voi­maa ei voi­da tuo­da, vaan se läh­tee ihmisistä.

Pal­ve­lusuun­ni­tel­man rin­nal­le kun­nas­sa sel­vi­tet­tiin noin kol­men kilo­met­rin säteel­lä kou­luis­ta sijait­se­vien raken­ta­mat­to­mien tont­tien määrä.

– Kai­kis­ta eni­ten tont­te­ja on Jak­ku­ky­läs­sä. Tääl­lä on 37 ran­ta- ja 90 muu­ta raken­nus­paik­kaa. Poh­ti­kaa, miten saat­te tont­te­ja myyn­tiin ja raken­net­ta­vak­si, elin­voi­ma­joh­ta­ja Hele­na Illi­kai­nen kannusti.

Jo ole­mas­sa ole­via kaa­va­tont­te­ja on tar­kas­tel­tu sik­si, että nii­hin raken­ta­mi­nen voi­daan aloit­taa nopeas­ti. Uusien raken­nus­paik­ko­jen kaa­voit­ta­mi­nen on hyvin hidas prosessi.

Elin­voi­mai­deoin­nis­sa nousi esil­le, että Jak­ku­ky­lään ovat mie­luum­min muut­ta­mas­sa per­heen mie­het, mut­ta nai­set jar­rut­ta­vat vas­taan. Ris­tee­lä kyse­li, mikä pai­kal­la ole­vat nai­set on saa­nut aset­tu­maan Jak­ku­ky­lään. Hän vink­ka­si myös, että on pal­jon nai­sia, jot­ka halua­vat asua niin, että ulko-oves­ta pää­see suo­raan luontoon.

Yksi illan ideois­ta oli pro­fi­loi­da Jakun kou­lu erä­kou­luk­si. Kou­lun reh­to­ri Jari-Juk­ka Joke­la piti ide­aa lois­ta­va­na ja aikoi vie­dä aja­tus­ta eteenpäin.

Aktii­vi­nen kyläyh­dis­tys todet­tiin elin­voi­man edel­ly­tyk­sek­si. Val­tuus­ton puheen­joh­ta­ja Johan­nes Tuo­me­la ehdot­ti, voi­si­ko Jak­ku­ky­län kyläyh­dis­tys toi­mia edel­lä­kä­vi­jä­nä ja raken­taa kyläl­le talo­ja myytäväksi.

Jak­ku­ky­lä

- Rei­lu 400 asukasta.

- Jakun kou­lu on raken­net­tu vuon­na 1947, laa­jen­net­tu 1992–1999 sekä 2004. Vii­mei­sin perus­kor­jaus teh­ty vuon­na 1982.

- Kou­lus­sa 45 oppilasta.

- Kou­lun yhtey­des­sä vuon­na 2004 raken­net­tu päiväkotisiipi.