Suomi ei elä enää metsästä, kuten joskus sanottiin, mutta kyllä metsällä on tulevaisuudessakin erittäin merkittävä rooli suomalaisten hyvinvoinnin kantajana. Tälläkin hetkellä metsäteollisuus tuottaa noin 20 prosenttia Suomen vientituloista.
Kun paperin kulutus alkoi maailmalla ja Suomessa laskea dramaattisesti, alettiin metsäteollisuutta pitää auringonlaskun alana. Ala on varmasti yhä murroksessa, mutta muutamat viime vuodet ovat osoittaneet, että se pystyy uudistumaan. Tästä ovat osoituksena toteutuneet, toteutumassa olevat sekä vielä suunnitteluvaiheessa olevat suurinvestoinnit.
Jos kerran suomalainen paperi ei mene enää kaupaksi maailmalla, niin miksipä puusta ei voisi tehdä jotain muuta. Sellaista mikä kiinnostaa asiakkaita ja mitä hän tarvitsee. Se muu on tällä hetkellä erityisesti erilaiset sellut ja pakkausmateriaalit. Tuotekehitys on osoittanut, että puu on erittäin monipuolinen raaka-aine.
Suomalaisten metsäteollisuustuotteiden vienti on kasvanut erityisesti Kiinaan ja muualle Aasiaan, missä alan tuotteiden kulutusta kiihdyttää elintason kasvu. Myös suomalaisen sahatavaran kysyntä on ollut maailmalla viime aikoina hyvällä tasolla.
Kun metsäteollisuudella menee hyvin, pitäisi periaatteessa myös metsänomistajilla mennä aiempaa paremmin. Suomessa puuta riittää, kunhan hinta on kohdallaan. Puukauppa onkin lähes ainoa ala, missä maailmanmarkkinoiden imu näkyy tuloina maaseudulle.
Rantapohjan alueesta suuri osa on metsää. Uudet metsäalan investoinnit merkitsevät hyvää myös aluetaloudellemme. Myönteinen kehitys ei näy ainoastaan puutuloina, vaan myös työnä.
Sotavuosien jälkeen synnytetty kampanja ja lausuma “Puulla parempiin päiviin” ei ole millään tavalla vanhentunut Suomessa. Niin tärkeä elannon antaja metsä on yhä ja tulevaisuudessakin suomalaisille.
Pekka Keväjärvi