Iin Micropolis Oy käynnistää “Haukea pataan” ‑hankkeen, joka tähtää hauen ja ahvenen kestävän kalastuksen edistämiseen sekä Iijoen vaelluskalakantojen suojeluun.
Iijoella haukien määrä on viime vuosina kasvanut merkittävästi muun muassa muuttuneiden elinolosuhteiden ja kalastustottumusten vuoksi. Tämän seurauksena hauet saattavat muodostaa uhan vaelluskalojen poikasille, erityisesti niiden istutus- ja lisääntymisalueilla sekä alasvaellusreiteillä. Haukea pataan ‑hankkeen tavoitteena on selvittää haukien ravinnonkäyttöä, lisätä tietoisuutta hauen ja ahvenen kalastuksen vesienhoidollisesta merkityksestä sekä edistää hauen asemaa arvostettuna ruokakalana, kerrotaan Micropoliksen tiedotteessa.
Hankkeessa edistetään hauenkalastusta valituilla kohteilla, selvitetään haukien ravinnonkäyttöä sekä järjestetään tapahtumia ja työpajoja, jotka tukevat kestävää kalastusta ja kotimaisen kalan arvostusta. Lisäksi laaditaan materiaaleja ja opastusta kalastuskohteiden hyödyntämiseksi.
Iijoen kehittämiskoordinaattori Lauri Rantalan mukaan hauki herättää tunteita.
– Haukikannat ovat runsastuneet eikä haukea kalasteta kuten ennen. On tärkeää kuitenkin selvittää mitä hauet tosiasiallisesti syövät sekä keskustella siitä, mikä on hauen vesienhoidollinen merkitys. Hauen virkistyskalastusta voidaan kuitenkin huoletta edistää sopivilla kohteilla.
Hauella on Suomessa pitkä historia arvostettuna ruokakalana. Esimerkiksi keskiajalla kuivattu hauki oli tärkeä vientituote. Vaikka hauen suosio on hiipunut, monet huippukokit ovat nostaneet sen jälleen esiin herkullisena ja monipuolisena raaka-aineena. Hanke pyrkii lisäämään kuluttajien ja ravintoloiden tietoisuutta hauen arvosta ruokapöydässä sekä kehittämään sen käyttömahdollisuuksia osana kestävää kalastusta.
Hauenkalastus tarjoaa myös merkittäviä mahdollisuuksia matkailulle. Hyvin organisoidut kalastuskohteet, opastetut kalastusretket ja kalastusaiheiset tapahtumat voivat houkutella alueelle uusia kävijöitä ja tukea paikallista elinkeinoelämää. Hankkeen aikana on tarkoitus konseptoida Haukifestarit-tapahtuma.
Hanke toteutetaan ajalla 1.2.2025–30.9.2025, ja sen kokonaisbudjetti on 54 000 euroa. Hanketta rahoittaa ELY-keskus Iijoki-sopimuksen hankeavustuksella (70 %), ja loput rahoituksesta katetaan Iin Micropoliksen sekä PVO-Vesivoima Oy:n omarahoituksella.