Toi­mit­ta­jal­ta: Totuuk­sia äänestämisestä

Jos ei äänes­tä vaa­leis­sa, on tur­ha valit­taa pää­tök­sis­tä. Eli vain jos on itse äänes­tä­nyt, on lupa arvos­tel­la teh­ty­jä pää­tök­siä. Niin­hän meil­le ennen ope­tet­tiin. Tätä peri­aa­tet­ta har­va enää nou­dat­taa, sil­lä nykyi­sen käsi­tyk­sen mukaan ihan kuka tahan­sa saa arvos­tel­la ihan mitä tahansa.

Äänes­tä­mäl­lä voi vai­kut­taa. Tämä totuus pitä­nee nyky­päi­vä­nä­kin paik­kan­sa. Aina­kin meil­lä tääl­lä Suo­mes­sa, jos­sa saam­me vali­ta ehdok­kaam­me useas­ta poliit­ti­ses­ta puo­lu­ees­ta tai ryhmittymästä.

Yhdel­lä äänel­lä­kin on mer­ki­tys­tä. Näin on. Moni miet­tii äänen­sä vai­ku­tus­ta suu­res­sa poliit­ti­ses­sa kei­tok­ses­sa. Näis­tä yksit­täi­sis­tä äänis­tä kui­ten­kin koos­tu­vat päät­tä­jien ääni­saa­liit. Eivät­kä läpäi­syyn riit­tä­vät ääni­mää­rät ole näil­lä lakeuk­sil­la mitään mah­dot­to­man suu­ria. Vii­me kun­ta­vaa­leis­sa Iis­sä val­tuus­to­paik­ka irto­si 42 äänel­lä, Oulus­sa 223 äänel­lä. Vii­me alue­vaa­leis­sa Poh­jois-Poh­jan­maan alue­val­tuus­toon pää­si 312 äänel­lä. Luku­ja tar­kas­tel­les­sa on toki muis­tet­ta­va, että suh­teel­li­ses­sa vaa­li­ta­vas­sam­me läpi­me­noon vai­kut­taa puo­lu­een saa­ma äänimäärä. 

Nuk­ku­vien puo­lue on suu­rin. Muis­te­taan sekin. Vii­me kun­ta­vaa­leis­sa esi­mer­kik­si Itäi­nen Ii ‑äänes­ty­sa­lu­eel­la nuk­ku­vien puo­luet­ta kan­nat­ti 50,4 pro­sent­tia äänioi­keu­te­tuis­ta. Kii­min­gin B‑äänestysalueella nuk­ku­vien puo­lu­een valit­si 51,7 pro­sent­tia äänioikeutetuista.

Äänes­tys­pe­rus­te voi olla ihmi­nen tai puo­lue. On kiva äänes­tää hyvää, fik­sul­ta vai­kut­ta­vaa tyyp­piä, joka puhuu itsel­le tär­keän asian aja­mi­ses­ta. Se on ihan ok, mut­ta kan­nat­taa vähän pereh­tyä mui­hin­kin hänen puo­lu­een­sa edus­ta­miin arvoihin.

Monen mie­les­tä aiem­min hyvis­tä tyy­peis­tä tulee polii­ti­kok­si ryh­tyes­sään aina vää­räs­sä ole­via pölk­ky­päi­tä. Tämä asia muut­tuu vas­ta kun kaik­ki vali­tut voi­vat täyt­tää kaik­kien toi­veet. Sii­hen ei tule­vis­sa­kaan vaa­leis­sa tul­la pääsemään.