Iin kuntaan on laadittu taajamametsien hoitosuunnitelma aiemmin tehdyn metsienhoitosuunnitelman liitteeksi. Suunnitelmassa on esitetty toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on ylläpitää ja lisätä taajamametsien virkistyksellisiä, ekologisia ja maisemallisia arvoja. Samalla turvataan laadukkaiden virkistyskäyttöön sopivien metsien saavutettavuus sekä luonnon monimuotoisuus ja kestävyys kaupunkialueella.
Destia Oy:n laatimaan perusteelliseen suunnitelmaan kuuluu 59-sivuinen suunnitelma ja 49-sivuinen ohjekortisto metsien hoitoon. Kunnanhallitus hyväksyi suunnitelman maanantain kokouksessaan.
Suunnitelmassa taajamametsillä tarkoitetaan Iin asemakaava-alueilla sijaitsevia pääosin luonnontilaisia tai luonnontilaisen kaltaisia metsäalueita. Taajamametsien koko vaihtelee pienistä lähimetsiköistä laajoihin ulkoilumetsiin.
Hoito-ohjeet on laadittu ajatellen Iin keskustaajaman ja Kuivaniemen Asemakylän taajaman tyyppisiä taajamametsiä. Lisäksi hoitosuunnitelmassa kartoitettiin Kaakkuriniemen puistometsien sekä Merihelmen alueen metsien ominaispiirteet.
Taajamametsät on luokiteltu lähimetsiin, ulkoilu- ja virkistysmetsiin sekä hoidon ulkopuolisiin alueisiin, joille kullekin on määritelty kunnossapitoluokitukset.
Ohjekorteissa esitetään taajamametsänhoidon toimenpiteitä ja tavoitteita. Hoitotoimissa suositaan metsien luontaista uudistumista aina kun se on mahdollista. Hakkuutoimenpiteenä käytetään pääasiassa poimintahakkuuta ja tarvittaessa pienaukkohakkuuta. Hakkuut tehdään talvella maaperän
maastovaurioiden vähentämiseksi. Metsien ominaispiirteitä ei heikennetä, eikä hakkuita tehdä lintujen pesimäaikaan.
Hoitosuunnitelmaan on kirjattu Iin taajamametsien hoidolle kymmenen tavoitetta. Ensimmäisenä mainitaan saavutettavuus. Tavoitteena on, että kaikilla asukkailla on enintään 500 metrin matka viihtyisään, monihyötyiseen taajamametsään. Hoidolla tavoitellaan metsistä saatavaa luonnonrauhaa sekä henkistä että fyysistä hyvinvointia.
Tavoitteisiin kuuluu myös metsäluonnon monimuotoisuuden lisääminen, vesistöjen ravinnekuorman vähentäminen sekä metsän säilyminen hiilinieluna ja maaperän säilyminen hiilivarastona. Pääsyä vesistöjen äärelle lisätään sopivin paikoin ja metsien maisemallisia arvoja lisätään metsänhoidollisin toimenpitein.
Jatkotoimenpiteisiin on kirjattu, että hoitotoimenpiteet tulee suunnitella, toteuttaa ja seurata suunnitelmallisesti ja ammattitaitoisesti.
Rakentaminen nähdään merkittävänä uhkana taajamametsien monimuotoisuudelle ja luontoarvojen ylläpitämiselle. Rakentamisen haitalliset vaikutukset tuleekin suunnitelman mukaan tunnistaa jo varhaisessa vaiheessa.
TUTUSTU RANTAPOHJAN TILAUSTARJOUKSIIN TÄSTÄ.